Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Δύο υποθέσεις ολοκληρώθηκαν θετικά από την Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθωμάτων Στις περιπτώσεις αυτές ήταν μικρά ενοικιοστάσια
Δύο υποθέσεις διεκπεραίωσε μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης, του πρώτους μήνες λειτουργιάς της.
Η συγκρότηση της, ήταν χρόνιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, όμως μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο τηλεφωνικές οχλήσεις των μελών της, με τους τελευταίους πραγματικά να απορούν, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στη Ροδόπη, η Επιτροπή χειρίστηκε τέσσερις υποθέσεις, σε δύο από τις οποίες πέτυχε τον διακανονισμό, μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, επιτυγχάνοντας μείωση, σε μικρό ποσοστό των μισθωμάτων, μετά το σχετικό αίτημα των ενοικιαστών.
ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Στις άλλες δύο υποθέσεις, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι αιτήσεις προς την Επιτροπή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Για να χειριστεί, ως διαμεσολαβητής τον συμβιβασμό μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η έγγραφη ενόχληση του τελευταίου προς τον ιδιοκτήτη. Εάν και αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε παρεμβαίνει, η Επιτροπή και προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο πλευρές και να πετύχει τη συμφωνία, μείωσης του εμπορικού μισθώματος. Αυτό είναι που ξεχνούν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, δήλωσε στο «Χ», ο Αντώνης Φραντζής, μέλος της τριμελούς Επιτροπής Διακανονισμού. «Στις περιπτώσεις που έχουμε χειριστεί μέχρι στιγμής, ήταν μικρά ενοικιοστάσια. Βασικά, αυτό που επιδιώκει, η Επιτροπή είναι οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. Δηλαδή η Επιτροπή απλώς να επικυρώνει τη συμφωνία των δύο ανθρώπων. Προσπαθούμε να τους συμβιβάσουμε εξωδικαστικά, ουσιαστικά ο σκοπός αυτός είναι. Έξω από οτιδήποτε, να μπορέσουμε με την προτροπή τη δική μας να τους συνετίσουμε και τους δύο, και τις απαιτήσεις του ενοικιαστή να κατεβάσει πολύ το ενοίκιο και ενδεχόμενα του ιδιοκτήτη που είναι ανένδοτος να υποχωρήσει και να τους φέρουμε κάπου ανάμεσα, να μπορέσουν να πορευτούν».
ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ
Στην Κομοτηνή, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ποσοστά μείωσης των μισθωμάτων, φτάνουν κοντά στα 10-15%, ενώ σε άλλες πόλεις, ξεπερνούν ακόμα και το 30% ή 40%, της αρχικής τιμής. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και τώρα, υπάρχουν ιδιοκτήτες που επιμένουν σε ποσά κοντά στα χίλια ευρώ, όχι στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, αλλά σε άλλους δήμους.
Ο λόγος για ιδιοκτήτη στις Σάπες, ο οποίος νοικιάζει το ακίνητο του, στα 750 ευρώ το μήνα και αρνείται να υποχωρήσει, ώστε να διευκολύνει οικονομικά τον επαγγελματία που το στεγάζει. «Είναι ένα ενοίκιο αρκετά τσουχτερό και ο άνθρωπος δεν ξέρει που να αποταθεί, αποτάθηκε σε εμάς και του είπαμε τι θα κάνει, θα κάνει την έγγραφη όχληση προς τον ιδιοκτήτη για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε 10 μέρες αν δεν δεχτεί ή δεν απαντήσει ο ιδιοκτήτης, -γιατί είναι βασική προϋπόθεση –τότε θα αναλάβει η Επιτροπή. Ο ενοικιαστής πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση μαζί του γραπτώς, για να αποδειχτεί ότι είναι ανένδοτος, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να έρθει στην Επιτροπή Διακανονισμού».
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Όσον αφορά στις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε κάποιος να αποτανθεί στην Επιτροπή Διακανονισμού, αρχικά θα πρέπει το ενοικιοστάσιο του να είναι τουλάχιστον δύο ετών και στο διάστημα αυτό να μην έχει επέλθει καμία αλλαγή στους όρους.
Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης κάνει οποιαδήποτε μείωση στο διάστημα αυτό, τότε ο ενοικιαστής δεν μπορεί να απευθυνθεί στην Επιτροπή, διεκδικώντας νέα μείωση. Εκτός αυτού, για να αρχίσει η διαδικασία, ο ενοικιαστής θα πρέπει να υποβάλλει γραπτά το αίτημα μείωσης του ενοικίου, και στην περίπτωση που δεν γίνει συμφωνία τότε αναλαμβάνει δουλειά η Επιτροπή.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News