Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Μήνυμα στους Κομοτηναίους να μην το βάλουν κάτω, να κοιτάνε με αισιοδοξία το μέλλον και φυσικά να μην περιμένουν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα με το τηλεκοντρόλ στο καναπέ? Η μουσική δίνει δύναμη δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα, η πολιτική δίνει, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα έχει αποτύχει εδώ και 30-40 χρόνια
Έρχεται για δεύτερη φορά στην Κομοτηνή, μια αγαπημένη του περιοχή όπως θα πει ο Γιάννης Κότσιρας, που δέσποσε χθες με την μεγαλειώδη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής εξωτερικεύοντας με την συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm την άποψή του για την σύγχρονη ελληνική πολιτική, για την κρίση, το ελληνικό τραγούδι και το ρόλο όσων το υπηρετούν μιλώντας με ευθύτητα με ένα γοητευτικό λόγο και παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα αξιώσεων με τον γενικό τίτλο «On The Road» που σημαίνει συναυλία στο δρόμο.
Κι εσείς στους δρόμους όπως είμαστε όλοι οι Έλληνες στους δρόμους …
-Ακριβώς κι εμείς πήραμε τους δρόμους με λίγα λόγια, τραγουδάμε τραγούδια και δικά μου γνωστά, αυτά που έχετε μάθει, κάποια λιγότερο γνωστά που θεωρώ ότι έχουν αδικηθεί αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της παράστασης που είναι αφιερωμένο στα τραγούδια που μας συνόδεψαν τα τελευταία χρόνια και φυσικά προσπαθούμε με όση δυνατότητα μας δίνει η εποχή να επισκεφτούμε όσο περισσότερα μέρη της Ελλάδος γίνεται.
Τι θέλετε να εκφράσετε με την μουσική, με τα τραγούδια σας, με την φωνή, τι θέλετε να δώσετε στο κόσμο;
-Η μουσική δίνει δύναμη πάνω από όλα.
Ζήσαμε βέβαια και την εποχή του επαναστατικού τραγουδιού?
-Το επαναστατικό τραγούδι δεν έδινε λύσεις, απλώς μιλούσε για τα προβλήματα ή τόνιζε τις συγκυρίες εκείνης της εποχής. Λύσεις δεν μπορεί να σου δώσει η μουσική, η μουσική αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σε εμψυχώσει για να μπορέσεις να βρεις δύναμη για να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα ή ακόμη και αν μέσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η μάχη στους δρόμους, ακόμη και αυτό. Καμία τέχνη δεν μπορεί να σου δώσει λύσεις στα προβλήματα. Η πολιτική δίνει λύσεις στα προβλήματα, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα έχει αποτύχει εδώ και 30-40 χρόνια.
Τελικά μιλήστε μας για τον τρόπο που επιλέγετε να είστε με τους ακροατές σας, με τους ανθρώπους που έρχονται να σας ακούσουν, δεν είναι η νύχτα, ή οι μεσημεριανές εκπομπές όπως πολλοί συνάδελφοι σας χρησιμοποιούν, επιλέγετε τις συναυλίες.
-Πάντα ήταν αυτός ο στόχος μου και ποτέ δεν ήθελα να απασχολώ τα ΜΜΕ με θέματα που δεν άπτονται είτε της μουσικής μου είτε της κοινωνικής μου δράσης, Γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με την κοινωνία σαφώς όλοι οι άνθρωποι που είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας έχουμε δικαίωμα λόγου, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε το λόγο? αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να απασχολήσω τα ΜΜΕ με το τι κάνω στο κρεβάτι μου ή στο σπίτι μου επειδή δεν έχω καλή δουλειά να προτείνω, αυτό είναι μια άλλη πολιτική την οποία δεν μπορώ να την ακολουθήσω σαν άνθρωπος.
Παρόλη την κρίση, πάει καλά το ελληνικό τραγούδι;
-Δεν νομίζω ότι πάει καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση στην μουσική έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν από την πολιτική και οικονομική κρίση, απλά η κρίση βρήκε την μουσική ήδη χτυπημένη και διαλυμένη για να την στείλει ένα βήμα παραπέρα. Υπάρχει τεράστιο θέμα, δεν γράφονται τραγούδια, δεν πωλούνται τραγούδια – μουσική και CD, εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την μουσική ζωντανή, αλλά δυστυχώς όμως η πειρατεία σκοτώνει την μουσική και αυτό είναι μια πραγματικότητα που έχει πλήξει τρομερά τους δημιουργούς,
Αυτό με τις εφημερίδες, τα CD που δίνονται και προβάλλονται, στα Κυριακάτικα φύλλα, σας βρίσκει σύμφωνο;
-Κοιτάξτε, παλιότερα δεν με έβρισκε σύμφωνο, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία θεωρούσα ότι είναι λάθος αυτή η κίνηση, όμως τα τελευταία 2 χρόνια που δεν έχουμε πλέον δισκοπωλεία, η μόνη πηγή, το μόνο σημείο που μπορεί κάποιος να βρει το CD που θέλει να αγοράσει, δυστυχώς είναι τα περίπτερα, αλλά τι να κάνουμε, αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος, δεν έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.
Τον Γιάννη Κότσιρα, εκτός από το τραγούδι τον έλκει και η πολιτική, θα είστε τελικά υποψήφιος με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;
-Όχι. Μου έχουν γίνει προτάσεις, τις έχω απορρίψει όλες, η πολιτική πάντα με ενδιέφερε ως κοινωνικό πρόσωπο, όμως θεωρώ ότι για να μπορέσει ένας άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα και δεν προσκυνάει κομματικές σημαίες, θα πρέπει να ασχοληθεί σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρχήν δεν είναι διεφθαρμένο. Αυτή την στιγμή ακόμη και με τις πιο ρομαντικές διαθέσεις να ήθελες να μπεις το σύστημα είναι απολύτως διεφθαρμένο και δεν νομίζω ότι έχει καμία δουλειά κάποιος άνθρωπος που βλέπει την διαφθορά και τρέχει χιλιόμετρα μακριά?
Έχετε τοποθετηθεί και για τα πολιτικά δρώμενα, για όλα αυτά που ζούμε τώρα, σε μια συνέντευξη σας έχετε πει «να δικαστούν για εθνική μειοδοσία οι υπεύθυνοι για το μνημόνιο?»
-Ναι, είναι πολύ απλό αυτό που λέω? Οι πολιτικοί πήραν μια χώρα η οποία ήταν σε εξαιρετική ανάπτυξη, είχε τεράστιες δυνατότητες και πλουτοπαραγωγικές και δυνατότητες εξαγωγών και τα τελευταία 30 χρόνια την έφεραν σ’ αυτό το σημείο που την έφεραν. Εγώ θεωρώ ότι όπως σε κάποια εταιρία, μια ιδιωτική εταιρία, αν κάποιος καταχραστεί την εταιρία τον πιάνουν και τον πάνε στο δικαστήριο και δικάζεται. Αντίστοιχα θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται και με τους πολιτικούς, δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολιτικοί και δη οι υπουργοί πρέπει να είναι οι μόνοι στην Ελλάδα, το μοναδικό επάγγελμα στο κόσμο, αυτό του Έλληνα υπουργού, που να μην έχει κόστος. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Να δούμε ποιοι έφταιξαν, τι έκαναν, γιατί το έκαναν και αντίστοιχα να πάνε εκεί που πρέπει.
Είστε αισιόδοξος ότι θα γίνουν όλα αυτά; Στην Ελλάδα σας θλίβει όπως δομείται το πολιτικό σύστημα;
-Στην Ελλάδα με θλίβει το πολιτικό σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι τώρα, δεν είναι λόγω κρίσης. Απλώς στη κρίση βγαίνουν λίγο οι μάσκες και φαίνονται τα πρόσωπα πιο καθαρά. Ελπίζω στα νέα πρόσωπα, σε νέους ανθρώπους που βλέπων να παίρνουν πιο αποφασιστικό λόγο και ρόλο στα πράγματα και καινούρια πρόσωπα τα οποία ελπίζω να τα δούμε ενόψει εκλογών, αν γίνουν βέβαια γιατί ακόμη περιμένουμε?
Ξεσκαρτάρισμα στο τραγούδι πότε θα γίνει, γιατί γίνεται ξεκάθαρο ότι γίνεται ένα παιχνίδι. Προβάλλονται κάποια πρόσωπα, άλλα «κόβονται» και σοβαρές φωνές, σοβαρές παρουσίες, δεν τις βλέπουμε τακτικά ούτε στην τηλεόραση.
-Κοιτάξτε, η τηλεόραση με το τραγούδι δεν έχουν καμία σχέση, δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι ότι και εγώ προσωπικά δεν έχω δει κάποια μουσική εκπομπή στην τηλεόραση, αν εξαιρέσω μια ας πούμε που υπάρχει ή δύο, που να μπορέσω να πάω να παρουσιάσω την μουσική μου, το ξεκαθάρισμα στο τραγούδι είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.
Από την ώρα που ο κόσμος έχει μάθει και έχει γαλουχηθεί σε ένα είδος τραγουδιού το οποίο κατά την άποψη μου δεν τιμά καθόλου την χώρα του, από εκεί και πέρα είναι θέμα και αυτό ενός είδους ψήφου, ότι ακούμε, όπως και στην πολιτική, μας κυβερνούν αυτή την στιγμή οι πολιτικοί που μας αξίζουν, έτσι και στην μουσική ακούμε την μουσική που μας αξίζει?
Ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους Κομοτηναίους;
-Αισιόδοξο μήνυμα, να μην το βάλουν κάτω, να κοιτάνε με αισιοδοξία το μέλλον και φυσικά να μην περιμένουν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα με το τηλεκοντρόλ στο καναπέ, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αυτή είναι η πρόταση μου, η άποψη μου, αν πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο”.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News