Παραδοσιακές στολές Κύπρου, Κρήτης και Καππαδοκίας κοσμούν το στρατιωτικό Μουσείο | xronos.gr
ΔΩΡΕΑ ΤΡΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Παραδοσιακές στολές Κύπρου, Κρήτης και Καππαδοκίας κοσμούν το στρατιωτικό Μουσείο

22/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Σε τελετή παραλαβής ? παράδοσης στην Κομοτηνή παρέστη ο Κύπριος πρόξενος Κώστας Ψευδιώτης Τιμήθηκε ο Ανδρέας Βασιλείου, Κύπριος στην καταγωγή ο κ. Βασιλείου, αλλά κάτοικος της Ροδόπης για πολλά χρόνια, ο οποίος πολέμησε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου 1955 ? 1959 και όπως έγινε γνωστό κατέρριψε πέντε αγγλικά αεροπλάνα

Παραδοσιακές στολές της Κύπρου, της Κρήτης και της Καππαδοκίας, δωρεά τριών συλλόγων της Ροδόπης, κοσμούν πλέον το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής. Οι σύλλογοι Κρητών, Κυπρίων και Καππαδοκών προχώρησαν στην ενίσχυση της έκθεσης που λειτουργεί ήδη ένα χρόνο στην πόλη μας, δωρίζοντας ο καθένας στολές από τις συλλογές των μελών του. Η κοινή τελετή παραλαβής – παράδοσης πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του μουσείου, κατά τη διάρκεια του οποίου δέχτηκε χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι επισκέπτες ανέρχονται σε 1700 άτομα.

Δάκρυα συγκίνησης για τον Ανδρέα Βασιλείου που πολέμησε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου 1955 ? 1959

Δύο στολές δώρισε στο στρατιωτικό μουσείο της Κομοτηνής ο σύλλογος Κυπρίων Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με το σύλλογο Κυπρίων Φοιτητών Κομοτηνής. «Η μια ακριτική περιοχή θα αγκαλιάσει μια άλλη ακριτική περιοχή, η νότια πλευρά του ελληνισμού, η Κύπρος, θα είναι παρούσα στην βόρεια πλευρά του ελληνισμού την Κομοτηνή και είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι γι ‘αυτή την πράξη», είπε συγκινημένος ο Κώστας Ψευδιώτης, γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, που παρέστη στην τελετή. Παραλαμβάνοντας τις δύο στολές, μία ανδρική και μία γυναικεία, ο Θεόδωρος Πανάς ταξίαρχος διοικητής 21ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, επισήμανε τα εξής, «το γεγονός ότι βρίσκεται ο πρόξενος της Κύπρου από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να μας επιδώσει τις στολές είναι ένα μήνυμα ότι έχουμε αλησμόνητες πατρίδες και δεν πρέπει να τις ξεχνάμε και καθότι το μουσείο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα θεωρήσαμε καλό να έχουμε και μια γωνιά της Κύπρου για να περνάνε από εδώ οι κάτοικοι της Κομοτηνής και όχι μόνο και να βλέπουν την ιστορία μας και να μην ξεχνιόμαστε». Περήφανη γιατί πλέον σ’ αυτό το μουσείο έχει αποκτήσει μια γωνιά η Κύπρος, δήλωσε η Νάσια Καραπατέα πρόεδρος Κυπρίων Φοιτητών τονίζοντας ότι προβάλλεται η παράδοση, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας. Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν η πρόεδρος του συλλόγου Χριστιάνα Κωνσταντίνου κάλεσε στο βήμα για να τιμήσει τον Ανδρέα Βασιλείου. Κύπριος στην καταγωγή ο κ. Βασιλείου, αλλά κάτοικος της Ροδόπης για πολλά χρόνια, πολέμησε  στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου 1955 ? 1959 και όπως έγινε γνωστό κατέρριψε πέντε αγγλικά αεροπλάνα. Με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε το τιμητικό έμβλημα ο ίδιος από τον ταξίαρχο Θεόδωρο Πανά, ο οποίος χαρακτήρισε τιμή του να δίνει ένα βραβείο σε έναν πραγματικό αγωνιστή. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν στο βήμα κλήθηκε ο συνονόματος εγγονός του κ. Βασιλείου και τίμησε με τη σειρά του τον αγωνιστή παππού του. 


Στην ίδια τελετή ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ν. Ροδόπης κ. Γιαννακάκης παρέδωσε επίσης μία στολή στο μουσείο σημειώνοντας ότι ο σύλλογος επιθυμούσε συνδράμει στην προσπάθεια της ταξιαρχίας. «Οι Κρήτες έχουν βοηθήσει πολλές φορές τους Θρακιώτες», είπε ο πρόεδρος και ευχαρίστησε τον κ. Πανά γιατί ζήτησε και από τους κρητικούς μια στολή για να κοσμεί το μουσείο της ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα προϊόντα της Κρητικής λαϊκής τέχνης είναι η παραδοσιακή φορεσιά.

Στελέχη της ταξιαρχίας και κληρωτοί οπλίτες βραβεύτηκαν για το ήθος και την εργατικότητα τους

Η κρητική φορεσιά, ακολουθώντας το γενικότερο τρόπο ένδυσης κάθε εποχής ή προσαρμοζόμενη σε διατάξεις και απαγορεύσεις των κατακτητών, γνώρισε διάφορες μεταλλαγές στους αιώνες της ιστορίας της. Η ανδρική παραδοσιακή φορεσιά με τη βράκα, το γελέκι, το «μεϊτάνι» και τα «στιβάνια» κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 16ου αιώνα. Ακολούθως ο πρόεδρος του συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης δώρισε μία παραδοσιακή στολή στο μουσείο.


Πριν την τελετή παραλαβής ? παράδοσης των στολών βραβεύτηκαν στελέχη της ταξιαρχίας, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, την προσφορά και τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτική αποστολή, ενώ βραβεύτηκαν και κληρωτοί οπλίτες για το ήθος και την εργατικότητα τους. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr