Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Απόφοιτος και ...πρόεδρος στο σχολείο ο Γιαβάς Χουσεΐν Ερχάν σας καλεί να επιστρέψετε στα θρανία
Μια δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και, για πολλούς, στην ίδια τη ζωή. Αυτό είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο δεν λειτουργεί μόνο στην Κομοτηνή, αλλά και στις Σάπες. Οι ιδιαιτερότητες μιας αγροτικής περιοχής στη Θράκη, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, κάνουν τους ανθρώπους που επιστρέφουν στα θρανία πραγματικούς ήρωες.
Τριανταπέντε είναι όσοι φέτος ολοκλήρωσαν τη φοίτηση, παίρνοντας το αναγκαίο για την εποχή μας πτυχίο γυμνασίου. Ένας από αυτούς, και μάλιστα πρόεδρος του σχολείου, είναι ο Γιαβάς Χουσεΐν Ερχάν. Τρία παιδιά και η γυναίκα του, τον κοιτούν με καμάρι, καθώς οι δυσκολίες ποτέ δεν του στέρησαν το χαμόγελο.
Ο ίδιος αντιμετώπισε την ανεργία ως μια ευκαιρία για έργο, το έργο της γνώσης. "Είμαι κατασκευαστής και είχα μαγαζί στην περιοχή από το 1996. Αποφάσισα να έρθω στο σχολείο, για να πάρω το πτυχίο, γιατί ελπίζω πάντα στο καλύτερο. Ήρθα στο σχολείο, γιατί δεν είχα πλέον δουλειά, μιας και είμαι άνεργος. Θέλω το πτυχίο να με βοηθήσει ώστε να ξαναμπώ στην αγορά εργασίας", μας λέει και εξηγεί ότι ποτέ δεν είναι αργά: "Το κλίμα στο σχολείο είναι πολύ ωραίο, γι' αυτό παροτρύνω όλους όσους άφησαν πίσω το γυμνάσιο, να επιστρέψουν. Έχω ενημερώσει πολλούς φίλους μου".
Στην τελετή αποφοίτησης, το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου, παρόντες ήταν και ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, η υποδιευθύντρια Χρυσάνθη Μαγγανά, οι μόνιμοι αποσπασμένοι καθηγητές κ.κ. Παπανδρέου (φιλόλογος), Κοτανίδου (πληροφορική), και οι ωρομίσθιοι Χατζηιωάννου (μαθηματικός), Σαλπιγγίδου, Παπαδοπούλου (επιστημονικός γραμματισμός), Ηλιάδης (περιβαλλοντικός γραμματισμός), αλλά και σύμβουλος σταδιοδρομίας και ψυχολόγος ως συνεργάτες. Βεβαίως, μέχρι να προκύψει ο παραπάνω "σχηματισμός" οι μήνες περνούσαν ανεπιστρεπτί.
"Μέχρι τον Δεκέμβριο ήμουν μόνος στο σχολείο και απασχολούσα τους μαθητές στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας και κοινωνικού γραμματισμού. Μετά ήρθαν δυο μόνιμοι καθηγητές, ενώ τον Γενάρη ήρθε και η υποδιευθύντρια, κι έτσι φτιάξαμε ένα πεντάωρο πρόγραμμα από τον Δεκέμβριο και μετά. Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας δεν μας έστειλε καθηγητές στην ώρα του, με αποτέλεσμα κάποιοι να διακόψουν τις σπουδές τους. Βεβαίως, κάποιοι σταμάτησαν και λόγω κρίσης, είτε γιατί έφυγαν στο εξωτερικό είτε γιατί βρήκαν δουλειά", μας ενημερώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Το σχολείο λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 12 χρόνια και προσφέρει ισότιμο τίτλο σπουδών, σε σχέση με τα πρωινά γυμνάσια, απλώς σε διετή κι όχι τριετή φοίτηση. "Η περιοχή είναι αγροτική και οι μαθητές μας είναι κυρίως από χωριά του δήμου Αρριανών και του δήμου Σαπών, αλλά και από χωριά της ορεινής Ροδόπης. Το σχολείο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να τελειώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, ώστε οι ενήλικες να μπορέσουν να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.
Οι περισσότεροι απόφοιτοι έχουν βρει δουλειά, για παράδειγμα στην καθαριότητα του δήμου, στο νοσοκομείο ως βοηθητικό προσωπικό, και αλλού, γιατί αν δεν έχεις απολυτήριο γυμνασίου, δεν μπορείς ούτε μαγαζί να ανοίξεις", συνεχίζει ο διευθυντής, ενώ καταλήγει στο ότι το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας είναι ένας τόπος όπου αλλάζει ζωές. "Όλα αυτά τα χρόνια έχω συναντήσει άτομα διαφόρων ηλικιών, ανθρώπους που πίστευαν ότι δε μπορούν να τα καταφέρουν, γιατί τα παράτησαν νέοι. Σήμερα μπορεί να έχουν τελειώσει ακόμη και το πανεπιστήμιο. Άλλαξε η ζωή τους ριζικά. Για πολλούς από τους μαθητές, το σχολείο είναι ένα είδους ψυχοθεραπείας, γιατί κάνουν παρέα και νιώθουν την αγάπη", είναι τα λόγια του.
Αν κι εσείς έχετε αφήσει την εκπαίδευση κάπου στη μέση, τότε οι εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά έχουν ξεκινήσει, καθημερινά 17:00-20:00 και στο τηλέφωνο 25320 21110. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News