Βραχνάς για τους κτηνοτρόφους η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας | xronos.gr
ΕΝΩ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Βραχνάς για τους κτηνοτρόφους η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας

09/03/12 - 12:00
titloi_idioktisias_0.jpg

Μοιραστείτε το

Το φαινόμενο πλήττει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους πολίτες του ορεινού όγκου Μόλις το 2% των κατοίκων στην Οργάνη κατέχει τίτλο ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αρριανών

Εξάμηνη παράταση για την ένταξη των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεών τους έδωσε με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης. Η εξαίρεση αφορά αυθαίρετα κτίσματα ή κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων που έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 20.3.2003, σε εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν. 3399/05. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης έληγε στις 31.12.2011 και με την εν λόγω παράταση θα λήξει στις 30.6.2012. Μάλιστα από χθες τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ θα  περιλαμβάνονται μεταβατική διάταξη που προβλέπει τη ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων κτιρίων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. 

Προκειμένου όμως να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις φορέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που επιθυμούν να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση, μέχρι την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση της προθεσμίας.

Αυτή την ευεργετική ρύθμιση δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν χρήση κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, καθώς στερούνται τον τίτλο ιδιοκτησίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Το θέμα αφορά κυρίως τους μουσουλμάνους κατοίκους της ορεινής περιοχής. Σε περίπου 400 άτομα ανέρχονται στο Δήμο Αρριανών όσοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Χ» ο αντιδήμαρχος Αρριανών Αϊντίν Μπάσογλου. Πολιτικός μηχανικός ο ίδιος στο επάγγελμα γνωρίζει το θέμα, ενώ καθημερινά γίνεται αποδέκτης παραπόνων από δημότες που ζητούν να επιλυθεί το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

«Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν χρόνια τώρα παρατάσεις και πρόσφατα πήραν πάλι 6 μήνες παράταση για την υπαγωγή στη διαδικασία των αυθαιρέτων. Για να πάρουν την άδεια λειτουργίας οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ξεκινήσουν από την κατεδάφιση, αλλά εδώ υπάρχει το πρόβλημα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Κάποιος για να βγάλει τίτλο ιδιοκτησίας πρέπει να βγάλει τοπογραφικό διάγραμμα, το τοπογραφικό διάγραμμα το βγάζουμε, εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά όταν πάμε να βγάλουμε το συμβόλαιο, μας ζητάνε μια βεβαίωση από μηχανικό, που να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα μέσα. Όμως όλα αυτά είναι αυθαίρετα και η εξαίρεση από κατεδάφιση απαιτεί τίτλο, οπότε εκεί δημιουργείται ένα μπέρδεμα και δεν ξέρουμε πώς να το λύσουμε», είπε ο αντιδήμαρχοι. Κτηνοτρόφοι στην Οργάνη, τη Φιλύρα, τα Αρριανά και τον Κέχρο τουλάχιστον 400 άτομα πλήττονται από την απουσία τίτλων ιδιοκτησίας. 


Η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας είναι ένα θέμα που θίγει ιδιαίτερα τη μειονότητα, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σπίτια σε όλη Ροδόπη είναι αυθαίρετα εξαιτίας των διοικητικών απαγορεύσεων που υπήρχαν μέχρι το 1993. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν και ολόκληρα χωριά στην ορεινή Ροδόπη, όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, όχι μόνο για τα σπίτια, αλλά ούτε για τα χωράφια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εκεί μουσουλμάνοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν επιδοτήσεις. Ήδη υπάρχουν αιτήματα να ενταχθεί ο όγκος των αυθαιρέτων αυτών στη χαμηλότερη κλίμακα όσον αφορά στα πρόστιμα που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ειδικότερα για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ο αντιδήμαρχος Αρριανών Αϊντίν Μπάσογλου παρουσίασε το θέμα στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Πεταλωτή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Οργάνη. 

Δήμητρα Συμεωνίδου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr