Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της ΠΑΜΘ, χωρίς την έδρα της;
Σε σχεδόν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του EVIA IP, Λίτσα Παναγιωτοπούλου στο 1ο Φόρουμ για την ΑΜΘ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε σε όλες εκτός από μια: Την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, τη Ροδόπη! Η κα Ζαχαράκη μίλησε για βιώσιμες μορφές τουρισμού στο Φόρουμ το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal.

Παραδέχθηκε ότι η ΑΜΘ δεν παίρνει το τουριστικό μερίδιο που της αξίζει
Μάλιστα η κα Ζαχαράκη στη συγκεκριμένη συζήτηση είπε ότι βρισκόμαστε στην Αλεξανδρούπολη, αλλά «σκεφτόμαστε το σύνολο των Νομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Σε αυτό το σημείο παραδέχθηκε ότι όλη η ΑΜΘ «δεν έχει ακόμα το μερίδιο στην τουριστική ανάπτυξη που της αξίζει. Όχι με όρους κορεσμού, αλλά με όρους σεβασμού απέναντι σε αυτό το απίστευτο φυσικό περιβάλλον» και συμπλήρωσε: «Η περιοχή μπορεί να μην έχει ζήσει τις καλύτερες στιγμές της στο τουριστικό κομμάτι, όμως μπορώ να σας δώσω στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε».

Στη συνέχεια κατέγραψε σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες μερικά από τα τοπικά στοιχεία, παραλείποντας ωστόσο να κάνει αναφορά στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα είπε: «Η ΑΜΘ έχει κάποια τοπικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν την διαφορά, είτε στην Καβάλα πέραν την συνεισφοράς της κρουαζιέρας, είτε στη Δράμα “Οι δρόμοι του Κρασιού”, όπως και η λειτουργία για πρώτη φορά μετά από καιρό του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Στον Έβρο και στην Αλεξανδρούπολη βλέπουμε να γίνεται ένα σημείο αναφοράς, όπως και το Σουφλί που επελέγη ως “Best Tourism Village”. Δεν ξεχνάμε και την Ξάνθη με το κομμάτι της λαογραφίας, με το έντονο πολυπολιτισμικό στοιχείο, με το κομμάτι της γαστρονομίας. Υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά κομμάτια ενός πάζλ που λέει “εμπειρία διαφορετική”. Είναι η στιγμή της ΑΜΘ και αυτό το πιστεύω ακράδαντα».
Η Ροδόπη όμως διαθέτει τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας που ειδικά το καλοκαίρι σχηματίζονται ουρές χιλιόμετρων από Βούλγαρους και Ρουμάνους που επισκέπτονται Θάσο, Σαμοθράκη ακόμα και Χαλκιδική, όμως “προσπερνούν” τον τόπο μας. Θα περίμενε κανείς η κα Ζαχαράκη να κάνει έστω μια αναφορά επί του θέματος ή τουλάχιστον τυπικά να αναφερθεί σε ένα πλεονέκτημα της περιοχής μας.

«Στην Αλεξανδρούπολη το ΙΕΚ Τουρισμού έχει καταρτίσει 20.000 ανθρώπους»
Ακόμα, αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπως οι DMO’s (Destination Management Organisations) που δίνουν μεγάλες δυνατότητες σε Δήμους, Περιφέρειες να προβληθούν ως προορισμοί. Η κα Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το οποίο θα συνεχιστεί για ακόμα τρία χρόνια. «Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που διατίθενται στους δικαιούχους, στους ταξιδιώτες και στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως οι πληρωμές γίνονται με άυλες κάρτες που πληρώνουν αμέσως την επιχείρηση.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση στον τουρισμό. Ειδικά στην περιοχή υπογράμμισε πως στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ΙΕΚ τουρισμού που έχει ήδη καταρτίσει 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στελεχώσει τις επιχειρήσεις. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να δίνουμε νέα εργαλεία και να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News