Με αφετηρία την Κομοτηνή η οικολογική μπάντα ταξιδεύει και εντυπωσιάζει | xronos.gr
Η ΧΑΡΤΙΝΗ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΝΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ

Με αφετηρία την Κομοτηνή η οικολογική μπάντα ταξιδεύει και εντυπωσιάζει

16/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ο Χρήστος Τσόνιας λαμβάνει μέρος στην έκθεση «Ανακύκλωση με τέχνη. Μην το πετάς» με τα πρωτότυπα μουσικά όργανα και διεκδικεί μια θέσει στο Γκίνες Τα εκθέματα θα παραμείνουν στον χώρο για 3 εβδομάδες και στις 8 Απριλίου θα δώσει συναυλία στο αμφιθέατρο του ιδρύματος η μπάντα EcoArt Band, του Δημήτρη Σβυντρίδη

Η ArtEco Band  και ο Χρήστος Τσόνιας που συμμετέχει στην έκθεση της «Ανακύκλωσης» και θα εκθέσει τα μουσικά όργανα στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου, είναι μια ελληνική καινούργια μπάντα, η οποία έχει  την ιδιαιτερότητα, να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, φτιαγμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρησιμοποιημένα χαρτιά και υφάσματα, ζωγραφισμένα και σχεδιασμένα με καλλιτεχνική διάθεση και ύφος. Η ArtEco Band έρχεται στο Τελλόγλειο από την Κομοτηνή, όπου είναι και η βάση της, και δημιουργήθηκε με την συνεργασία του κατασκευαστή των ανακυκλωμένων μουσικών οργάνων Χρήστου Τσόνια και του Θεσσαλονικιού συνθέτη, ενορχηστρωτή και πιανίστα Παντελή Καραματσούκη, ο οποίος έχει την μουσική επιμέλεια της. Μάλιστα ο τελευταίος παίζει στην μπάντα με ένα πιάνο, το οποίο είναι  φτιαγμένο από χαρτί και ύφασμα. Επίσης στην ArtEco Band συμμετέχουν ο  Κωνσταντίνος Πανδής, , κιθάρα και φωνή, παίζει στην μπάντα με διάφορες κιθάρες οι οποίες είναι φτιαγμένες από χαρτιά και υφάσματα, η Νατάσα Χρυσοπούλου, από την Κομοτηνή, στα φωνητικά και ο  Λευτέρης Σταμέλλος, από τη Λαμία, στα κρουστά , ο οποίος παίζει στην μπάντα ένα καχόν ( cajon), που είναι φτιαγμένο από χαρτί. 



Mε τους μοναδικούς ήχους μουσικών οργάνων που κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά η ΑrtEco Band από την Κομοτηνή, εγκαινιάστηκαν τρεις νέες εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αποτυπώματα δύο αιώνων:(19ος- πρώτο μισό 20ου αιώνα)», «Σπύρος Παπαλουκάς 1922 κ.ε.» και «Ανακύκλωση με τέχνη. Μην το πετάς». Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η καθηγήτρια ΑΠΘ και γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. Την επιμέλεια των δύο πρώτων εκθέσεων έχει ο δρ Παναγιώτης Μπίκας, ιστορικός της τέχνης. Οι δύο πρώτες εκθέσεις  θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Μαΐου. Η τρίτη, θα εξελίσσεται το επόμενο διάστημα και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαΐου.  Όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια. 

ΈΡΓΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

Στην έκθεση «Ανακύκλωση με τέχνη. Μην το πετάς» παρουσιάζονται έργα γλυπτικής, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ιδιαίτερες κατασκευές που έχουν γίνει από ανακυκλωμένα υλικά. Το συντονισμό της έκθεσης έχει η Δέσποινα Βενετούλια. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν έργα γλυπτικής που προωθούν την ιδέα της ανακύκλωσης  από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα (έργα δικά του και των σπουδαστών του στο Εργαστήριο Γλυπτικής, ορισμένα από τα οποία θα κατασκευάζονται επιτόπου στη διάρκεια της έκθεσης). Πολλά από αυτά πρόκειται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης. Σημειώνεται πως η έκθεση του κ. Τσάρα φέρει τον αυτόνομο τίτλο «Φιλοκαλούμεν μετ ’ευτελείας». Ο γλύπτης Γιώργος Κοσμίδης θα παρουσιάσει γλυπτά και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά σε μια σειρά μαθημάτων για ενήλικες.  Η έκθεση «Ανακύκλωση με Τέχνη. Μην το πετάς» φιλοξενεί επίσης δημιουργίες της ομάδας scoopa και συμμετέχουν ο Βαγγέλης Ξώνογλου, ο Κώστας Πασχαλίδης, ο Νίκος Χαπίτας και η Μελίνα Χρυσικοπούλου.


Σημειώνεται πως σημαντικό τμήμα της έκθεσης θα αποτελεί η εφαρμογή ανακυκλώσιμων υλικών και  οικολογικών προϊόντων βιομηχανικού σχεδιασμού (Design) όπως έπιπλα, βιβλιοθήκες, σκαμνιά, τσάντες, μικροαντικείμενα,  κοσμήματα, προϊόντα με οικολογική και κοινωνική ευαισθησία (fair traded), με έξυπνο σχέδιο και χαμηλές τιμές (συνεργασία με επαγγελματίες), με τη φροντίδα του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου (Redecoration). Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης με δημιουργίες τους ο Κώστας Σπανόπουλος, ο Σωτήρης Αντωνιάδης, η Γαβριέλα Παπαδέλλη, η Χρύσα Μιχαηλίδη, η Διονυσία Μιχάλη, η Μαρία Σβήγκα, η Αλεξάνδρα Πανδίρη και η Κυριακή Ιωαννίδου. Η έκθεση θα αναπτύσσεται και θα εμπλουτίζεται με έργα που θα παράγονται από τα εργαστήρια εφαρμογών, ενώ προβλέπονται συζητήσεις και ημερίδες (συνεργασία με τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο). Προγραμματίζεται επίσης παρουσίαση γλυπτών του ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Θόδωρου Παπαγιάννη, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από υλικά δεύτερης χρήσης.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ

Με τον εμπνευστή της μοναδικής αυτής ορχήστρας τον Χρήστο Τσόνια συνομίλησε ο «Χ». Ο κατασκευαστής έκανε γνωστό ότι όλα τα όργανα «είναι οικολογικά φτιαγμένα από χαρτιά και υφάσματα και έχουν καλλιτεχνική εμφάνιση. Είναι ζωγραφισμένα με μυστήριο και εκκεντρικό κάπως τρόπο». Όσον αφορά στο αν έχουν την ίδια πιστότητα με τα κανονικά μουσικά όργανα, «αυτά που χρησιμοποιούμε στις μπάντες, εκτός από κάποια που τα έχω δώσει, μου τα ζήτησαν και τα πούλησα. Είναι πολύ καλύτερα γιατί είναι δεύτερη γενιά». Η κατάκτηση ενός ρεκόρ Γκίνες είναι στους στόχους του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη. «ξεκίνησα με την ιδέα να μπω στο Γκίνες, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με όργανα που να παίζουν κιόλας. Πολλοί καθηγητές μουσικής με βοηθούσαν στην ιδέα, αλλά υπήρχαν και πολλοί που έλεγαν δεν θα γίνει, δεν θα δουλέψει, δεν θα παίξουν. Φυσικά στην αρχή δεν έπαιζαν καλά, αλλά το συνέχισα, με διαφορετικά υλικά, πήγα από το χαρτί στο ύφασμα, πήρα παλιά παντελόνια και έκανα ένα βιολί από τζιν, στην συνέχεια δοκίμασα με λινάτσα, τα τσουβάλια…»

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ

Πέρα όμως από την κατάκτηση ενός ρεκόρ Γκίνες ο Χρήστος Τσόνιας διεκδικεί να κατοχυρώσει την πατέντα των κατασκευών του. «Έχω καταθέσει αίτηση για πατέντα, όπου εξηγώ ότι χρησιμοποιώ μια κόλλα πολύ απλή, αυτή που κάνουν τους χαρταετούς, αλεύρι, νερό, συν την ατλακόλ που είναι μη τοξική και δίνει την ευλυγισία για να μην σπάει. Τώρα τελευταία στα καινούρια όργανα χρησιμοποιώ από έξω βερνίκι νερού που είναι καθαρά οικολογικό. Όσο για τον ήχο, όλα τα τελευταία πλησιάζουν πάρα πολύ τον ήχο, το πιάνο είναι σχεδόν ίδιο γιατί είναι το μοναδικό υβριδικό που υπάρχει. Εκεί που θα χρησιμοποιούσαμε ένα κάρο ξύλα, σίδερα και λοιπά, εμείς βάλαμε χρησιμοποιημένο χαρτί, ύφασμα και φτιάξαμε όλο το υπόλοιπο του πιάνου».

Ο Χρήστος Τσόνιας και οι μουσικοί των δύο οικολογικών ορχηστρών προγραμματίζουν όμως τις εμφανίσεις τους και στην Κομοτηνή στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ελευθέρια Θράκης» 2012. 

Δήμητρα Συμεωνίδου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr