?Είμαι οικονομικός μετανάστης, είμαι Κομοτηναίος της διασποράς!? | xronos.gr
Ο ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΙΛΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ?Χ?

?Είμαι οικονομικός μετανάστης, είμαι Κομοτηναίος της διασποράς!?

16/11/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Πιστεύει στη δημοκρατία και υποστηρίζει ότι και ο λαός έχει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας

Δηλώνοντας οικονομικός μετανάστης και Κομοτηναίος της διασποράς, ο Σίλας Σεραφείμ μίλησε στο ράδιο χρόνος 87,5 fm και στο Δήμο Μπακιρτζάκη σχολιάζοντας με το γνωστό του καυστικό χιούμορ τις πολιτικές εξελίξεις και αναφερόμενος στα τελευταία του επαγγελματικά βήματα. Ο Σίλας ως γνωστόν κάνει stand-up comedy και μετρά πολλές δουλειές στην τηλεόραση. Έχει ασχοληθεί επίσης με τον κινηματογράφο και αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο σε πολλές διαφημίσεις. Το ραδιόφωνο δηλώνει ότι είναι η μεγάλη του αγάπη, αλλά αυτό που απολαμβάνει  περισσότερο είναι να κάνει τον κόσμο να γελάει. Με αυτή τη διάθεση και γνωρίζοντας ότι η συζήτηση μαζί του, έχει πάντα ενδιαφέρον, ο γνωστός πολυτάλαντος καλλιτέχνης φιλοξενήθηκε στο “Χ”.
Σου λείπει η Κομοτηνή, όλοι λένε ότι θα ξαναγυρίσουμε στον τόπο μας;
-Εμένα δεν μου λείπει γιατί δεν έφυγα ποτέ, λείπω 11 μήνες το χρόνο για δουλειά. Είμαι οικονομικός μετανάστης, είμαι Κομοτηναίος της διασποράς. Αλλά ως εκ τούτου δεν μου λείπει, αλλά αν μπορούσα να ζω εκεί και να κάνω τις δουλειές μου από εκεί θα το έκανα. Αν ήμουν μόνο συγγραφέας δηλαδή, στην Κομοτηνή θα έμενα ή τουλάχιστον τον μισό χρόνο θα ήμουν στην Κομοτηνή.
Που δραστηριοποιείσαι φέτος;
-Θα είμαστε με τον Παντελή Αμπαζή, τον Γεράσιμο Γεννατά και τον Γιάννη Μποστατζόγλου στο θέατρο Μπάντμιντον, κάθε Δευτέρα. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα στο κέντρο στην Αθήνα. Επίσης κάνω ραδιόφωνο και τα βίντεο που υπάρχουν στο comedy lab, που είναι καθημερινή τρίλεπτη σάτιρα, μέσω του διαδίκτυου.
Στην Κομοτηνή πότε σχεδιάσεις να έρθεις;
-Ήταν να έρθω πριν 2 μήνες, αλλά αρρώστησα. Το μετέθεσα για την άνοιξη, αφού δεν τα κατάφερα. Το σκοπεύω σύντομα, ανάλογα με το πρόγραμμα μου και τι δουλειά θα έχω.
Πως σχολιάσεις όλα αυτά τα τραγελαφικά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Πως διακωμωδείται αυτό;
-Απλώς μεταφέρεις τα τεκταινόμενα, και αυτά από μόνα τους είναι αστεία. Εγώ δεν χρειάζεται να πειράξω. Σκέψου ότι τόσα χρόνια κάθε κόμμα μόνο του διόριζε κατά χιλιάδες στο δημόσιο και τώρα και τα δύο κόμματα μαζί για μια θέση στο δημόσιο πέντε μέρες δεν μπορούσαν να την καλύψουν.
Στην Ελλάδα λέμε «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο με τον Λουκά Παπαδήμο;
-Φαντάσου μετά από 10 χρόνια να ξαναμιλάμε για την πρωθυπουργία Παπαδήμου πόσο καλή ήταν, φαντάζεστε;
Πως σχολιάζεις τον απερχόμενο Γιώργο Παπανδρέου;
-Καταρχάς να τον ενημερώσουμε ότι έχει παραιτηθεί. Θα καταλάβει ότι έχει πολύ χρόνο για γυμναστική, οπότε κάτι έχει αλλάξει στη ζωή του. Εγώ μια ένσταση έχω μόνο. Πιστεύω ότι στη δημοκρατία και στις εκλογές έχει ευθύνη και ο λαός. Δεν μπορείς να λες «που μας έφτασαν» βγάζοντας εσένα απ’ το κάδρο. Όταν ψηφίζεις ονόματα, ψηφίζεις Καραμανλή και Παπανδρέου, επειδή έχουν το όνομα και όχι αν επειδή είναι ικανοί, τότε έχεις ευθύνη. Τους δοκίμασες, τους κατάλαβες, τους υποψιάστηκες! Οι πολιτικοί φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά δεν μπορείς εσύ να βγαίνεις από το κάδρο.
Πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας;
-Η ψήφος, αυτή είναι η δύναμη μας.  Είναι το μόνο, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ δεν ξέρω κάτι άλλο, όποιος ξέρει κάτι άλλο να το δηλώσει μήπως και είναι καλύτερο. Εκτός από χούντες, γιατί μιλούν για χούντα και φοβάμαι ότι θα έρθει κάποια στιγμή και θα έχουν τελειώσει τα λόγια. Μετά αν συνειδητοποιήσουν τι γινόταν στην πραγματική χούντα τι γνώμη θα έχουν;
Πώς να μπορούμε επιβιώσουμε σ’ αυτή την κατάσταση;
-Όπως επιβίωσαν και οι παππούδες μας, δύσκολα… Αν δεν κόψει χρήμα η Ε.Ε., να κόψει και άλλα ευρώ, μπορεί η επόμενη νομισματική μονάδα να είναι ο τενεκές το λάδι. Στην επαρχία έχουμε μονάδες νομισματικές, με αυγά και λάδια, στην Αθήνα να δω τι θα κάνουν!
Θεωρείς ότι έχει μπερδευτεί ο λαός;
-Αν μη τι άλλο! Από τη μια επιλέγει καπιταλισμό, αστικά κόμματα και αυτό το σύστημα. Από την άλλη έχει δημιουργηθεί υπερπληθώρα προσφοράς εργασίας την οποία η κοινωνία δεν την χρειάζεται. Δηλαδή ο καπιταλισμός υποτίθεται ότι αυτορυθμίζεται, δεν μπορεί να έχεις εσύ τόσους πολλούς δικηγόρους, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, όταν δεν χρειάζονται. Δηλαδή αυτή η χώρα θέλει γεωργούς, κτηνοτρόφους, θέλει άλλα πράγματα, αυτά χρειάζεται. Έχει στελέχη επιχειρήσεων, αλλά δεν έχει επιχειρήσεις. Άρα ή θα προσαρμοστείς, θα αλλάξεις, θα γίνεις γεωργός, που χρειάζεται η χώρα, ή θα γίνεις μετανάστης, ένα από τα δύο. Είναι αναγκαίο κακό.
Ποιες είναι οι μικρές κινήσεις που θα μας κάνουν να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα, να νιώσουμε καλύτερα;
-Η αλλαγή προτεραιοτήτων στο τι είναι σημαντικό και πραγματικό. Αν θεωρείς ότι είναι σημαντικό να βγαίνεις το Σάββατο το βράδυ στα μπουζούκια και να είσαι πρώτο τραπέζι, να πας με αμαξάρα και να χαλάσεις 100 πανέρια, τότε έχεις χάσει από χέρι. Αν νομίζεις ότι είναι πιο σημαντικό να έχεις φίλους, οικογένεια, ένα καλό βιβλίο να διαβάζεις, καλή παρέα και να τρως ακόμη και τα φασόλια σου, εκεί αλλάζει το πράγμα. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr