Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Το στέκι του σεφ Γιάννη Αλεξίου και της συντοπίτισσάς μας συζύγου του Σμαράγδας Λουλουδοπούλου απ΄ όπου έχουν περάσει μεγάλοι σταρ της ελληνικής και διεθνούς σώου μπιζ «Είναι κρίμα να μεγαλώνουμε μια γενιά παιδιών με πίτσες και σάντουιτς, όταν το καλό μαγειρεμένο φαγητό θα τους πρόσφερε πολλά για την υγεία και τις επιδόσεις τους» θα πει Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

«Ήρθε η σύζυγός μου να σπουδάσει στην Πάρνηθα στην δημόσια σχολή τουριστικών επαγγελμάτων αλλά αυτό ήταν το “λάθος” της ζωής της. Την κατέκτησα όχι εύκολα και ήταν κάτι πολύ δυνατό στην ζωή μου. Δημιουργήσαμε μαζί το εστιατόριό μας «Τα νησιά» στην Θεσσαλονίκη και επί 45 χρόνια συνεργαζόμαστε άψογα. Συνήθως τα νησιωτόπουλα ασχολούνται με την ναυτική τέχνη, προσωπικά όμως για λόγους βιοπορισμού βρέθηκα σε εστιατόρια, αγάπησα τις κουζίνες κι έμεινα», μας μιλά απλά για την ζωή του ένας φτασμένος σεφ, με περγαμηνές στο χώρο της κουζίνας που μας φιλοξενεί εγκάρδια στα δικά του νησιά. Ένα από τα γνωστά ιν στέκια της Θεσσαλονίκης στην Προξένου Κορομηλά 13. Τρία βιβλία απόσταγμα της δικής του σοφίας, της εμπειρίας, της γνώσης φέρουν την υπογραφή του δίνοντας με την γενναιοδωρία που τον χαρακτηρίζει τα μυστικά των συνταγών του ώστε να τις αξιοποιήσουν κι άλλοι. Είναι ο Γιάννης Αλεξίου, γαμπρός της Κομοτηνής.

«Το πιο όμορφο πιάτο είναι αυτό που σε ευχαριστεί και θα πρέπει να μπορείς να το επαναλάβεις γνωρίζοντας ακριβώς τα υλικά του», θα πει όταν πάμε να αποκρυπτογραφήσουμε την δική του γαστριμαργική επιλογή. Οι φωτογραφίες στον τοίχο με διασημότητες παρασύρουν την συζήτηση εκεί. «Στο εστιατόριό μας «τα νησιά» φιλοξενήσαμε πολλούς διάσημους και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Άνθρωποι υπέροχοι, ευγενείς. Δεν είναι τυχαία τα αυτόγραφα και οι αφιερώσεις της Κατρίν Ντενέβ, του Νίκολα Κέιτς, της Αλίκης Βουγιουκλάκη και δεκάδων επωνύμων που του γράφουν ευχές κι ευχαριστίες.
Πως προέκυψαν τα βιβλία και οι προσεγμένες εκδόσεις;
-Επειδή οι συνταγές μου είχαν απήχηση στους πελάτες μου ένοιωσα την ανάγκη να τις καταγράψω σ΄ ένα πρόχειρο βιβλίο, ήθελα να τις μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους. Έτσι ήρθε φωτογράφος που φωτογράφιζε τα πιάτα και η προσπάθεια πήρε άλλη χροιά. Εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο που είναι μια εισαγωγή στην μαγειρική τέχνη με σάλτσες, ζυμαρικά, αβγά, πίτες, μεζεδάκια. Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στα κρέατα και το τρίτο στα ψάρια έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει δέκα συνταγές για το χταπόδι, για την σουπιά, για το καλαμάρι ή για τον αστακό».

Οι νέοι άνθρωποι μαγειρεύουν ή προτιμούν πρόχειρες λύσεις. Το ρύζι που βράζει με το σακουλάκι, ή το έτοιμο φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων;
-Υπάρχει και αυτό το ποσοστό αλλά η κρίση ανάγκασε πολύ νέο κόσμο να ασχολείται με την κουζίνα στο σπίτι. Πολλοί μου ζητούν συμβουλές και βλέπω ότι ενδιαφέρονται για την κουζίνα αφού πλέον το εστιατόριο θεωρείται ακριβή υπόθεση. Βέβαια είναι λυπηρό τα παιδάκια να τρέφονται μόνο με πίτσες και σάντουιτς. Ειδικά όταν τα παιδιά δίνουν εξετάσεις θα πρέπει να τρώνε μια τροφή μαγειρεμένη θα δουν άλλα αποτελέσματα».

Ο Γιάννης Αλεξίου έχει συγκεκριμένη σαφή άποψη για τα αγνά υλικά της διατροφής, την απλότητα και την αυθεντικότητα των γεύσεων. Δίνει διαλέξεις, μαγειρεύει στο χώρο του, απολαμβάνει τα εγγόνια του και τις χαρές της ζωής και της δημιουργίας δίχως καμιά αίσθηση έπαρσης. Ο χώρος του ιδιαίτερα φιλικός, και χαλαρωτικός σε παλ αποχρώσεις του γαλάζιου με το νησί του την Σκόπελο να δεσπόζει σ’ ένα τοίχο, ακτινοβολεί την ηρεμία και την αίσθηση της χαλάρωσης εκεί που η απόλαυση του φαγητού έργου τέχνης του Γιάννη Αλεξίου είναι μια πανδαισία που σου μένει. Με την γλυκιά του σύντροφο ζωής Σμαράγδα Λουλουδοπούλου, την Κομοτηναία, συνεχίζουν να πρωτοπορούν στον χώρο τους σεβόμενοι τον πελάτη που έρχεται να δοκιμάσει αξεπέραστες συνταγές με τα καλύτερα υλικά, λαχανικά, κρεατικά ή ψάρια.
Στο τιμόνι ο γιος τους Θανάσης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Συστήνουμε να δοκιμάσετε συνταγές εμπνευσμένες από την ποικιλία της ελληνικής κουζίνας και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Πιείτε το ουζάκι σας με γαύρο μαρινάτο και λακέρδα του σπιτιού, τρυφερά αμπελόφυλλα με ρύζι, ολόφρεσκα ψάρια, και την γνωστή ψαρόσουπα των Νησιών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γαριδομακαρονάδα Χίλια Νησιά, αγγιναροκαρδιές με σαφράν, μοσχαράκι xουνκιάρ με πουρέ μελιτζάνας, και καθημερινά μαγειρευτά και κυνήγια...

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News