Εκτός ανεργία & χρυσός από τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου με βουλευτές της Ανατ.Μ.-Θράκης | xronos.gr
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Εκτός ανεργία & χρυσός από τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου με βουλευτές της Ανατ.Μ.-Θράκης

06/10/11 - 12:00
anergia_xrysos__1.jpg

Μοιραστείτε το

Ομοψυχία για «να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση», ζήτησε ο πρωθυπουργός Στην ατζέντα της συνάντησης η διαχείριση της επιβολής των μέτρων από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά όχι τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα νέα εμπόδια που ορθώνονται κάθε μέρα μπροστά μας. Παρά τις φήμες και τα όποια σενάρια βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας και έχουν στόχο να ανακόψουν αυτήν την πορεία. Υπάρχουν πολλοί που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν την κρίση, σε βάρος της χώρας, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων.

Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Εκπροσωπούμε τις προοδευτικές μας αξίες σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πλατιά συμμαχία με όσους είναι έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί το δημόσιο συμφέρον. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δικαίου. Κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με πολιτικές: Που χτυπούν τις πελατειακές αντιλήψεις, οι οποίες στερούν πόρους από την υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τις υποδομές. Που αλλάζουν την Ελλάδα. Που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες και την αδικία. Που χτυπούν την φοροδιαφυγή. Που αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, την ανομία. Που ενισχύουν την ευνομία, τη διαφάνεια. Που στηρίζουν τους ανέργους μέσα σε αυτήν την κρίση. Που ενισχύουν την απασχόληση αυτή τη δύσκολη περίοδο. Που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Που στηρίζουν την παραγωγική οικονομία.

Την επένδυση σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαστε αποφασισμένοι να διαψεύσουμε τα ψευτοδιλήμματα περί κράτους και αγορών, κρατισμού και νεοφιλελευθερισμού. Παλεύουμε για ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό, που να υπηρετεί τον πολίτη. Θέλουμε αγορές που να λειτουργούν με κανόνες, να στηρίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, την ποιοτική ανάπτυξη. Εμείς γι’ αυτά δίνουμε τη μάχη».

Χαρακτηριστικό δείγμα των όσων συζητήθηκαν, αλλά κυρίως όσων δεν συζητηθήκαν, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους βουλευτές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι η παραπάνω δήλωση του πρωθυπουργού. Η συνάντηση διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα και από αυτήν έλειπαν σημαντικά ζητήματα, όπως η ανεργία, που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος μετέφερε στο «Χ» το κλίμα της συνάντησης που αναλώθηκε στη διαχείριση της επιβολής των μέτρων από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά όχι στα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας.

Δώστε μας το στίγμα της συνάντησης στην Αθήνα.
-Αυτό που είπα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ένας δυϊσμός που έχει δύο μέρη, την κακή κυβέρνηση και την καλή κοινοβουλευτική ομάδα. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεων μας, η κυβέρνηση την εκτελεστική ευθύνη και εμείς την ευθύνη της ψήφου μας. Επίσης δε νομίζω ότι η καλύτερη τακτική από την δική μας πλευρά είναι να διατρανώνουμε την ψυχική μας συντριβή και την ψυχική μας συμπαράσταση στους βαλλόμενους πολίτες και στις βαλλόμενες κοινωνικές ομάδες. Νομίζω ότι είναι πιο υπεύθυνο να επιχειρούμε να στηρίξουμε και να εξηγήσουμε την στάση την οποία έχουμε. Κάνουν λάθος οι συνάδελφοι που προσπαθούν εκφράζοντας την ψυχική τους συμπαράσταση στους βαλλόμενους πολίτες να κερδίσουν την συμπάθεια τους. Πρέπει να τα πάρουμε τα μέτρα, δεν ωφελεί η συζήτηση. Βρεθήκαμε με μια αγκαλιά αναμμένα κάρβουνα και είμαστε υποχρεωμένοι να τα σβήσουμε. Ο τρόπος τον οποίο επιλέγουμε εξαρτάται και από τις ικανότητες της κυβέρνησης και εξαρτάται και από τον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο και τα δεδομένα που εκεί υπάρχουν και διαμορφώνονται.
Τα μέτρα που πήρατε μέχρι σήμερα γιατί δεν αποδίδουν;
-Υπάρχουν πτυχές του κυβερνητικού έργου πολύ θετικές, αλλά υπάρχουν και πτυχές του κυβερνητικού έργου που δεν είναι καλές ή αν θέλετε σημειώνουν ολιγωρίες, καθυστερήσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αντικειμενικές αδυναμίες, ένας κρατικός μηχανισμός ο οποίος είχε αδυναμίες χωρίς αμφιβολία, και κινείται ακόμη πιο δύσκολα λόγω των μέτρων. Πολλοί υπάλληλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια, γι’ αυτό και η προσωπική μου εκτίμηση και την ανέφερα στον πρωθυπουργό, είναι ότι έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση εργασίας, από μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική ηγεσία και δεν αναφέρομαι στον πρωθυπουργό αλλά στους υπουργούς και στους υφυπουργούς, θα πρέπει να είναι πάνω από τους διευθυντές, να συμμετέχουν σε διαρκείς συσκέψεις, να καταναλώνουν το 80-90% του χρόνου τους σ’ αυτού του είδους την δουλειά και το 10% στην επικοινωνία. Φοβάμαι ότι αρκετοί υπουργοί έχουν κάνει μέχρι τώρα το αντίθετο.
Θέματα Θράκης τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό;
-Ναι. Τέθηκαν θέματα από διάφορους βουλευτές. Από την δική μου πλευρά για τον Έβρο στόχευσα σε δύο θέματα, το ένα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι μια λίμνη χωρίς πελάτες, χωρίς πλοία, η οποία καταβροχθίζει δισεκατομμύρια και κάθεται ανενεργή. Πρέπει να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί. Το δεύτερο θέμα που έθεσα είναι το απίστευτο πρόβλημα που μας έχει δημιουργήσει το άνοιγμα των συνόρων με την Βουλγαρία. Έχει πλήξει σημαντικά την αγορά του Βορείου Έβρου. Μια αγορά έτσι και αλλιώς πεθαμένη, προβληματική, μια αγορά που για χρόνια στηρίχθηκε στον πρωτογενή τομέα που έχει πρόβλημα, τώρα αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί τώρα ψωνίζουμε από την Βουλγαρία. Πάρα πολλοί δικοί μας άνθρωποι πηγαίνουν στην Βουλγαρία, για να φουλάρουν το ρεζερβουάρ, καθώς κερδίσουν 30 ευρώ από ένα γέμισμα, γιατί εκεί είναι πολύ φθηνότερη η βενζίνη. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν κλείσει πολλά βενζινάδικα στο βόρειο τμήμα του νομού και να ψυχορραγούν τα υπόλοιπα. Αυτό πως μπορούμε να το σταματήσουμε; Θεωρώ ότι κίνητρο για να μπει κανείς στην Βουλγαρία δεν είναι τα ψώνια, αλλά κυρίως η βενζίνη. Πρότεινα να αλλάξουμε στα σύνορα τη φορολογία στα καύσιμα και να αυξάνουμε την φορολογία σταδιακά πηγαίνοντας νοτιότερα και να αποσβένεται αυτή η αύξηση στο κέντρο του νομού.
Τέθηκε θέμα της επένδυσης του χρυσού; Τέθηκε θέμα της ειδικής αποκλειστικής ζώνης με τους Γερμανούς επενδυτές; Είπαν οι βουλευτές της ΑΜΘ ότι η ανεργία έφτασε στο 25%, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης το πληρώνουμε το ίδιο με τον Κρητικό και τον Αθηναίο;
-Για τα καύσιμα έγινε μια εκτεταμένη κουβέντα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε και στοιχεία να μας δώσει για το τι σημαίνει η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης για την πολιτεία. Η λαθρεμπορία φτάνει τα 25 δις, που σημαίνει απώλεια φόρων της τάξης των 4-5 δις ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν σε μια πολιτεία της οποίας το Σύνταγμα επιβάλλει την ισότητα των υποχρεώσεων των πολιτών, κάποιοι πολίτες που έτυχε να κατοικούν σε περιοχές με κλιματολογικές συνθήκες διαφορετικές να πληρώνουν περισσότερα από κάποιους που κατοικούν στη νότια Ελλάδα. Είναι λοιπόν ανοιχτό το ζήτημα για την κυβέρνηση και τα θέματα τα οποία βάζουμε είναι δύο, πρώτον μέχρι τον Οκτώβρη του 2012 που θα εξισωθεί το πετρέλαιο είναι πολύ μακρύς ο χρόνος και θα δούμε τι θα γίνει. Το δεύτερο είναι, ήδη έχει ωριμάσει η άποψη στην κυβέρνηση να υπάρχει μια επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά τα οποία καταναλώνουν πέραν ενός ορίου πετρέλαιο για θέρμανση και αυτό μπορεί να το αποδειχτεί.
Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και από φέτος;
-Φέτος δεν έχουμε διαφορές, ακριβαίνει το πετρέλαιο αλλά ακριβαίνει από την αύξηση συνολικά της φορολογίας, και το κίνησης και το θέρμανσης. Εκείνο που υπάρχει ως ερώτημα στην κυβέρνηση είναι εάν θα πάμε με εισοδηματικά κριτήρια ή όχι. Η άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει να πάμε με εισοδηματικά κριτήρια γιατί και εγώ που το εισόδημα μου δεν είναι κάτω του ενός ορίου, θα πληρώνω πάρα πολύ πετρέλαιο και θα πληρώνω πολύ περισσότερο από έναν συνάδελφο μου που κατοικεί στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο ή τα Δωδεκάνησα από όπου κατάγεται η γυναίκα μου και η οποία όταν ήρθε στις Φέρες διαπίστωσε ότι υπάρχουν σόμπες με μπουριά.
Λεφτά υπάρχουν ή φτιάχτηκε ένας Καλλικράτης στο πόδι και οι δήμοι το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν τους υπαλλήλους χωρίς να λειτουργούν υπηρεσίες;
-Είναι ύβρεις να λέμε ότι φτιάχτηκε ένας Καλλικράτης στο πόδι. Είναι η πιο συντεταγμένη και στέρεη αλλαγή που έγινε, όχι από αυτή την κυβέρνηση μόνο, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Το δικό μου μεγάλο άγχος, ήταν την 1η Ιανουαρίου να μπορούμε να εκδίδουμε πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, μια βασική αρμοδιότητα των δήμων. Για να γίνει αυτό ετοιμάσαμε 135 προκηρύξεις. Αυτές έπρεπε να τις κάνουν οι Καλλικρατικοί δήμοι, που είναι πρωτεύουσες. Ετοιμάσαμε 135 δημοπρασίες για κάθε δήμο χωριστά. Τα στείλαμε στους δήμαρχους, το μόνο που δεν κάναμε είναι να πάρουμε το στυλό, να βάλουμε υπογραφή κρατώντας το χέρι του δημάρχου. Ενοποιήθηκαν τα λειτουργικά συστήματα.
Οι μετατάξεις έγιναν χωρίς καμία παραβίαση σύμφωνα με τον νόμο, σύμφωνα με αυτά που είχαμε πει. Ο Άρης Γιαννακίδης και η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί η νομαρχία Ροδόπης ήταν μια νομαρχία χωρίς προσωπικό. Γιατί κατηγορείτε τον Καλλικράτη γι’ αυτό; Φταίει ο Καλλικράτης που η νομαρχία Ροδόπης ήταν μια νομαρχία χωρίς προσωπικό; Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την διοικητική μεταρρύθμιση που πήρε την επωνυμία Καλλικράτης. Εγώ θα σας πω και μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Πρόκειται για την απόφαση η διαχείριση του ΕΣΠΑ, όλων των δημοσίων επενδύσεων να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια. Πρόκειται για μια κολοσσιαία παρέμβαση στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι υπουργοί της χώρας, όποιοι και αν είναι αυτοί, δεν μπορεί να μοιράζουν χρήματα, δεν μπορούν να ελέγχουν τα πολιτικά πράγματα μέσω αυτών των πιστώσεων και στην τελευταία γωνία της πατρίδας μας. Αυτό το περάσαμε στις Περιφέρειες.
Όλο αυτό το εγχείρημα δεν έπρεπε να στηριχθεί και οικονομικά;
-Θεωρώ πολύ μεγάλη πολιτική επιτυχία ότι περάσαμε τις δημόσιες επενδύσεις στους φυσικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας. Εάν λέγαμε, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν θα κάνουμε την μεταρρύθμιση, θα ματαιωνόταν για πάντα. Το κεντρικό πολιτικό σύστημα θα συνέχιζε να ασελγεί σε βάρος της περιφέρειας, τα συμφέροντα θα συνέχιζαν να ροκανίζουν γύρω από τα υπουργεία και γύρω από το ΕΣΠΑ χωρίς να έχει καμία δυνατότητα ελέγχου η περιφέρεια. Εμείς, αποφασίσαμε παρά την κρίση, παρά την πίεση του χρόνου να προχωρήσουμε στην διοικητική μεταρρύθμιση.
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την εργασιακή εφεδρεία, σας ακούσαμε να λέτε ότι οι δημόσιες δαπάνες από τα 22 δις, πρέπει να κατέβουν στα 16 δις μέχρι το 2015. Αυτό σημαίνει ένα 30% απολύσεις σε δήμους, ΔΕΚΟ και δημόσιο τομέα;
-Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση. Ήδη η μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί και μειώθηκε για δύο λόγους προς το παρόν. Ο ένας είναι ότι έχουμε μεγάλες αποχωρήσεις, 50.000 το 2010, ενώ οι προσλήψεις το 2011 ήταν κάτω από 10.000. Έτσι έχουμε μια μείωση του μισθολογικού κόστους. Έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου το 2010 μειώθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 30% και το 2011, μειώθηκαν σε σχέση με το 2010 κατά 50%. Θέλω να σημειώσω ότι λειτούργησε το δημόσιο και με αυτό τον πολύ μειωμένο αριθμό των συμβασιούχων και λειτούργησε γιατί υπήρχαν οικονομίες κλίμακος, γιατί είχαν την δυνατότητα οι δήμοι να μεταφέρουν υπαλλήλους από τον ένα δήμο στον άλλο, να συμπτύξουν υπηρεσίες, να συνενώσουν νομικά πρόσωπα, αυτό κάναμε. Εάν αυτή η δουλειά η συντεταγμένη που έγινε με τον Καλλικράτη, γινόταν σε πάρα πολλές περιοχές του δημοσίου, η εκτίμηση μου είναι ότι σήμερα το πρόβλημα που θα είχαμε δεν θα ήταν τόσο μεγάλο, δεν θα είχε λυθεί, αλλά δεν θα ήταν τόσο μεγάλο.
Είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας ή θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές;
-Νομίζω ότι σ’ αυτή την στιγμή δεν θα προσφέρουν τίποτα. Θέλουμε μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής, οι εκλογές που θα οδηγήσουν; Είναι προφανές από τις δημοσκοπήσεις που το δείχνουν καθαρά, ότι θα οδηγήσουν σε κυβερνήσεις μη αυτοδύναμες. Εσείς βλέπετε ότι έχει διαμορφωθεί κλίμα για συνεργασία των κομμάτων στην διακυβέρνηση της χώρας; Η εκτίμηση μου είναι ότι αν καταφέρουμε να πάρουμε την δόση, που μάλλον θα το καταφέρουμε και αν πετύχουμε την συμφωνία της 21ης Ιουλίου, εάν υπάρξει ένας καθησυχασμός του κόσμου ότι μπήκαμε σε ένα δρόμο, δύσκολο και ανηφορικό, αλλά είμαστε πλέον σε ένα δρόμο, τότε η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις, παρά τη δυσαρέσκεια, παρά τη στεναχώρια και τη μεγάλη δυσκολία που περνάνε οι έλληνες. Αν υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις τότε την ευθύνη δεν θα την έχει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Αν υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις ο λαός θα αποφασίσει να επιλέξει λύσεις.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr