Mνημόνιο συνεργασίας κρίνει την εξέλιξη της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα | xronos.gr
ΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΙΘ? ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ

Mνημόνιο συνεργασίας κρίνει την εξέλιξη της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα

11/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Ξεκινούν δοκιμαστικές ανασκαφές τρίμηνης διάρκειας στη θέση Μαυρόπετρα Περάματος, ώστε να αξιολογηθούν οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στο χώρο Στη θέση όπου σχεδιάζεται το μεταλλείο αποκαλύφθηκε μέρος ιερού για τον ήρωα Ιππέα, έναν θεό σωτήριο, θεραπευτή και καταχθόνιο, που συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης Κάθε ενέργεια αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησηςνα προχωρήσει το έργο, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Ένα μνημόνιο συνεργασίας που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κρίνει την εξέλιξη της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα, υπογράφεται τις επόμενες μέρες μεταξύ της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.. Το μνημόνιο προβλέπει την έναρξη δοκιμαστικών ανασκαφικών εργασιών τρίμηνης διάρκειας στη θέση Μαυρόπετρα του Περάματος Έβρου, ώστε να αξιολογηθούν οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στο χώρο, όπου επιδιώκεται εκ μέρους της εταιρείας να λειτουργήσει το μεταλλείο εξόρυξης χρυσού. Η υπογραφή αυτού του μνημονίου είναι το επόμενο βήμα, μετά το πράσινο φως που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη της Χρυσωρυχεία Θράκης για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου. Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 100% στην καναδική Eldorado Gold είχε υποβάλλει την Μελέτη τον Οκτώβριο του 2009. Η θετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την προκαταρκτική μελέτη αποτελεί ουσιαστικά μια γνωμοδότηση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τη θέση, το μέγεθος, την εφαρμοζόμενη τεχνολογία, τη χρήση φυσικών πόρων, την παραγωγή αποβλήτων κα. Βέβαια για την υλοποίηση ή μη του έργου θα αποφανθεί η πολιτεία και δη το ΥΠΕΚΑ  κατά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΡΥΣΟΥ

Η ΙΘ? Εφορεία Αρχαιοτήτων γνωμοδοτεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για τις υφιστάμενες αρχαιότητες στην περιοχή των επενδύσεων χρυσού, δηλαδή στο Πέραμα και στις Σάπες. Το μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία είναι έτοιμο προς υπογραφή, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αρχαιολόγος Δημήτρης Μάτσας, προκειμένου, όπως τόνισε, «να αρχίσουμε μια δοκιμαστική ανασκαφή ώστε να αξιολογηθούν οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στο χώρο του μεταλλείου στη θέση Μαυρόπετρα». Άλλωστε η αρμοδιότητα της Εφορείας ανάγεται σε όλα τα θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών, στον χώρο ευθύνης της, που ανήκουν στο κράτος, καθώς και με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων. 

Η ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η θέση Μαυρόπετρα του Δήμου Περάματος είναι χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μάτσας, σημειώνοντας τα εξής: «όπως δείχνουν τα επιφανειακά κατάλοιπα που έχουν περισυλλέγει μέχρι σήμερα συνθέτουν το υπαίθριο ιερό του ήρωα Ιππέα. Όμως η ανασκαφή θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία γι? αυτό». Ο ήρωας Ιππέας ήταν θεός σωτήριος, θεραπευτής και καταχθόνιος, συμβόλιζε δε την αναγέννηση της φύσης και συνδεόταν με τον κάτω κόσμο. Η λατρεία του ήρωα ιππέα, που έγινε γνωστή από το μεγάλο αριθμό ανάγλυφων με τη μορφή του θεού ως κυνηγού, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Θράκη κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς Χρόνους.


ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 

Στην συγκεκριμένη περιοχή ανασκαφές θα γίνουν για πρώτη γιατί ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος δεν ήταν γνωστός μέχρι πριν από 5-6 χρόνια, όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Μάτσας. Μάλιστα οι εργασίες χρηματοδοτούνται από την εταιρεία χρυσού, όπως προβλέπει η αρχαιολογική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, «όταν οι απαιτούμενες αρχαιολογικές εργασίες γίνεται στο πλαίσιο ενός έργου, τότε χρηματοδοτούνται από τον κύριο του έργου», στην προκειμένου περίπτωση την εταιρεία. Οι εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες μέρες υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΙΘ? Εφορείας Αρχαιοτήτων και εταιρείας και ίσως και την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει η ανασκαφή, όπως είπε ο κ. Μάτσα, η οποία θα διαρκέσει 3 μήνες. 

Για αποτέλεσμα της ανασκαφής θα υπάρξει σχετική εισήγηση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, στη συνέχεια το θέμα θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και με τη δική του γνωμοδότηση την τελική απόφαση θα λάβει το αρμόδιο υπουργείο. Πάντως το ιστορικό προηγούμενο δεν είναι θετικό για την τοπική κοινωνία, που διαχρονικά αντιδρά στις επενδύσεις. Όλοι θυμούνται όταν θετικά είχε γνωμοδοτήσει για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Θράκης  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ψήφους 9 υπέρ και 3 κατά. Μάλιστα το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει θετικά παρά την απόλυτα αρνητική θέση της αρμόδιας ΙΘ? Εφορείας Προΐστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η οποία, με το έγγραφο της αποκάλυπτε την κομβική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής για την κατανόηση και ανάδειξη της αρχαίας Θράκης. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Πέραμα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής που είναι γνωστή ως “Σαμοθρακίτικη Περαία”, που εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος μέχρι τη Μάκρη και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αρχαίων πόλεων και άλλων θέσεων, με σημαντικότερη την αρχαία Ζώνη.

Οι εξελίξεις μετά την τρίμηνη ανασκαφή φαίνεται ότι κρίνουν την πορεία της επένδυσης χρυσού, γι? αυτό οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr