Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, ενώ προέκυψε ζήτημα απαρτίας στη διαδικασία της ψηφοφορίας
Με την αποχώρηση της παράταξης του Γιώργου Παυλίδη, λόγω διαφωνίας στο τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την πρώτη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην συνεδρίαση οι τόνοι ανέβηκαν όταν σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας, που πλήττονται από την φτώχεια και την ανεργία. Πάντως, σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο γίνεται ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και στους τομείς της εσωτερικής της οργάνωσης και λειτουργίας. Αφορά και έχει στόχο τον εντοπισμό των κρίσιμων ζητημάτων τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της και να επιτύχει το όραμα της. Ένα σχέδιο στη βάση του οποίου τα κρίσιμα ζητήματα μετατρέπονται σε σύνολο στόχων και προσδιορίζουν την στρατηγική της Περιφέρειας και τις αναπτυξιακές της προτεραιότητες. Το ψηφισθέν, πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη ενότητα του επιχειρησιακού προγράμματος δηλαδή το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και αφορά στο διάστημα 2012 έως 2014. Μετά την ψήφισή του από το περιφερειακό συμβούλιο και τη διοργάνωση των αναγκαίων διαδικασιών διαβούλευσης, το στρατηγικό σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για να εξειδικευτούν οι στόχοι, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Εκτελεστική Επιτροπή, σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και ανά περιφερειακή ενότητα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Στόχοι, πάνω στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα, είναι η ενιαία περιφερειακή συνείδηση και δική της ταυτότητα. Το όραμά της για μια Περιφέρεια διεθνή κόμβο και ελκυστικό προορισμό, ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφή. Βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία. Με ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον. Μία περιφέρεια μαχητική και διεκδικητική.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι προτεραιότητες για την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, αποτελούν: Η ενίσχυση του ρόλου της Ροδόπης ως διοικητικού κέντρου και κέντρου παροχής υπηρεσιών της ΠΑΜΘ. Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως π.χ. αγροτουρισμός, γνωσιολογικός τουρισμός, πολιτισμικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός). Η ανάπτυξη νέων υποδομών του αγροτικού τομέα (ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, αναδασμοί). Η ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, βιοκαύσιμα). Η ανάπτυξη καινοτομιών στον κλάδο των τροφίμων και ποτών (είσοδος στην αγορά των βιολογικών προϊόντων) . Η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών και η ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων συσκευασίας προϊόντων (αρωματικά φυτά, ενεργειακά φυτά, βιολογικά προϊόντα, ζωική παραγωγή) καθώς και η ενδυνάμωση της τομέα της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Η ενίσχυση της αυταπασχόλησης και της απασχόλησης σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής μέσω της ανάπτυξης δράσεων και της παροχής κινήτρων σε ανέργους και αγρότες για τη δημιουργία επιχειρήσεων γύρω από την τοπική καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και η εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Η διασύνδεση όλης της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης από τα όρια με τον Έβρο έως τα όρια με την Ξάνθη. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ορεινή περιοχή. Η συμπλήρωση των υποδομών μεταφορών και η σύνδεση τους με τα σημεία οικονομικού ενδιαφέροντος (αναβάθμιση Ε.Ο. Κομοτηνής ? Σαπών, παλιάς Ε.Ο. Κομοτηνής ? Ιάσμου ? Αμαξάδων, οδών πρόσβασης σε οικισμούς της ορεινής περιοχής). Η ανάπτυξη νέων και σύγχρονων υποδομών υγείας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΚΑΜΒΑΣ
Αφορμή για τη διένεξη ανάμεσα στο προεδρείο και τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, στάθηκε ο χρόνος τοποθέτησης τους. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, ζήτησε τη συντόμευση της διαδικασίας, καθώς είχε εξαντληθεί ο χρόνος, ενώ οι επικεφαλής ζήτησαν να δευτερολογήσουν. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Περιφερειακή Αναγέννηση αποχώρησε τελικά προκαλώντας πρόβλημα απαρτίας, στο τέλος της διαδικασίας και στη ψηφοφορία του θέματος. Πάντως ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης εξήρε το έργο των αντιπεριφερειαρχών και των υπηρεσιακών παραγόντων που επί μήνες, όπως είπε εργάστηκαν σκληρά για να αποτυπώσουν στο χαρτί, το όραμα της Περιφέρειας για το μέλλον της. Χαρακτήρισε καμβά, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, πάνω στον οποίο όπως είπε πατά η διοίκηση για να επιτύχει τους στόχους της.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αν και πρέπει να αποτελεί τον οδικό χάρτη για της Περιφέρειας του αύριο, ελάχιστα έχει να κάνει με έναν καθαρό σχεδιασμό, ο οποίος να συστρατεύει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της γεωγραφικής θέσης, του πλούτου, των πόρων, αυτής της περιοχής, σημείωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης. Το κορυφαίο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο περιφερειακός σχεδιασμός αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας, ή αν συνεχίζει το «φαγοπότι» των προηγούμενων ετών, αναρωτήθηκε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης. Αρνητικός στον περιφερειακό σχεδιασμό εμφανίστηκε και ο Τάκης Χαρίτου, επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας. Βλέποντας τη συνολική εικόνα, όπως είπε, κάλεσε τη διοίκηση, να σχεδιάσει με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών της Περιφέρειας. Από την πλευρά του, ο Θανάσης Μακρής επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης υποστήριξε, ότι στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδιασμού, παραλήφθηκε το στάδιο διαβουλεύσεων που προβλέπεται και στην προγραμματική σύμβαση, αλλά και στην όλη διαδικασία με την επιτροπή διαβούλευσης που έπρεπε να έχει συνεδριάσει έξι φορές και δεν έχει συνεδριάσει καμία.
Τέλος σε σχετική ανακοίνωση της Οικολογίας Αλληλεγγύης, επισημαίνεται ότι ο στρατηγικός περιφερειακός σχεδιασμός ήρθε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, τόσο στις επιτροπές του περιφερειακού Συμβουλίου (Πολιτισμού-Τουρισμού, Ισότητας κλπ), όσο και στην περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης και τελικά υπερψηφίστηκε από μόλις17(!) συμβούλους της πλειοψηφίας και καταψηφίστηκε από τους 4 συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σύνολο 51 συμβούλων. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστική καν απαρτία. «Στην ουσία του ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει στρατηγική βιωσιμότητας , δεν έχει ούτε χρονικούς, ούτε ποιοτικούς, ούτε ποσοτικούς στόχους μιας βιώσιμης ευημερίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News