Μετατρέπουν σε παραμάγαζο το Νοσοκομείο Κομοτηνής; | xronos.gr
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ, ΛΕΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μετατρέπουν σε παραμάγαζο το Νοσοκομείο Κομοτηνής;

01/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Δεν πρόλαβε να χτιστεί το νέο και φαίνεται πως χάνεται και το παλιό

Η αρχή έγινε με τη «διασύνδεση» ορισμένων νοσοκομείων της χώρας που ανήκουν στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο. Ο λόγος για τη συνένωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κάτι που δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά τη γειτονιά μας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Αυτά επιχειρείται μεθοδευμένα και σταδιακά να συνενωθούν, για να καταλήξουν με κοινή  διοίκηση, κοινές υπηρεσίες και γιατρούς που θα πηγαινοέρχονται, καταντώντας ενδεχομένως το αυτόνομο μέχρι σήμερα νοσοκομείο της Κομοτηνής σε παραμάγαζο της Αλεξανδρούπολης.  Αυτό υποστήριξαν όχι με αερολογίες, αλλά με επιχειρήματα μέλη του διοικητικού συμβούλιου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, προειδοποιώντας τους πολίτες για ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας στον τόπο μας. Μάλιστα θέλοντας να δείξουν ότι δεν αστειεύονται, κάλεσαν σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους φορείς της Ροδόπης, το Σάββατο στις 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 στο ξενοδοχείο «Ξενία»,  προκειμένου από τώρα να πάρουν τα μέτρα τους για να αποτρέψουν το σχέδιο συνένωσης των νοσοκομείων.  

ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, φανέρωσαν την ανησυχία τους για τις αλλαγές που έχει αποφασίσει και προωθεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών για την υγεία. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκίνησε το υπουργείο θεσμοθέτησε τη «διασύνδεση» ορισμένων νοσοκομείων της χώρας που ανήκουν στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, προκειμένου «δήθεν» να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός κοινών υπηρεσιών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων ή και συγχωνεύσεις, όπου αυτές είναι απαραίτητες, καθώς και μετατροπή νοσοκομειακών δομών όσο αναφορά το σκοπό που εξυπηρετούν μετά από αξιολόγηση του έργου τους. Στα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία διασυνδέεται και το Γ.Ν. Κομοτηνής με το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Έπειτα ο υπουργός Υγείας, με απόφασή του που ενώ έχει ημερομηνία 8/11/2011 δημοσιεύτηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας του υπουργείου με τρεις μήνες καθυστέρηση, δηλαδή (9/2/2012) αποσαφηνίζει ότι από τα παραπάνω νοσοκομεία, στα εννέα από αυτά ξεκινά συνεργασία στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η επερχόμενη «συνεργασία», με διάθεση επιστημόνων μεταξύ των νοσοκομείων, με κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων και με μέριμνα διακομιδής ασθενών σε 24ωρη βάση, δεν σηματοδοτεί τίποτα άλλο παρά την συγχώνευση κλινικών των δύο νοσοκομείων και μεταφορά τους στο Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, κοινό πρόγραμμα εφημεριών και διακομιδή των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας από το Γ.Ν. Κομοτηνής στην Αλεξανδρούπολη, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος. 

Άλλωστε, όπως ανέφεραν τα μέλη του,  το μνημόνιο που πρόσφατα ψηφίστηκε, στο κεφάλαιο της υγείας κάνει λόγο με σαφήνεια ότι προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων κατά 8% στο 2012, θα αυξηθεί η κινητικότητα του προσωπικού υγείας μεταξύ των ιδρυμάτων και θα αναθεωρηθεί ο τρόπος λειτουργίας των δομών των επειγόντων περιστατικών και των εφημεριών. Μάλιστα, το σχέδιο νόμου που  δημοσιεύτηκε στις 15/02/2012 από το υπουργείο Υγείας υλοποιεί τις μνημονιακές επιταγές, καθώς σε άρθρα του αναφέρει την οικονομική ενοποίηση των 82 νοσοκομείων από 1/1/2012 και τη δημιουργία κοινού οργανογράμματος και τρόπο λειτουργίας των ιατρικών τμημάτων».

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου έχει αποφασίσει την μετατροπή του νοσοκομείου Κομοτηνής σε Κέντρο Υγείας, που θα παρέχει τη βασική ιατρική φροντίδα και από εκεί και πέρα θα αναλαμβάνουν τα ασθενοφόρα τις διακομιδές αυτών που απαιτούν νοσηλεία σε κλινικές που η λειτουργία τους θα κριθεί οικονομικά ασύμφορη. Η βελούδινη και συνάμα επικοινωνιακή «συνεργασία», που ευαγγελίζεται ανοίγει στην πραγματικότητα το δρόμο για πολυποίκιλες συγχωνεύσεις, καθώς πραγματική συνεργασία υπάρχει εδώ και χρόνια, αφού ανήκουν στην ίδια υγειονομική περιφέρεια και επιπλέον το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης είναι τριτοβάθμιας περίθαλψης και άρα δέχεται όλα τα περιστατικά που χρήζουν ανάλογης φροντίδας. «Απέναντι στην επιχειρούμενη ισοπέδωση της υγείας στο νομό μας κανένας δεν επιτρέπεται να μείνει απαθής καθώς αφορά όλους μας», επισημαίνει. 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 

Στη υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, τα μοναδικά νοσοκομεία, που αναμένεται να συνενωθούν είναι αυτά της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, κάτι που αναφέρεται ρητά και στον εφαρμοστικό νόμο για την υγεία. Σε αυτό, όπως ανέγνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, αναφέρει ότι νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Ενιαία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από την 1-1-2013 θα λειτουργούν τα υπό ενιαία διοίκηση 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις των άρθρων 32 και 70 του νόμου 3918/ 2011 και αποτελούν αυτοτελή και ενιαία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών,  ρυθμίζεται ο τίτλος και η έδρα του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, ενώ ενοποιούνται μέχρι 31-12-2012 οι οργανισμοί των ανωτέρω. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης. Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων, οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων νοσοκομείων, να έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης του τρόπου λειτουργίας τους, ενιαίου σχεδιασμού κοινών υπηρεσιών ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη υγειονομικής ανάγκης της κάθε περιοχής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών. Επίσης  κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα έχουν κοινά προγράμματα εφημερίας, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 
Οι γιατροί αντιδρούν στην επιχειρούμενη συγχώνευση των νοσοκομείων, καθώς υποστηρίζουν ότι στην πορεία το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κομοτηνής θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Στη πράξη, η διοικητική συγχώνευση ακολουθεί τη συγχώνευση των κλινών, οδηγεί κατά συνέπεια και νομοτελειακά στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών. «Αν λοιπόν δεν είμαστε στις επάλξεις και με τεντωμένο το αφτί, πιστεύω πως θα χάσουμε το παιχνίδι, ανεξάρτητα από το τι επαγγέλλονται και τι ισχυρίζονται οι εκάστοτε διοικούντες οι οποίοι, ας μου επιτραπεί να πω, ότι είναι άνθρωποι τους οποίους τους έβαλαν σ’ αυτές τις θέσεις και οι οποίοι υποστηρίζουν την πολιτική της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου. Εμάς αυτό δεν μας απασχολεί, εμάς μας ενδιαφέρει το νοσοκομείο όχι μόνο να μην απαξιωθεί, αλλά να αναβαθμιστεί. Θα πρέπει να το στηρίξουμε και να το ενισχύσουμε, προς όφελος του λαού της πόλης αυτής». 

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με αφορμή την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που αφορά στην υγεία, οι γιατροί της Ροδόπης προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή έφτασε στο 90%, ενώ μικρότερη κοντά στο 50% υπολογίστηκε η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών. Πέρα από τη συγχώνευση των νοσοκομείων που θα μειώσει κατά πολύ τα 130 σημερινά ιδρύματα,  ο ιατρικός κλάδος εναντιώνεται στην υποχρεωτική αναγραφή των δραστικών ουσιών στις συνταγογραφήσεις. Αυτό το μέτρο μας βρίσκει αντίθετους,  είπε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αλέξανδρος Μάινας, και πρόσθεσε ότι «η δραστική ουσία θα πρέπει να αποφασίζεται από τον ιατρό και όχι από τον φαρμακοποιό. Η επιχειρούμενη προσπάθεια του υπουργού να αντικαταστήσει τον ιατρό από τον φαρμακοποιό, πιστεύουμε ότι του αφαιρεί την ιδιότητα του θεράποντα ιατρού και μ? αυτό τον τρόπο, δεν του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ή και δυσκολία αντιμετώπισης θεραπείας του ασθενούς. Είμαστε υπέρ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε υπέρ της μείωσης της υπερσυνταγογράφησης, αντιτιθέμεθα στην υποχρεωτική αντικατάσταση της δραστικής ουσίας από τον φαρμακοποιό». Δηλώνοντας υπέρ της αναγραφής των γενοσήμων και της αύξησης του ποσοστού του μεριδίου που κατέχει στην αγορά, ο κ. Μάινας ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με την απόφαση για μείωση των αμοιβών εφημεριών, που θα συρρικνώνει και άλλο τα εισοδήματα των γιατρών.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Χαριτόπουλος, μίλησε για επίθεση που δέχεται το ιατρικό επάγγελμα. Τα ατελείωτα χρόνια σπουδών, οι γνώσεις και η συνεχής προσπάθεια για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας θυσιάζονται στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία ενός ολόκληρου λαού, ανέφερε.  «Προηγήθηκε απαξίωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία ενός υπερταμείου του ΕΟΠΥΥ ο οποίος ουσιαστικά έκανε τους ασφαλισμένους στα πρώην ταμία, τωρινούς ανασφάλιστους. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η απαξίωση και τελικά η κατάργηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο νομό μας. Επιπλέον αυτό που θα έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία για όλο τον κόσμο, είναι ότι το φάρμακο που δίνει ο γιατρός στον κάθε ασθενή, δεν θα είναι πια αυτό της επιλογής του κάθε γιατρού, αλλά πιθανότατα της επιλογής ενός υπουργείου ή ενός φαρμακοποιού, δηλαδή ανθρώπων που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, ούτε όμως και την ευθύνη για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής». Ο αγώνας των γιατρών δεν αφορά μόνο τον κλάδο, αλλά όλη την κοινωνία, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαριτόπουλος, προειδοποιώντας ότι έρχονται αλλαγές που θα ανατρέψουν ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ως δεδομένο. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr