Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Στο τραπέζι του διαλόγου οι αγροτικοί φορείς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, διαμορφώνουν την πρόταση τους για το μέλλον της γεωργίας
Παράδειγμα καλής πρακτικής για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, αποτελεί το περίφημο κρύο τσάι «Tuvunu» από την «Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης» η οποία έχει την έδρα της στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Το κρύο τσάι του βουνού, με μέλι και λεμόνι, αποτελεί παγκόσμια πατέντα που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στην Κομοτηνή. Η πατέντα αυτή, η οποία κατοχυρώθηκε από τη «Βεργίνα», αναφέρθηκε στο 1ο συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013, που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα. Η πρώτη αναγνωριστική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα όπου 233 φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσαν το παρόν για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, με σκοπό την επόμενη μέρα. Στο 1ο συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013, τέθηκε η βάση για ένα κοινό όραμα για τη Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το συνέδριο διοργάνωσε στην Αθήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - διοικητικός τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ούστουγλου, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, και άκουσε τις προτάσεις που αφορούν την επόμενη μέρα.
ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οι εργασίες των εταίρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020 ξεκίνησαν με το «1ο συνέδριο για την αγροτική ανάπτυξη μετά το 2013» και θα συνεχιστούν εντατικά στις παρακάτω θεματικές ομάδες εργασίας: «Καινοτομία - έρευνα - κατάρτιση», «Γεωργία & αγροδιατροφικός τομέας», «Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου», «Συμπληρωματικότητα πυλώνων Ι & ΙΙ», «Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις – κλιματική αλλαγή», «Δασοκομία», «Διαχείριση υδάτων στη γεωργία», «Παρακολούθηση & αξιολόγηση - σύστημα διαχείρισης & ελέγχου». Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι τον Σεπτέμβριο ξεκινά για την επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, ένας αγώνας διαβούλευσης με τους εκπροσώπους ομάδων παραγωγών όλων των τομέων της αγροτιάς, προκειμένου όλοι μαζί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο σε ειδική ημερίδα. Ο αντιπεριφερειάρχης καλείται μαζί με την αρμόδια επιτροπή και τους συνεργάτες τους, να καταγράψει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο νομού, προκειμένου να κατατεθούν εξειδικευμένες προτάσεις, που θα δώσουν ώθηση στον αγροτικό τομέα, από την νέα προγραμματική περίοδο.
Εξάλλου όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Χ», ο κ. Ούστογλου, στο συνέδριο της Αθήνας, στην ουσία έγινε η παρουσίαση και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί από το υπουργείο και από την ειδική γραμματεία για το 2013 και μετά. «Έγινε μία πρώτη παρουσίαση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία που είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί από τον Σεπτέμβρη και μετά στην ουσία, θα συνεχίσει η χώρα μας να βάζει στο τραπέζι τη διαπραγμάτευση που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι κλάδοι που σχετίζονται στην αγροτική οικονομία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, με σκοπό να διαμορφωθεί με μία πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου που έχει να κάνει με την Ελληνική γεωργία και της ιδιαιτερότητας που έχει κάθε περιοχή. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε στόχος στον αγροτικό τομέα στη χώρα, γι’ αυτό εξάλλου ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Από εδώ και στο εξής όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουν τον μέλλον τους και τα βήματα για να πετύχουν τον στόχο. «Μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν είχαμε το πλαίσιο που έθετε το υπουργείο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτή τη στιγμή που υπάρχει θα πρέπει να συζητηθεί, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, όλοι δηλαδή όσοι εμπλέκονται με αυτό και να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη πρόταση σε επίπεδο Περιφέρειας». Ειδικότερα σε ότι αφορά την περιοχή μας, ως παράδειγμα καλής πρακτικής αναφέρθηκε το άνοιγμα της Ζυθοποιίας «Βεργίνα» στην αγορά του τσαγιού. Η επιχείρηση αυτή «πάντρεψε», διάφορα προιόντα και δημιούργησε ένα το οποίο εξάγει. Αυτό είναι το μοντέλο που προωθείται στην ΑΜΘ, με στόχο την αξιοποίηση της παραγωγής. Η ΑΜΘ δεν μπορεί να προωθήσει το λάδι, γιατί προφανώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την παραγωγή της Κρήτης, άρα ποντάρει σε άλλα προϊόντα και σε ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης με επίκεντρο την παραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, εξήγησε ότι, η διαδικασία ξεκινά τώρα και η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρα και πόρους που θα ενισχύσουν τον αγροτικό της τομέα.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κύριο θέμα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας, της ΕΕ, που συνήλθε στις Βρυξέλλες ήταν η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα τα μέτρα για τη διαχείριση κρίσεων και τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών, στο πλαίσιο τόσο του 1ου (ενιαία κοινή οργάνωση αγορών των προϊόντων) όσο και του 2ου (αγροτική ανάπτυξη) πυλώνα της ΚΑΠ. Ο Έλληνας υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, στις παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός, που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέτρων, που συνιστούν δίχτυ ασφάλειας για το εισόδημα των γεωργών και την πρόληψη και αντιμετώπιση απρόβλεπτων κινδύνων. Υποστήριξε την άμεση αναγκαιότητα αυτών των μέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται ένα σταθερότερο περιβάλλον, που να επιτρέπει στους γεωργούς να προγραμματίζουν με ασφάλεια την παραγωγική τους δραστηριότητα και τις αναγκαίες επενδύσεις.
Τόνισε ότι μόνον έτσι θα συγκρατηθεί ο γεωργικός πληθυσμός και οι νέοι στη γεωργία. Θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των μέτρων, ισότιμη μεταχείριση των γεωργών, ισχυρότερα κίνητρα για τη δημιουργία του αρχικού κεφαλαίου των ταμείων αλληλεγγύης και αύξηση στο 100% της χρηματοδοτικής συμμετοχής της ΕΕ για τα μέτρα που αποσκοπούν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τέλος, θεώρησε αυτονόητο ότι το βαμβάκι, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στο παράρτημα 1 της Συνθήκης της ΕΕ, περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής των μέτρων.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News