Με το φόβο των λουκέτων και στο ΔΠΘ | xronos.gr
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Με το φόβο των λουκέτων και στο ΔΠΘ

01/08/12 - 0:00
353.jpg

Μοιραστείτε το

Το Πανεπιστήμιο της Θράκης είναι στη λίστα του υπουργείου με τα υπό συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα στη χώρα 

Με την ελπίδα να «γλιτώσουν φθηνά» από την «Αθηνά», το σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ΔΠΘ είναι στη λίστα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του υπουργείου Παιδείας και επειδή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, κανείς δε γνωρίζει πόσα και ποια τμήματα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Μιλώντας στο «Χ» ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και το διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τις αλλαγές που πρόκειται και είναι αναγκαίο να συμβούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Να σημειωθεί πως το σχέδιο, με την ονομασία «Αθηνά» που πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, προβλέπει το κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστημίων και περισσότερες από 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα πρώτα λουκέτα θα μπουν εντός του 2013. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου φαίνεται πως έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Ο ανασχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. «Για μένα πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και ελπίζω αυτή τη φορά να πετύχει, η πιστοποίηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αυτό δήλωσε ο κ. Κώστα και πρόσθεσε ότι πρέπει, «να ενεργοποιηθεί αυτός ο θεσμός και να υπάρχει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα μπορεί πραγματικά να πει τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αν μπορεί να αντέξει τόσα πανεπιστήμια. Μπορεί να δώσει καλύτερη προοπτική. 

Δε λένε ούτε να κλείσουν πανεπιστήμια ούτε να χάσει κόσμος τη δουλειά του, αλλά να μην έχουμε πολλά τμήματα τα οποία να είναι σκόρπια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα όταν μπορούμε να έχουμε ποιότητα», σχολίασε. Κατά τον κ. Κώστα το ΔΠΘ, θα πειραχθεί λιγότερο και αυτό γιατί όπως εξήγησε,  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο και επιπλέον τα 20 τμήματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 6,7 ή 8 σχολές. Αυτό δε θα σημαίνει ότι θα κλείσει το τμήμα, το τμήμα θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά διοικητικά θα γίνει εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και χρημάτων», πρόσθεσε.

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 

Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις την πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ο βελτιωμένος νόμος γα την παιδεία, που προβλέπει σημαντικές αλλαγές και αφορά μεταξύ άλλων τα θέματα διοίκησης των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σε μία καθοριστική συζήτηση όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κώστας, αναμένεται να κριθεί και το μέλλον του δικού μας πανεπιστημίου. 

Παράλληλα σε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων θα συζητηθούν τα τεκταινόμενα με τους πρυτάνεις να καταθέτουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους για το μέλλον του Ελληνικού πανεπιστημίου. « Έχουμε μια έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο. Ίσως να περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο. 

Άρα εκτιμώ ότι την άλλη εβδομάδα μπορεί να έχουμε το ψήφισμα και τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι λέει αυτός ο καινούριος νόμος», σχολίασε ο κ. Κώστα. 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Πάντως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι παρεμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά, αφού προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

 Επίσης περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του». 

Επίσης, προβλέπεται, η παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ ως τον Δεκέμβριο του 2012. Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες. 

Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ. Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. 

Ό,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια. Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ. 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr