Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Στη διεύθυνση φραγμάτων της ΔΕΗ πήγε ο φάκελος για τελική έγκριση Η ποσότητα νερού που θα μπορεί να αντλείται από το φράγμα φθάνει τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο
Εντός έτους, έχει τη δυνατότητα ο δήμος Κομοτηνής να συνδεθεί με το φράγμα Γρατινής και από εκεί να καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης. Αυτό είπε στο "Χ" ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, υποστηρίζοντας πως αν αύριο παρθούν οι σχετικές εγκρίσεις, η σύνδεση θα είναι εφικτή σε διάστημα ενός χρόνου. Ως γνωστόν ο δήμος αντλεί από τις γεωτρήσεις νερό, ώστε να καλύψει τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερό που χρειάζεται ετησίως. Οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν, από το φράγμα Γρατινής, καθώς όπως είπε εγκαταλείπεται προσωρινά λόγω έλλειψης πόρων, το φράγμα των Συμβόλων.
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, οι φορείς της Ροδόπης εξέτασαν τη δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με τον διευθυντή της ΑΗΣ Κομοτηνής Γιάννη Τσαρούχη. Στη συνάντηση εκείνη, στα γραφεία της επιχείρησης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, είχαν παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε το φράγμα της Γρατινής, αφού σκοπός ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησής του, με στόχο την κάλυψη των αναγκών νερού για την Κομοτηνή. Η πρόθεση αυτή είχε εκφραστεί ένα μήνα πριν, στα τέλη του Ιουνίου, με αφορμή τη σύσκεψη του δημάρχου Κομοτηνής, με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, τον περιφερειάρχη, καθώς και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, οι υπηρεσίες, αναζητώντας χρηματοδοτικούς πόρους για το τεράστιο έργο του φράγματος των Συμβόλων, ανακάλυψαν ότι οι ανάγκες νερού της Κομοτηνής, μπορούν να καλυφθούν από το φράγμα της Γρατινής. Έτσι υποστήριζε τότε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, που είχε έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ, ζητώντας τη συνδρομή της, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υδροδότησης της πόλης και του δήμου Κομοτηνής. Ενώ θα περίμενε κανείς μια απάντηση αρνητική, τελικά ήταν θετική, δίνοντας ελπίδες στις τοπικές αρχές, ότι θα λύσουν με λιγότερα χρήματα, το πρόβλημα της υδροδότησης.
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η τελευταία εξέλιξη θέλει να μπήκε η πρώτη υπογραφή από τα κεντρικά της ΔΕΗ, μετά το επίσημο αίτημα του δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ, για υδροδότηση από το φράγμα Γρατινής. Αυτό κατά τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, «είναι μία απαίτηση, αν θέλουμε κάποια στιγμή να υλοποιήσουμε το φράγμα των Συμβόλων». «Δε μπορούμε για πέντε ολόκληρα χρόνια να τραβάμε νερό από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις και να είμαστε σίγουροι ότι αυτές θα αντέξουν και δε θα αφήσουν την πόλη χωρίς νερό, όσο θα κατασκευάζεται το φράγμα Συμβόλων και εφόσον αρχίσει η κατασκευή.

Οπότε η πιο άμεση λύση είναι να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης μας από την Γρατινή». Με αυτά τα δεδομένα το επίσημο αίτημα υποβλήθηκε και πριν από 15 μέρες ο διευθυντής της ΑΗΣ Κομοτηνής ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι, «πήρε την πρώτη υπογραφή, τη θετική γνωμοδότηση από την διεύθυνση των ΑΗΣ της ΔΕΗ, η οποία προώθησε το φάκελο πλέον στη διεύθυνση φραγμάτων της ΔΕΗ, όπου είναι και η δεύτερη υπογραφή που θέλουμε γα να πάρουμε την αδειοδότητηση για να παρέχουν στην Κομοτηνή, τις συγκεκριμένες ποσότητες νερού που ζητά». Εφόσον μπει και η δεύτερη υπογραφή, επόμενο βήμα θα είναι η υλοποίηση του έργου σύνδεσης του φράγματος Γρατινής με το υδραγωγείο Κομοτηνής.
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Εάν συνδεθεί η Κομοτηνή με το φράγμα Γρατινής, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό ολόκληρης της πόλης και πολλών οικισμών της. Η ποσότητα νερού που θα μπορεί να αντλείται από το φράγμα φθάνει περίπου τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο. «Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε νερό όλο το χρόνο. Δε θα έχουμε ανάγκη να δουλεύουν οι γεωτρήσεις μας και θα εξοικονομήσουμε τεράστια ποσά που δαπανώνται σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού μόνο για τη λειτουργία των γεωτρήσεων». Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου πληρώνει περί τα 700.000 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού το χρόνο. Πέραν αυτών, τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι τεράστια, η λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης άμεση και φθηνότερη. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις αρχές εφόσον πραγματικά το επιθυμούν, να ασχοληθούν πιο εντατικά με την κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων.

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΤΙΝΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα της Γρατινής, είναι ύψους 45 μ. και χωρητικότητας 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Το φράγμα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του φράγματος είναι ότι διαθέτει δύο αγωγούς. Ο ένας έρχεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο άλλος, περνάει από τα χωράφια των αγροτών και με κρουνούς που έχουν επάνω χωρίς καύσιμα και επιβαρύνσεις, ποτίζουν σε μια ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων της διαδρομής τα χωράφια τους. Τα νερά προέρχονται από τρεις χείμαρρους οι οποίοι ενώνονται και καταλήγουν μέσα στην λίμνη. Η βάση του φράγματος είναι 96 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το επάνω μέρος είναι 144 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News