«Σημαία» του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης | xronos.gr
ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Σημαία» του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης

12/09/12 - 0:00
347378.jpg

Μοιραστείτε το

Ο Κομοτηναίος Χρήστος Καζαντζή ανέλαβε πρόεδρος του ΕλληνοΒουλγαρικού  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Βόρειας Ελλάδας στο παράρτημα Θεσσαλονίκης 

Το στοίχημα της επιχειρηματικότητας θέλει να κερδίσει το Ελληνοβουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας που επεκτάθηκε το τελευταίο διάστημα και στην συμπρωτεύουσα ιδρύοντας παράρτημα, με πρόεδρο τον Θρακιώτη, Κομοτηναίο στην καταγωγή Χρήστο Καζαντζή. Με 20 χρόνια παρουσίας στη γειτονική χώρα, από τα φοιτητικά του ακόμα χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά δύο πράγματα. Τη Βουλγαρία και τις επιχειρήσεις. Συνδυάζοντας τις γνώσεις του ανέλαβε τα ηνία του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Βόρειας Ελλάδας, προσβλέποντας στην περαιτέρω επέκταση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο Χρήστος Καζαντζής μίλησε για τους λόγους που πολλές ελληνικές επιχειρήσεις «μετακόμισαν» στη Βουλγαρία.  

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πραγματικότητα είναι απλή, αφού κατά τον κύριο Καζαντζή το σταθερό-ασφαλές  οικονομικό καθεστώς, το καλύτερο φορολογικό σύστημα,  η τάξη σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, το καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα και το χαμηλό εργατικό κόστος,  ήταν οι λόγοι που οδήγησαν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Κατά τον ίδιο αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να δημιουργήσουν ένα ασφαλές καθεστώς για τον επιχειρηματία, είπε σημειώνοντας ότι είναι παράλογο σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το φορολογικό σύστημα να αλλάζει μέρα με την ημέρα. Τεράστιο επίσης πλήγμα στην επιχειρηματικότητα φέρνει και η γραφειοκρατία. Ενδεικτικά ο κ. Καζαντζής ανέφερε ότι για τη σύσταση μίας ανώνυμης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, πάλευε επί οκτώ μήνες. Αντίθετα στη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες χώρες ο χρόνος  που απαιτείται για το σκοπό αυτό, είναι ελάχιστος. Μόλις σε δέκα μέρες είπε, μπορείς να συστήσεις ανώνυμη εταιρεία στη Βουλγαρία. «Με πολύ χαμηλό κόστος και όλα είναι μηχανογραφημένα μέσα σε μία κάρτα. Δε χρειάζεται ο επιχειρηματίας ή ακόμα και ο πολίτης επιχειρηματίας να βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τη διοίκηση και να κουβαλάει ένα φάκελο όπως ξέρουμε και βλέπουμε να γίνεται συνήθως στις δημόσιες υπηρεσίες». 
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 

Όσον αφορά στους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, πεποίθηση του κ. Καζαντζή είναι ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. «Με τις επαφές που έχω, βλέπω ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες, δε βγήκαν έξω για να φύγουν από τη χώρα τους. Θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, απλώς οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ο Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να αποκτήσει ένα τέτοιο ασφαλές καθεστώς και στη φορολόγηση, στο ασφαλιστικό και στο νομικό πλαίσιο σχετικά με την ίδρυση και επέκταση εταιρειών, νομίζω ότι αμέσως οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιστρέψουν, θα επενδύσουν στη χώρα τους, θα φέρουν αυτά τα οποία έχουν κερδίσει μέσα στη χώρα τους και δε θα υπάρχει το σημερινό κρυφτό που βλέπουμε να παίζεται».   

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 

Όσον αφορά στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας η κατασκευή του θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές των συνόρων εκτίμησε. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της Βουλγαρίας, επιθυμούν να έχουν γρήγορη και άμεση πρόσβαση στις παραλίες της Θράκης. Είναι ένα προτέρημα για την Ελλάδα και την περιοχή μας η θάλασσα, είπε ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί.  «Βλέποντας τις ακτές μας, πριν από μερικές ημέρες, είδα ότι ήταν ερημωμένες. Αυτό πιστεύω συμβαίνει γιατί έχει ριχθεί η Θράκη στο θέμα του τουρισμού. Είναι ο πόλεμος που δέχθηκε η Θράκη σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Ήθελαν  πάντα η Χαλκιδική να είναι γεμάτη, τα νησιά να πλημμυρίζουν από κόσμο. Οπότε έπρεπε κάποια περιοχή να ριχθεί. Έχει ριχθεί η περιοχή μας σε αυτό το θέμα». Έτσι ο κάθετος άξονας κατά τον κ. Καζαντζή θα δώσει μία ανάσα στις τουριστικές περιοχές, παρά το γεγονός ότι  ακόμα και οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το δεύτερο θετικό είναι το ζήτημα των μεταφορών, τομέα στον οποίο επίσης θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Καταλήγοντας ο κ. Καζαντζής αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που έχει προγραμματίσει το Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο σε συνεργασία και με το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο κ. Καζαντζής συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις εμπορικές  σχέσεις της Ελλάδας με την Βουλγαρία.  Ο κ. Καζαντζής παρουσίασε στον υπουργό τις υπηρεσίες και τους στόχους του νεοσυσταθέντος Επιμελητηρίου. 

Ο μεγάλος στόχος του Επιμελητηρίου είναι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα σύνορα μας. «ΕΟΖ υπάρχουν σε πολλές χώρες, θέλουν μία πιο έντονη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή ζώνες στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα με λιγότερα οικονομικά κίνητρα να μπορείς να επιχειρείς. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει και θέμα των μισθών. Είναι σημαντικό θέμα το οποίο θα δώσει μία νέα προοπτική ειδικά στα βόρεια σύνορα μας και στο εμπορικό και οικονομικό κομμάτι», είπε.   

Δήμος Μπακιρτζάκης 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr