Περιφερειακό όχι στην «ασπιρίνη» των κέντρων κράτησης | xronos.gr
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ «ΚΑΡΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Περιφερειακό όχι στην «ασπιρίνη» των κέντρων κράτησης

31/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Είπαν οι αιρετοί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θα καταθέσουν την απόφασή τους στα συλλογικά τους όργανα

«Μόλων λαβέ» απάντησε ο δήμαρχος Νέστου, στην ερώτηση τι θα κάνει εάν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιμείνει στην απόφαση του, για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Τη θέση αυτή συμμερίζονται και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο θέμα, μετά από κάλεσμα της Περιφέρειας, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του, στην Κομοτηνή. Από το Βόρειο Έβρο έως και τη Δράμα, η απάντηση ήταν μία, «δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε ήδη θυσιάσει πολλά» και πήραν την απόφαση να εξουσιοδοτήσουν τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, να καταθέσει την άποψη των αιρετών στο υπουργείο. Για τη θέση της Περιφέρειάς μας θα ενημερωθεί Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ενώ τοπικά αναμένεται να συνεδριάζει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όπως είπε ο πρόεδρος της, δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τοποθετήθηκαν όλοι οι αιρετοί των δήμων, εκφράζοντας τις τοπικές κοινωνίες όπως είπαν, αλλά και τα δημοτικά συμβούλια, αρκετά από τα οποία ήδη έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις σχετικά με τη δημιουργία και άλλων κέντρων κράτησης στην Περιφέρεια μας. Το σχέδιο να σημειωθεί ότι προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης σε όλες τις ηπειρωτικές Περιφέρειες της  χώρας, με μία σημαντική διαφοροποίηση για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, λόγω της ύπαρξης ήδη δύο κέντρων (Βύσσα Έβρου, Βέννα Ροδόπης) και άλλων μικρότερων σε διάφορα αστυνομικά τμήματα.  Όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η κυβερνητική πρόταση είναι να δημιουργηθούν τρία κέντρα κράτησης ανά ηπειρωτική Περιφέρεια, δυναμικότητας 1.000 ατόμων. Σε κάθε κέντρο κράτησης 1.000 ατόμων προβλέπονται οι 150 αστυνομικοί, 280 ιδιωτικοί αστυνομικοί συν τους βοηθητικούς υπαλλήλους που αναμένεται να απασχοληθούν από εταιρίες. Για κάθε κέντρο υπολογίζονται ότι θα αντιστοιχούν και 1.000 εργαζόμενοι. Αυτή ήταν η κυβερνητική πρόταση, ενώ ζητήθηκε από τους περιφερειάρχες και τις τοπικές κοινωνίας να υποδείξουν χώρους, όπου μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα. Για το σκοπό αυτό δόθηκε περιθώριο 15 ημερών, σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα αναλάβει να εντοπίσει τους χώρους για τη στέγαση των κέντρων και μάλιστα πριν τις εκλογές. Για όλο αυτό το σχέδιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, από το ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα υφιστάμενα δύο κέντρα μαζί με τα υπόλοιπα διάσπαρτα που βρίσκονται κυρίως στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, εκτιμάται ότι είναι δυναμικότητας περίπου 700 ατόμων συνολικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν και άλλα ούτως ώστε να φτάσουν στον επιθυμητό αριθμό των 3.000 κρατουμένων λαθρομεταναστών. 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ 

Δηλώνοντας κάθετα αντίθετοι στην κυβερνητική πρόταση οι αιρετοί επεσήμαναν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία των κέντρων, ενώ δήλωσαν δύσπιστοι για όσα, σχετικά με τη λειτουργία τους, δεσμεύτηκε το υπουργείο. Δε θεώρησαν αντιστάθμισμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, γιατί απλά όπως είπαν, οι εξαγγελίες περίπου χιλιάδων θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πέραν αυτών, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι με τη λειτουργία τους, δεν θα αντιμετωπιστεί και πολύ περισσότερο δε θα λυθεί το πρόβλημα της αθρόας εισροής χιλιάδων ψυχών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόθεση της κυβέρνησης, υποστήριξαν είναι να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το ζήτημα, διαιωνίζοντας το δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ορεστιάδας Δημήτρη Μουζά, ο οποίος είπε ότι «έρχονται εκλογές και κυνηγάνε ψηφαλάκια». Περαιτέρω ο κ. Μουζάς τόνισε ότι ο λαός του Έβρου έχει πληρώσει ακριβά την υπόθεση λαθρομετανάστες, όντας η κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

«ΤΟ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ»

 Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Πατσουρίδης τόνισε ότι, η πολιτική που για 20 χρόνια ασκείται οδηγεί στη μεγαλύτερη υποβάθμιση του Έβρου και της Περιφέρειας γενικότερα. Για πρόχειρο σχεδιασμό από πλευράς του υπουργείου σε ένα πρόβλημα που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις μίλησε ο δήμαρχος Νέστου Καβάλας Σάββας Μιχαηλίδης. Παραδέχθηκε ότι είναι πρόβλημα που αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως το αθηνοκεντρικό κράτος, που «προσπαθεί πάλι με τις πολιτικές του να το μεταφέρει, με πρόχειρες κινήσεις γρήγορες στην Περιφέρεια το πρόβλημα». Να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προβλέπονται να εργαστούν στα κέντρα κράτησης για τη φύλαξη των συνόρων, πρότεινε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, συντασσόμενος με την άποψη των συναδέρφων του, ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα. Εξάλλου, όπως τόνισε αυτή η πρόταση δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος. Για απαξίωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, μίλησε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, κάτι που όπως είπε διαφάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε το σχέδιο χωρίς καμία συμμετοχή της. Κάλεσμα «να μην τα βάλουμε με την Αθήνα», που είναι η πρωτεύουσα της πατρίδας μας, απεύθυνε ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό κέντρο της, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Αυτό δε σημαίνει, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γεμίσει κέντρα κράτησης, ενώ πρότεινε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι ο Έβρος αποτελεί την κύρια είσοδο μεταναστών. Ιδιαίτερα επικριτικός στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την Αθήνα, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Πουλιλιός καλώντας τους αιρετούς να πατήσουν πόδι και να μη δεχθούν σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. 

ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 

Με τις θέσεις των δημάρχων συμφώνησαν οι παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο, με τους επικεφαλείς να τονίζουν ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης λύνεται στη ρίζα του, δηλαδή στις χώρες προέλευσης τους. Και επειδή αυτό θεωρείται αδύνατο να συμβεί από την Ελλάδα, τάχθηκαν κατά της δημιουργίας των στρατοπέδων κράτησης, επισημαίνοντας μάλιστα τον χρόνο στο οποίο επέλεξε να κάνει πολιτική η κυβέρνηση. Ο κ. Γιαννακίδης από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα μεταφέρει τις αποφάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, απορρίπτοντας την πρόταση. Εξάλλου τόνισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει προσφέρει πολλά και δεν είναι διατεθειμένη να χαριστεί σε κανέναν. «Δεν μετακυλύουμε το πρόβλημα. Και στο παρελθόν κληθήκαμε να αποφασίσουμε για τη δημιουργία ανάλογων υποδομών και είχαμε πει ότι η μοίρα αυτής της περιοχής δεν είναι κέντρα κράτησης ανθρώπινων ψυχών». 
Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr