Ξαραχνιάζουν τα ακίνητα της δημοτικής αγοράς | xronos.gr
ΑΛΛΑΞΕ Η ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ξαραχνιάζουν τα ακίνητα της δημοτικής αγοράς

19/07/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Η διοίκηση της εταιρείας «Ν. Τσανακλής» ανάγκασε τους ενοικιαστές που είχαν μετατρέψει τα καταστήματά τους σε αποθήκες ή τα είχαν γκαταλείψει είτε να τα επιστρέψουν είτε να τα επαναλειτουργήσουν Κέρδος 30.000 ευρώ έφερε το 2011 η ορθή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, σε σχέση με το 2010, όποτε η εταιρεία εμφάνιζε 41.000 ευρώ ζημία

Στην συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της δημοτικής αγοράς Κομοτηνής θα διαθέσει τα χρήματα που καρπώνεται από την εκμίσθωση των καταστημάτων της η ανώνυμη εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης δημοτικής περιουσίας και κοινόχρηστων χώρων «Ν. Τσανακλής». Τα ταμεία της εταιρείας από ελλειμματικά το 2010 κατάφεραν εν έτη 2011 να παρουσιάσουν κέρδη. Αυτό οφείλεται πρώτον στη μεγάλη περιστολή των δαπανών, δεύτερον στην εκμίσθωση όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτικών ακινήτων και τρίτον στη ρύθμιση των οφειλών προς την εταιρεία από επιχειρηματίες – ενοικιαστές της δημοτικής περιουσίας. 
ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η προσπάθεια όμως κυρίως για την εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Τα βασικότερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της εταιρείας όταν ανέλαβε ήταν τα κλειστά μαγαζιά στην κερκίδα του δημοτικού σταδίου Κομοτηνής και τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται επί της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη δημοτική αγορά, δηλαδή στην πρόσοψη της δημοτικής αγοράς. Ειδικότερα για το γήπεδο υπήρχαν καταστήματα τα οποία δεν είχαν εκμισθωθεί ποτέ. Τότε η διοίκηση της Ν. Τσανακλής αποφάσισε  να μειώσει τα ενοίκια στα 350 ευρώ περίπου συν το χαρτόσημο και έτσι κατάφερε σταδιακά να τα εκμισθώσει όλα. Αυτό που σημείωσε όμως ο πρόεδρος της εταιρείας Νότης Χαραλαμπίδης είναι «ότι στις δημοπρασίες που κάναμε δεν είχε μεγάλη προσέλευση, δηλαδή δεν υπήρχαν πολλοί οι οποίοι χτυπούσαν το ίδιο κατάστημα παρά το γεγονός ότι η τιμή ήταν χαμηλή. Η εκμίσθωση έγινε πιο πολύ με προσωπικές επαφές και με ενδιαφέρον, προσπαθήσαμε δηλαδή από στόμα με στόμα να διαφημίσουμε ότι υπάρχουν αυτά τα καταστήματα. Ήταν δύσκολη η εκμίσθωση τους». Απόφαση επίσης της διοίκησης, παρά τη δυσκολία της να νοικιάσει τα ακίνητα, ήταν να μην κάνει καμία παραχώρηση σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο, γιατί πρόθεσή της ήταν να τονωθεί εμπορικά το σημείο στο γήπεδο. Σήμερα μόλις ένα κατάστημα έχει αδειάσει στο γήπεδο, αλλά και αυτό στην τελευταία δημοπρασία που έγινε αναδείχθηκε ενδιαφερόμενος ο οποίος θέλησε να στεγάσει εκεί το ασφαλιστικό του γραφείο. 
ΞΑΡΑΧΝΙΑΣΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 

Όσον αφορά στη δημοτική αγορά αυτό που ζητήθηκε από τους ίδιους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί ήταν να προσεχθεί η πρόσοψη της δημοτικής αγοράς, αφού πολλά καταστήματα, ενώ εκμισθώνοντας κανονικά, είχαν εγκαταλειφθεί από τους ενοικιαστές ή λειτουργούσαν ως αποθήκες. Μάλιστα για το θέμα διατυπώθηκαν νύξεις και από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Χαραλαμπίδης, «από τα 14 καταστήματα τα έξι ήταν κλειστά. Ήταν ουσιαστικά μαγαζιά φαντάσματα, δηλαδή είχαν μετατραπεί είτε σε αποθήκες είτε είχαν εγκαταλειφθεί τελείως. Παρόλα αυτά, οι εκμισθωτές πλήρωναν το ενοίκιο, το οποίο ήταν ιδιαίτερα χαμηλό γύρω στα 90 ευρώ. Αυτή όμως η εικόνα της πρόσοψης της δημοτικής αγοράς ήταν άσχημη και για την πόλη, αλλά και για την ίδια την αγορά. Οπότε με συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις που ασκήσαμε στους εκμισθωτές τους υποχρεώσαμε ουσιαστικά με νόμιμους τρόπους να επιστρέψουν τα ακίνητα. Υπάρχει νομολογία που λέει ότι αχρησία ενός ακινήτου δικαιολογεί από τον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να καταγγείλει τη μίσθωση, να βγάλει δηλαδή τον ενοικιαστή, ακόμη και αν το πληρώνει. Εφόσον το ακίνητο είναι σε αχρησία, μπορείς ουσιαστικά να πιέσεις τον μισθωτή να το αφήσει το μίσθωμα. Βασιζόμενοι σε αυτή τη νομολογία καταφέραμε να πείσουμε τους εκμισθωτές να μας επιστρέψουν τα τέσσερα από τα έξι ακίνητα, τα οποία βγάλαμε σε δημοπρασία και εκμισθώθηκαν κα άνοιξαν και λειτουργούν σήμερα και για τα άλλα δύο ουσιαστικά υποχρεώσαμε τους μισθωτές να τα επαναλειτουργήσουν οι ίδιοι. Αυτή τη στιγμή όλη η πρόσοψη της δημοτικής αγοράς δουλεύει κανονικά και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε πριν από μερικά χρόνια». Τα ενοίκια για τα καταστήματα της πρόσοψης της δημοτικής αγοράς ξεκίνησαν από δέκα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ορισμένα  εκμισθώθηκαν με 150 ευρώ, ενώ τα ενοίκια λόγω του ενδιαφέροντος αυξήθηκαν στα 245 ευρώ. Το τελευταίο κατάστημα που βρήκε σε δημοπρασία εμβαδού 45 τ.μ. και δε λειτουργεί προς το παρόν ενοικιάστηκε με 560 ευρώ. 

ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Στο εσωτερικό της δημοτικής αγοράς η κατάσταση διαμορφώνεται κάπως διαφορετικά, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον για ορισμένα ακίνητα παρά τις επανειλημμένες δημοπρασίες. «Αυτό που δεν μπορέσαμε να εκμισθώσουμε είναι το κοινωνικό παντοπωλείο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Είναι ένα πολύ ωραίο φτιαγμένο κατάστημα, είναι έτοιμο για να λειτουργήσει, αλλά η εποχή μάλλον κάνει τους ανθρώπους να είναι λίγο διστακτικούς να ρίξουν χρήματα. 

Η προσέλευση σε αυτές τις δημοπρασίες είναι πάντα μικρή. Δηλαδή, για κάθε ακίνητο έρχονται δύο άτομα το πολύ. Για κάποια από αυτά υπήρξε ενδιαφέρον πριν από τη δημοπρασία, δηλαδή μας πήρε πολύς κόσμος τηλέφωνο. Η δική μας τακτική είναι μόλις ενδιαφέρονται για ένα ακίνητο μας παίρνουν τηλέφωνο, κρατάμε τα στοιχεία τους και εμείς τους ειδοποιούμε όταν είναι να γίνει η δημοπρασία. Πάντως, γενικά τα πιο πολλά ακίνητα δύσκολα εκμισθώνονται», ανέφερε σχετικά ο κ. Χαραλαμπίδης. 

Συνολικά το περασμένο έτος, 2011, κέρδος 30.000 ευρώ έφερε η ορθή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, σε σχέση με το 2010, όποτε η εταιρεία εμφάνιζε 41.000 ευρώ ζημία.
Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr