Επιφυλακτικός για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ο Γιώργος Πεταλωτής | xronos.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Επιφυλακτικός για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ο Γιώργος Πεταλωτής

09/12/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Πρέπει να διαφυλάξουμε ότι δε θα γίνουμε πάλι περιοχή θαλασσοδανείων και επιδοτήσεων

Επιφυλακτικός για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνης, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε ότι δε θα γίνουμε πάλι περιοχή θαλασσοδανείων και επιδοτήσεων». Σε συνέντευξή του στο «Χ» ο υφυπουργός μίλησε για όλα τα θέματα της πολιτικής και όχι μόνο επικαιρότητας που αγγίζουν την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να ενημερώσει, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, φορείς και πολίτες για το τι σημαίνει ΕΟΖ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο ολοκλήρωσης και μίλησε για την αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο. 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Γιώργου Πεταλωτή. 

Ελεύθερες οικονομικές ζώνες

«Είναι ένα ζήτημα που πραγματικά έχει γίνει της μόδας και έχει πολλές διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές είναι οι εξής: Είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση, αντίστοιχη με άλλες ελεύθερες οικονομικές ζώνες που υπάρχουν ειδικά στην Πολωνία. Πρόσφατα είχα μια πολύ μακριά συνάντηση με τον κ. Σελέκο ο οποίος έχει σχέση με την περιοχή μας, γιατί είναι επιστημονικός συνεργάτης του εμπορικού δικαίου του τμήματος νομικής σχολής Θράκης και είναι γενικός γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Τον κάλεσα για να με ενημερώσει ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, γιατί είναι τελείως στρεβλή η εικόνα που δημιουργείται σχετικά με το τι σημαίνει ελεύθερη οικονομική ζώνη, εάν κινδυνεύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να βγαίνουμε και να προτείνουμε ελαφρά την καρδία να δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στην περιοχή της Θράκης ή της ΑΜΘ και μάλιστα τη σκυτάλη τώρα την παίρνει η Ήπειρος, ως και η Πελοπόννησος διεκδικεί τέτοιες ζώνες… Καμία περιοχή δεν είναι περιοχή της επαγγελίας, για να έχει διαφορετικό καθεστώς και μέχρι να διαφυλάξουμε ότι δε θα γίνουμε πάλι μια περιοχή θαλασσοδανείων και επιδοτήσεων που μπαίνουν από την πόρτα και βγαίνουν από το παράθυρο, είμαι επιφυλακτικός, αλλά θα υποστηρίξω κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής μας.  Η υπόθεση ξεκίνησε ως προϊόν πολιτικών υποσχέσεων και ταξιμάτων. Ακούγεται πολύ ωραίο ότι θα κάνουμε την Θράκη γη της επαγγελίας, αλλά αυτή η συζήτηση για να είναι σοβαρή θα πρέπει να γίνει με σοβαρά κριτήρια και όχι με κριτήρια τις ενέργειες ορισμένων. ‘Έχω παρακαλέσει τον κ.Σελέκο να επισκεφτεί την περιοχή μας και να γίνει μια ενημέρωση της κοινής γνώμης και των θεσμικών οργάνων, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση και όχι να αιθεροβατούμε. Κανείς δεν έχει το προνόμιο να επιβάλει την περιοχή του να γίνει γη της επαγγελίας». 

Κάθετος άξονας Νυμφαία Κίρτζαλι

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου έχει τελειώσει, τουλάχιστον ως προς το δύσβατο κομμάτι Πάνδροσος – σύνορα. Έχουν βρεθεί λύσεις για το κάτω κομμάτι που είναι συμβατές και εκείνο που μπορώ να κάνω εγώ είναι να πιέζω για επιτάχυνση των εργασιών, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει το ύφος της περιοχής μας και θα επιφέρει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να ταξιδεύουμε στον κάθετο άξονα και κυρίως προτού αρχίσουμε να ταξιδεύουμε να αποφασίσουμε τι χαρακτήρα θέλουμε να δώσουμε σ’ αυτή τη διασύνδεση. Δεν πρέπει να είναι απλώς ένας δρόμος, αλλά μια λεωφόρος διασύνδεσης με τα Βαλκάνια και αυτή νομίζω ότι είναι πρόκληση για την περιφέρεια και για το δήμο Κομοτηνής». 

Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάζ ? Αλεξανδρούπολη

-Είχα την τύχη το θέμα αυτό που ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας, γιατί σπάει το μονοπώλιο της πετρελαϊκής οδού μέσω του Βοσπόρου, που σημαίνει ότι θα υπήρχε και μια άλλη οδός διοχέτευσης πετρελαίου στην Ευρώπη, ήταν ένα ζήτημα που θέσαμε από την αρχή στη Βουλγαρία ως ΠΑΣΟΚ με κυβερνητική αποστολή. Φαινόταν ότι εδώ και 2 χρόνια η Βουλγαρία έδειχνε μια απροθυμία στο να υλοποιηθεί αυτό το έργο, όπως και η πλευρά της Ρωσίας όταν το είχε θέσει ο κ. Παπανδρέου στον κ. Πούτιν και ήμουν μπροστά, έριχναν το βάρος στη Βουλγαρική πλευρά, φαινόταν ότι υπήρχαν τεχνικές δυσκολίες, δυσκολίες οικονομικές, ίσως συμφέροντα που ήθελαν να υπηρετήσουν με διαφορετικό τρόπο αυτά τα κράτη, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα αυτό τον αγωγό τον θέλει, για πολλούς λόγους, όχι μόνο οικονομικούς ? αναπτυξιακούς, αλλά και γεωγραφικής θέσης, υπάρχει όμως μια συνισταμένη εθνικών συμφερόντων ? κρατικών συμφερόντων που δεν μπορεί προφανώς να λειτουργήσει σ? αυτή την φάση. Πιο σοβαρή και πιο επίκαιρη ενημέρωση δεν έχω, άκουσα και εγώ τον Βούλγαρο υπουργό οικονομικών να αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το έργο, είναι αλήθεια ότι το έχει ξαναπεί και στο παρελθόν, το είχε πάρει πίσω και το ξαναέφερε. Ελπίζω ότι θα το προσδιορίσουν ακόμη περισσότερο, ώστε να δούμε και εμείς ως χώρα τι μπορούμε να κάνουμε, άλλωστε υπάρχει σύμβαση μεταξύ των τριών κρατών η οποία μπορεί να λυθεί με συγκεκριμένους και με διαφορετικούς τρόπους και με αποζημιώσεις, η άποψη μου είναι ότι τηρουμένων των περιβαλλοντικών όρων αυτό το έργο θα ήταν καλό για την χώρα μας για πολλούς λόγους, ελπίζω η Βουλγαρία να το ξανασκεφτεί, αν όμως είναι αυτή  η θέση της Βουλγαρίας, δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια να κάνουμε κάτι διαφορετικό, χωρίς να έχω περισσότερες λεπτομέρειες.

Φράχτης στον Εβρο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών στη χώρα μας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό ως χώρα το είχαμε παραμελήσει επί πολλές δεκαετίες. Και μόνο που υπάρχει η Frontex στον Έβρο, μια δύναμη υπερεθνική, η οποία περιπολεί με αεροσκάφη, ναυτικά σκάφη, αλλά και πεζή, σημαίνει κάτι. Το θέμα του φράχτη είναι ένα θέμα που δεν απέκλεισε ποτέ η Ε.Ε.. Η Ε.Ε. κάνει συγκεκριμένες σκέψεις με συγκεκριμένο σκεπτικό. Εγώ θα συναντηθώ κατά πάσα πιθανότητα με την κ. Μάνστρομ, γιατί την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και αυτό το πρόβλημα. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. δε χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα, γιατί θέλει τη χρηματοδότηση να τη διοχετεύσει με άλλο τρόπο στην προστασία των συνόρων μας, από τη λαθρομετανάστευηση, ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα φροντίσει να κατασκευαστεί ο φράχτης. 

Όταν άκουσα πριν από 1,5 χρόνο τη λέξη φράχτης, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, αισθανθήκαμε άσχημα. Δε θέλουμε τείχη στην περιοχή μας, υπάρχει όμως αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δε βλέπουμε το πρόβλημα». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr