Παρατηρητήριο απασχόλησης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. | xronos.gr
ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ

Παρατηρητήριο απασχόλησης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

18/01/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη προέδρων Εργατικών Κέντρων των πέντε νομών υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Στην αποδοχή της πρότασης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ για ίδρυση ενός παρατηρητηρίου της απασχόλησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατέληξε η σύσκεψη προέδρων Εργατικών Κέντρων των πέντε νομών υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Η σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση ζητημάτων απασχόλησης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί της στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Α.Μ.-Θ., Γιώργος Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Παναγιώτης Τιάκας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Βασίλης Δασκάλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Απόστολος Γκιγκούδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Διδυμοτείχου, Βασίλειος Μανουσιάδης καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Δράμας, Γιώργος Σαββίδης.





Η ανεργία έπιασε ταβάνι,διεμήνυσαν πρόεδροι Εργατικών Κέντρων

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 9 το πρωί οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων ανέλυσαν τα ειδικότερα προβλήματα ανεργίας και απασχόλησης σε κάθε νομό και κάθε περιοχή. Κοινό στοιχείο όλων των τοποθετήσεων τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Η ανεργία έχει πιάσει ταβάνι», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Απόστολου Γκιγκούδη, που βρήκε σύμφωνους όλους. «Είμαστε υποχρεωμένοι από τη θέση μας να παλέψουμε όσο το δυνατόν για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας σε όλη την περιφέρεια, αλλά να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξης», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης. Ο ίδιος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επαφών  του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης με φορείς του νομού για ζητήματα απασχόλησης.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την απασχόληση στην περιοχή ο Παναγιώτης Τιάκας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καβάλας και μέλος της διοίκησης ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για «εκμετάλλευση ανθρώπων από άνθρωπο. Σήμερα στους εργαζόμενους κυριαρχεί ο φόβος, ο τρόμος, η ανασφάλεια». Απογοητευμένος από την εργασιακή κατάσταση στη Δράμα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Δράμας, Βασίλειος Δασκάλου. Τις ιδιαίτερες ανάγκες απασχόλησης στο νομό Ροδόπης παρουσίασε ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ροδόπης, Παντελής Μαγαλιός και ευχήθηκε η συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας σε περιφερειακό επίπεδο να μη βαλτώσει. Ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, αλλά και προτάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο και πώς αυτός θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια, απασχόλησαν επίσης τη χθεσινή σύσκεψη.


Ανά δύο μήνες σύσκεψη για θέματα απασχόλησης

Η συνάντηση εργασίας χαρακτηρίστηκε σημαντική από τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, γιατί ενημερώθηκε από τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανά περιφερειακή ενότητα.

«Αυτό που βιώνουμε ως χώρα σ’ αυτήν τη συγκυρία της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως το βιώνει η νέα γενιά, είναι το πρόβλημα της απασχόλησης και της ανεργίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής επεσήμανε πως, «πέρα όμως από την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης αποφασίσαμε να εξετάσουμε και τις αναπτυξιακές προοπτικές, για να δημιουργήσουμε την ψυχολογία της αναπτυξιακής ανάταξης».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης αποφασίστηκε ότι παρόμοια σύσκεψη θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, όπου οι εμπλεκόμενοι θα καταθέτουν τους προβληματισμούς τους, με σκοπό να προσδιορίζουν τον κοινό βηματισμό τους. «Ήταν η απαρχή μιας συνεργασίας, σε μια δύσκολη συγκυρία, που έχει σχέση και αναφορά στον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης. Τέλος, ο περιφερειάρχης μίλησε για την πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που εδρεύει στην Ξάνθη, για δημιουργία Παρατηρητηρίου Απασχόλησης. Όπως ανέφερε, «ένα κομμάτι της επιχειρηματικότητας και κυρίως τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα οποία θα τα διαχειριστεί πλέον η Περιφέρεια, θα συνδιαμορφώνουν την πρότασή μας γι’ αυτή τη δομή». Το Παρατηρητήριο της Απασχόλησης, που ήταν πρόταση του Ινστιτούτου, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλην την Περιφέρειά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr