Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και την οικονομική κατάρρευση των Δήμων Υπό κατάληψη χθες και το ΚΕΠ στην κεντρική πλατεία της πόλης
Η οικονομική κατάρρευση των δήμων, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, οι απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές, οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους, στην κατάληψη των δημαρχιακών καταστημάτων χθες, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, βλέπει νέες απολύσεις, περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομικών στους Δήμους και νέα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση. Γι΄ αυτό το σκοπό αποφάσισε στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το απόγευμα, με παράλληλη κατάληψη των δημαρχείων από τους εργαζόμενους. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι της Κομοτηνής, από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου τους, με συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, όπου και ανάρτησαν πανό στην είσοδο, μη επιτρέποντας την είσοδο στους πολίτες.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Για συνεχή και καθημερινό αγώνα έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κομοτηνής, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα που μειώνονται μισθοί, καταργούνται επιδόματα και όλα τα προνόμια που είχαν μέχρι τώρα, αυξάνεται ο όγκος δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κομοτηνής, όπου ενώ θα έπρεπε να εργάζονται περίπου 120 υπάλληλοι στην υπηρεσία καθαριότητας, εργάζονται μόνο 66. Αυτά τουλάχιστον δήλωσε στο «Χ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Στεργιάδης, σημειώνοντας ότι ο Καλλικράτης, αποδείχθηκε και στην πράξη, ότι έφερε μόνο προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Κομοτηνή, με τη συνένωση των Δήμων Κομοτηνής-Νέου Σιδηροχωρίου-Αιγείρου, προστέθηκαν μόλις έξι υπάλληλοι, ενώ οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν για να καθαρίσουν από τη Σαρακηνή μέχρι το Φανάρι είναι τεράστιες. Από τους έξι υπαλλήλους των συνενωμένων δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου, οι δύο είναι εργάτες και υπόλοιποι τέσσερις οδηγοί. Οι οικισμοί δε, που εξυπηρετούνται τώρα, διπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη ήταν 24 και έγιναν 48, με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Αριστερά : Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Καθαριότητας Νίκος Στεργιάδης. Δεξιά: Η προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ζωή Κοσμίδου
ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους, οι υπάλληλοι δεν εξυπηρέτησαν τους πολίτες, διαβεβαίωσαν όμως ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να καλύψουν το κενό τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, όπως ανέφεραν, δεν είχαν σκοπό να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, αλλά να στείλουν το μήνυμα τους προς την κυβέρνηση, ότι παραμένουν ενωμένοι, σχεδιάζοντας να ανοίξουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Εκεί οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Στεργιάδης ο οποίος δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι χάνουν πλέον τη δουλειά τους. Χάσαμε το μισθό μας, κατεβήκαμε πολύ χαμηλά, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, ούτε να επιβιώσουμε, υπάρχουν άνθρωποι στην καθαριότητα και δημοτικοί υπάλληλοι που παίρνουν μέχρι και 52 ευρώ στο δεκαπενθήμερο.
Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και εξ’ αυτού ήρθε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση». Το μεγάλο αγκάθι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το επιχειρούμενο ξεπούλημα υπηρεσιών και επιχειρήσεων των Δήμων στα χέρια των ιδιωτών. Αυτή η εξέλιξη θα έχει τεράστιες συνέπειες στη ζωή των πολιτών, τόνισε ο κ. Στεργιάδης. Η αύξηση των τελών, τα μειωμένα μεροκάματα, η υποβάθμιση των υπηρεσιών, οι νέες απολύσεις έρχονται, προέβλεψε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως αν δεν αντιδράσουν τώρα οι πολίτες, σύντομα θα είναι αργά. «Μα ο νόμος είναι ξεκάθαρος! Τη στιγμή που καταργείται η υπηρεσία, καταργείται αυτόματα και η θέση εργασίας υπαλλήλου. Αυτό από ότι καταλαβαίνουμε ξεκινάει από την ΔΕΥΑΚ και έπρεπε και σήμερα όλη η ΔΕΥΑΚ να είναι εδώ. Θα ξεκινήσουν από την ΔΕΥΑΚ, από κάποιες άλλες δημοτικές επιχειρήσεις και η τελική πράξη θα είναι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Εκεί οδηγούμαστε».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
Καθυστερήσεις πληρωμών και δεκαπενθήμερα των 100, 50 ακόμα και 25 ευρώ, είναι φαινόμενα που παρατηρούνται και στους Δήμους, ανέφερε από την πλευρά της, η πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Κομοτηνής, Ζωή Κοσμίδου. Οι υπάλληλοι, ειδικά όσοι έχουν υποχρεώσεις δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, πρόσθεσε. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και επιδομάτων, προκαλούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Όλοι είναι ανάστατοι και δε γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα, παραδέχθηκε η πρόεδρος των υπαλλήλων, προειδοποιώντας και η ίδια ότι θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα από τους κυβερνώντες. «Είναι σαφής και ορατός ο κίνδυνος ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών στους Δήμους. Υπάρχει η απειλή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, των υπηρεσιών στις πολεοδομίες. Καταλαβαίνουμε ότι πολύ σύντομα μπορεί αυτό να επεκταθεί στις τεχνικές υπηρεσίες ή όπου αλλού σκεφτούν οι κυβερνώντες. Αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ. Δεύτερος λόγος είναι η προσπάθεια συνεχούς απομείωσης των πόρων των ΟΤΑ. Δε μπορούμε να προχωρήσουμε όταν καθημερινά είμαστε σε αγωνία αν τα χρήματα τα οποία θα μας στείλουν μας αρκούν ή πότε θα τα στείλουν, προκειμένου να πληρωθούμε το δεκαπενθήμερο».
Εκτός από το δημαρχείο χθες υπό κατάληψη έθεσαν οι εργαζόμενοι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News