Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Δεν απαιτούνται χρήματα και πολλά δικαιολογητικά, εκ μέρους των αγροτών Ενημερωτική εκδήλωση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα στην Κομοτηνή
Δεν απαιτεί χρήματα και πολλά δικαιολογητικά, η νομιμοποίηση των γεωτρήσεων των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει εντός των ημερών να τις δηλώσουν ώστε να γλιτώσουν τα «πρόστιμα» που θα ακολουθήσουν εάν δε το κάνουν. Για τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, ενημερώθηκαν οι αγρότες της περιοχής μας, στο πλαίσιο εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κομοτηνή, η αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο νόμος τροποποιήθηκε και αφαιρέθηκαν όλες εκείνες οι διατάξεις που προέβλεπαν ακόμα και την κατάθεση παραβόλων αυξάνοντας φυσικά το κόστος της νομιμοποίησης των γεωτρήσεων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οποιοσδήποτε έχει γεώτρηση, είτε για αρδευτικό σκοπό, είτε για χρήση υδρευτική, μπορεί να την νομιμοποιήσει αν δε τον έχει κάνει στο παρελθόν.
ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
Την ενημέρωση έκανε ο Γιώργος Καμπάς, μηχανικός περιβάλλοντος και προϊστάμενος της διεύθυνσης υδάτων της ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Όπως έκανε γνωστό, η νέα νομοθεσία έχει απλουστεύσει ουσιαστικά τις διαδικασίες και οι ενδιαφερόμενοι με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, μαζί με κάποια παραστατικά που θα τους ζητηθούν, μπορούν εύκολα να πάρουν την αδειοδότηση και με αυτόν τον τρόπο αργότερα να ηλεκτροδοτηθούν από τη ΔΕΗ. Είναι μία διαδικασία που λύνει στην κυριολεξία τα χέρια των αγροτών, είπε ο κ. Καμπάς αναφέροντας ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προσέλθουν ώστε αργότερα όπως είπε, να μπορέσουν να πάρουν σχετική άδεια για την ηλεκτροδότηση τους από τη ΔΕΗ, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον αγροτικό πληθυσμό, αφού μειώνει το κόστος παραγωγής. «Μέχρι στιγμής οι παραγωγοί αυτοί δούλευαν με μηχανάκια πετρελαίου. Από τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει γίνει πολύ ακριβό και ίσως ασύμφορο για τους παραγωγούς, δίνει η πολιτεία το δικαίωμα να ηλεκτροδοτήσουν τις γεωτρήσεις και μ’ αυτό τον τρόπο να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους», ανέφερε ο κ. Καμπάς.

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η διαδικασία της έκδοσης αδειών εκτελείται μέσω των τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ή μέσω των Δήμων όπως όρισε η αιρετή Περιφέρεια. Εάν οι γεωτρήσεις δεν τακτοποιηθούν έως τις 16 Ιουνίου, τότε όσοι έχουν γεωτρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ένα παράβολο των 200 ευρώ. Και αυτό γιατί η νομοθεσία προβλέπει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον οποιοσδήποτε ανοίξει γεώτρηση χωρίς άδεια. Απαντώντας στην ερώτηση για το τι ίσχυε μέχρι τώρα, ο κ. Καμπάς δήλωσε ότι «ο πρώτος νόμος βγήκε στις 16 Ιουνίου 2011.
Προέβλεπε την νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, όπως και ο υφιστάμενος νόμος. Απλώς χρειαζόταν κάποια παραστατικά, δηλαδή η διαδικασία προέβλεπε ότι κάποιος είχε πάρει άδεια η οποία είχε λήξει αλλά αυτό ήταν ένα μεγάλο αγκάθι γι? αυτούς που δεν είχαν πάρει ποτέ άδεια. Δηλαδή δεν είχαν πάει ποτέ σε καμία δημόσια υπηρεσία, δεν είχαν κανένα έγγραφο για να αποδείξουν την γεώτρηση τους. Πλέον ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα, έχει απλουστεύσει την διαδικασία και με μια υπεύθυνη δήλωση μπορείς να νομιμοποιήσει την γεώτρηση». Οι γεωτρήσεις αναμένεται έπειτα να καταγράφουν, και θα έχουν στοιχεία που αφορούν την ακριβή τοποθεσία και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, με στόχο τον έλεγχο της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας.
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Να τρέξουν και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις του, ζήτησε από τους αγρότες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου, λέγοντας πως είναι ευκαιρία. «Αυτό είναι σε συνέχεια του υδρογεωλογικού χάρτη που έχει φτιάξει ήδη η Γενική Γραμματεία Υδάτων, των διαχειριστικών σχεδίων και θα υπάρχει μια τράπεζα πληροφοριών για το πόσες ακριβώς γεωτρήσεις έχουμε. Που βρίσκονται, τι νερό καταναλώνουν, πράγμα το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν. Έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία σε συνεργασία με τον κ. Καμπά, την αρμόδια υπηρεσία και τους υπόλοιπους φορείς. Ο πρώτος νόμος που είχε έρθει έβαζε ένα σωρό περιοριστικά μέτρα, για την έκδοση της αδείας, με την έννοια ότι απαιτούνταν και χρήματα να πληρώσουν οι αγρότες και, έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες σ ‘αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, με επιπλέον έξοδα για αρδευτικά συστήματα που ήδη χρησιμοποιούν».
Όλγα Τσιουλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News