Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Διαπιστώσεις σε επιστημονική ημερίδα φοιτητών κοινωνικής διοίκησης του ΔΠΘ
Όχι μόνο η εξάρτηση, αλλά όλες οι συμπεριφορές των ανθρώπων φτιάχνονται, δημιουργούνται και προγραμματίζονται μέσα στην οικογένεια. Αυτό ήταν το μήνυμα του, ψυχιάτρου, διευθυντή ΕΣΥ του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Γιώργου Καφαλή. Ο κ. Καφαλής μίλησε στο πλαίσιο ημερίδας το πρωί της Παρασκευής στην Κομοτηνή, για την «οικογένεια και την εξάρτηση» και ανέλυσε με βάση τη σύγχρονη εποχή, τις επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση του παιδιού, τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως στο μέλλον να «επιλέξει» το δρόμο της εξάρτησης. Την ημερίδα «οικογένεια και εξάρτηση», διοργάνωσε η ομάδα πρακτικής άσκησης φοιτητών κοινωνικής εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ σε φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος εκπαίδευση και δια βίου μάθησης ΕΣΠΑ.
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Στην ελληνική οικογένεια κάτι δεν πάει καλά, παραδέχθηκε ο κ. Καφαλής, όμως προέτρεψε τους πολίτες να μη ψάχνουν «τι δεν πάει καλά στους ανθρώπους, στους γιατρούς, στους πολιτικούς, στους πολέμους», καθώς όλα όλα ξεκινούν από τον πυρήνα, από την κοιτίδα των ανθρώπων και της κοινωνίας, δηλαδή την οικογένεια. Αν πάει καλά η οικογένεια, πάει και η κοινωνία καλά, αν η οικογένεια δεν πάει καλά, δεν μπορεί να πάει η κοινωνία μπροστά. Αυτό υποστήριξε καλώντας τους γονείς, να σκεφτούν και να προσπαθήσουν να μάθουν πως θα γίνουν καλύτεροι. Αυτό γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει, τόνισε. Παλαιότερα δεν χρειαζόταν να ενημερωθούν για να γίνουν γονείς οι άνθρωποι, «ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια και ο πολιτισμός, τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο ρόλος των γονιών», σημείωσε.
Το χειρότερο είναι ότι αλλάζει η μορφή της οικογένειας, σύμφωνα με τον κ. Καφαλή. Πλέον δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, ενώ τα παιδιά δεν έχουν τους γονείς στο πλευρό τους, αφού είναι αναγκασμένοι να εργαστούν και οι δύο. Αυτό είναι που οδηγεί πολλές φορές σε παραβατικές συμπεριφορές, παρατήρησε ο κ. Καφαλής, κάνοντας λόγο για συμπεριφορές που καταστρέφουν ουσιαστικά την κοινωνία, τον τρόπο λειτουργίας της, τα ήθη και τις αξίες. «Οι γονείς αυτό τον καιρό έχουν να κάνουν πράγματα ατομικά, ο καθένας για τον εαυτό του και η μητέρα και ο πατέρας. Πολλές φορές είναι ανταγωνιστικοί, αυτό μαθαίνει στα παιδιά να είναι και εκείνα ανταγωνιστικά και να είναι εγωκεντρικά και εγωιστικά, τόσο που να μην υπάρχουν φιλίες».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Την ημερίδα διοργάνωσε ομάδα φοιτητών η οποία υλοποιεί την πρακτική της άσκηση, στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και στην Κομοτηνή και μία δεύτερη στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ. Οι φοιτητές, θέλησαν να καταγράψουν τη συμπεριφορά της οικογένειας σε σχέση με τις εξαρτήσεις. Πως προκαλείται η εξάρτηση και πως αντιμετωπίζεται από τη οικογένεια. Έτσι μέσω της δράσης τους οι φοιτητές απάντησαν σε βασικά ερωτήματα. Αν η οικογένεια είναι ένας φορέας εξάρτησης, αν συμβάλλει στο να οδηγήσει το άτομο στην εξάρτηση και για ποιους λόγους, ποιους ασυνείδητους λόγους μπορεί κάποια οικογένεια να οδηγήσει το παιδί της στην εξάρτηση, τι είναι όλο αυτό που βιώνει η οικογένεια όταν υπάρχει εξάρτηση μέσα στην οικογένεια. Ο επόπτης της πρακτικής άσκησης ψυχολόγος κοινωνικός λειτουργός Γιώργος Κουντουράς, μίλησε για τους λόγους που οδηγούν ένα άτομο στην εξάρτηση, λέγοντας ότι αφορά την προσωπικότητα του καθενός, το περιβάλλον, την ίδια την οικογένεια και συχνά τις οικονομικές δυσκολίες. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο μία οικογένεια αντιμετωπίζει, ένα εξαρτημένο μέλος της τόνισε ότι, «εξαρτάται από το πώς είναι οι ίδιοι συναισθηματικά, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ίδια τα άτομα». Όσον αφορά στην απεξάρτηση, εκεί είναι καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας υποστήριξε, για το σκοπό αυτό, τα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης των εξαρτημένων λειτουργούν ως «οικογένειες».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News