Στο "μικροσκόπιο" δημοσκόπησης ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος | xronos.gr
ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΞΙ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Στο "μικροσκόπιο" δημοσκόπησης ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

11/07/18 - 10:00

Η δημοσκόπηση έχει πορίσματα και για ζητήματα επικαιρότητας, όπως συμφωνία Πρεσπών, ρύθμιση χρέους, ελληνοτουρκικά, πρόθεση ψήφου

Σε δείγμα 722 ψηφοφόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ΚΑΠΑ Research, με εντολοδόχο της την εφημερίδα "Νέα Εγνατία" Καβάλας, δημοσιεύει δημοσκοπική έρευνα που αφορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ κι όχι μόνο. Στο "μικροσκόπιο" της δημοσκόπησης μπαίνει και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, για τον οποίο οι ερωτηθέντες καλούνται να διατυπώσουν γνώμη σε έξι βασικούς πυλώνες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 25 Ιουνίου ως 2 Ιουλίου, έγινε συγχρόνως και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε δείγμα 9.800 ψηφοφόρων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σε έξι βασικούς πυλώνες αξιολογείται το έργο του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Ο πολιτικός έχει αναλάβει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και η διοίκησή του, παρότι έχει περάσει "χίλια κύματα" φαίνεται να αντέχει και ο ίδιος έχει δηλώσει ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου ότι θα θέσει εαυτόν στην κρίση των πολιτών της ΠΑΜ-Θ, βάζοντας υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές.

Ο περιφερειάρχης παρουσιάζει καλό δείκτη στην κατηγορία τουρισμός, όπου το 47% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 43% απάντησε αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 10% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Σχετικά καλά φαίνεται να τα πηγαίνει και στα έργα υποδομής με 42-51-7% αντίστοιχα. Βεβαίως οι δείκτες αφορούν σε όλη την έκταση της ΑΜ-Θ, γιατί στη Ροδόπη, με μία πεσμένη γέφυρα και αρκετά ακόμη προβλήματα οδοποιίας, τα πράγματα φαντάζουν πιο "θολά". Καλά τα πάει ο κος Μέτιος και στην ερώτηση περί διαχείρισης απορριμμάτων με 42-48-10%. Τα ποσοστά του αρχίζουν να πέφτουν στην διαχείριση του ΕΣΠΑ (που αποτελεί και τον κύριο αντιπολιτευτικό άξονα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Καραλίδη), με τον Χρ. Μέτιο να συγκεντρώνει τα εξής ποσοστά: 33, 49, 18%. Αρνητικοί είναι οι δείκτες σε τοπική ανάπτυξη/στήριξη επιχειρήσεων 27, 64, 9% και φτώχεια / στήριξη αδυνάτων 24, 65, 11%.

Παρόλα αυτά, σε καμία από τις ερωτήσεις ο περιφερειάρχης δεν συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 24%, άρα η δυναμική του δεν είναι αμελητέα. Επίσης, στις τρεις από τις έξι ερωτήσεις τα ποσοστά του είναι δυναμικά. Επομένως, ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος μετρά νίκες και ήττες, τουλάχιστον μέσα από αυτή την δημοσκόπηση. Συμπέρασμα είναι πως, αν τελικά ο πολιτικός διεκδικήσει την Περιφέρεια στις επόμενες εκλογές, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

ΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη δημοσκόπηση υπάρχει και το ερώτημα αναφορικά με τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Με δυνατότητα ως τριών απαντήσεων (μεταξύ πολλών επιλογών), το 53% επέλεξε τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, 41% η δημιουργία θέσεων εργασίας, 33% η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, 19% η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, 18% η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, 17% η έξοδος από τα μνημόνια, 17% η ενίσχυση ελληνικών επενδύσεων, 15% η ανασφάλεια λόγω εγκληματικότητας. κ.ά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης στοιχεία όπως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, το πάγιο αίτημα (της τάξης του 80% των ερωτηθέντων) για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, η κατάργηση νόμου περί ευθύνη των υπουργών (στο 80%)

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Κάποιοι έχουν πεισθεί, κάποιοι όχι, κάποιοι παραμένουν προβληματισμένοι, αναφορικά με το προαναγγελθέν τέλος των μνημονίων. Θετικά (15%), μάλλον θετικά (18%), ούτε θετικά - ούτε αρνητικά (27%), μάλλον αρνητικά (12%), αρνητικά (21%), δεν γνωρίζω/δεν απαντώ (7%) είναι οι απαντήσεις αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο. Ενώ όσον αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, επίσης διχασμένοι παρουσιάζονται οι ερωτηθέντες: Θετικά (14%), μάλλον θετικά (15%), ούτε θετικά - ούτε αρνητικά (21%), μάλλον αρνητικά (14%), αρνητικά (34%), δεν γνωρίζω/δεν απαντώ (2%).

Απαισιόδοξοι όμως παρουσιάζονται οι ερωτηθέντες σχετικά με την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου 30% απαντούν πως θα χειροτερέψει, 30% πως θα μείνει στάσιμη και 18% πως θα βελτιωθεί. Πάντως, στην ερώτηση "σε ποιά κυβέρνηση πιστώνεται η έξοδος από τα μνημόνια" η απάντηση "καμία της οκταετίας" συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος με 39%, κι ακολουθούν η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα με 27%, το ίδιο όλες οι κυβερνήσεις τις οκταετίας με 17%, κ.ά..

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
"Όχι" φέρονται να λένε οι πολίτες της ΑΜ-Θ αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Θετικά ή μάλλον θετικά απάντησε το 18%, αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 73%. Το συμπέρασμα είναι πως αφενός οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη γνώμη υπέρ ή κατά (μιας που μόλις το 1% απάντησε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ), ενώ ισχυρό αποτυπώνεται - τουλάχιστον δημοσκοπικά αν και οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά - το ποσοστό κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποσοστά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με δείκτες άνω του 70%, συναντάμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ η Νότια Ελλάδα εμφανίζεται ελαφρώς πιο πολωμένη.
Αντίστοιχα, το 70% των ερωτηθέντων στην ΑΜ-Θ απάντησαν πως, αν η πΓΔΜ κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες (να ολοκληρώσει το δημοψήφισμα, να περάσει την συμφωνία από την Βουλή της, να αναθεωρήσει τον αλυτρωτικό χαρακτήρα του Συντάγματός της), και πάλι "δεν πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή". Αντίθετη γνώμη, υπέρ της επικύρωσης από την ελληνική Βουλή, εκφράζει το 27%.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ελληνοτουρκικά, όπου το 27% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, ενώ το 56% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. 

Σημαντικό ποσοστό (17%) επέλεξε και την απάντηση δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Παρόλα αυτά, μπορεί η μερίδα του λέοντος να μην είναι ικανοποιημένοι από τους (μετριοπαθείς) χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως η κυβέρνηση πρέπει "να αναδεικνύει το θέμα στη διεθνή κοινότητα και να εξαντλεί τις επιλογές της στο διπλωματικό πεδίο", ενώ ένα ισχυρό - αλλά μειοψηφών 32% - επέλεξε ότι η Ελλάδα πρέπει "να απαντά με σκληρό και επιθετικό τρόπο" στις προκλήσεις της Τουρκίας.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Το κατά πόσο η πρόθεση ψήφου αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, δεδομένης της μη επιτυχούς πρόβλεψης της εταιρίας στις τελευταίες εκλογές, ιδίως δε στο δημοψήφισμα, παραμένει άγνωστο. Παρόλα αυτά, η εταιρία δίνει για την ΑΜ-Θ ποσοστό 25% στη ΝΔ και την πρώτη θέση, κι ακολούθως: ΣΥΡΙΖΑ 17%, Χ.Α. 10,2%, Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 4,5%, ΑΝ.ΕΛ. 2,6%, Ένωση Κεντρώων 3%, Λαϊκή Ενότητα 1,2%, Ελληνική Λύση 2,7%, Άλλο Κόμμα 4,7%, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ-Δεν ψηφίζω 22,1%.
Πάντως, 1 στους 2 ψηφοφόρους έχει ως προτεραιότητα στην ψήφο του την πάταξη της διαφθοράς, ακολουθούν οι φοροελαφρύνσεις, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η βελτίωση της οικονομίας, κ.ά., ενώ περισσότεροι από 1 στους 2 δηλώνει πως με την ψήφο του θα εναντιωθεί στην συμφωνία των Πρεσπών. 

Τέλος, κανένας από τους Τσίπρα, Μητσοτάκη δεν "συμφέρουν" περισσότερο το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr