«Χάσαμε τον μπούσουλα» ομολογεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ | xronos.gr
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ»:

«Χάσαμε τον μπούσουλα» ομολογεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ

21/01/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Υπηρετήθηκαν ιδιοτελή συμφέρονται και μικροπολιτικές σκοπιμότητες? «Δεν υπήρχε αναπτυξιακός σχεδιασμός πηγαίναμε στο όραμα με βάρκα την ελπίδα» θα πει ο Χρήστος Σπίρτζης που παρουσίασε κατάματα την κατάσταση για τον κλάδο των μηχανικών Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm, χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης που βρέθηκε στην πόλη μας, με αφορμή την παντεχνική συγκέντρωση που διοργάνωσε, στην Κομοτηνή, για τα προβλήματα των μηχανικών, το τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Mίλησε για τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, τις εξελίξεις και την αντιμετώπιση των προβλημάτων , ενώ προηγουμένως είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων του αντιπεριφερειάρχη Παύλου Δαμιανίδη και του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, τον οποίο επισκέφτηκε συνοδευόμενος, από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Νίκο Παπαθανασίου. Μιλώντας στο «Χ», αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμα του μηχανικού αλλά και, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαιτίας των αλλαγών που προωθεί κυβέρνηση. Απαιτεί σχέδιο και όραμα για ένα αναπτυξιακό μέλλον, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ελλάδος.

Στην φωτογραφία του «Χ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης σε συνάντηση με το δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Διακρίνονται επίσης ο Νίκος Παπαθανασίου ΤΕΕ Θράκης και η δ/ντρια Τεχνικών του Δήμου Ζωή Κοσμίδου.

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης σας, στην Κομοτηνή;

-Ο σκοπός της επίσκεψης, είναι να ενημερωθούν όλοι οι μηχανικοί για τις δράσεις του ΤΕΕ, σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν. Προβλήματα, τα οποία λύνονται υποτίθεται κάθε μήνα, μ΄ ένα νομοσχέδιο που κατεβαίνει στο κοινοβούλιο και, που επανέρχεται λίγους μήνες μετά, μια που η κυβέρνηση αυτό έχει επιλέξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο να κάνει. Επέλεξε να έχει συνεχή νομοθετήματα, που το ένα αναιρεί το άλλο και χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Χωρίς να βλέπουμε ότι όλη η προσπάθεια, όλες οι θυσίες έχουν πετύχει έστω και τα ελάχιστα που είχαν τεθεί ως στόχοι.

Η πολιτική αυτή έχει επιπτώσεις και στον κλάδο των μηχανικών;

-Είναι συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούνται στους μηχανικούς, κυρίως όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι προβλέπονται απίστευτες αυξήσεις, που δεν μπορούν να αντέξουν οι μηχανικοί ως ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή, χωρίς να ρωτηθεί κανείς, έχουν μετατραπεί τα αποθεματικά του ταμείου μας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε για τις δράσεις του ΤΕΕ. Από αυτές για την χρονιάπου μας έρχεται, από τις σημαντικότερες, θα είναι η σύνταξη ενός αναπτυξιακού προγράμματος και, σε τομεακό επίπεδο και σε περιφερειακό, σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, ώστε να μπορεί η χώρα να έχει ένα μπούσουλα, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Αξιοποιούνται τελικά οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου;

-Εισακούεται η άποψη μας, εκεί που η άποψη μας είναι τεκμηριωμένη και εκεί που υπάρχει και περιθώριο να συζητήσουμε κάποια πράγματα. Όταν κάποιες πολιτικές είναι αποφασισμένες, σε άλλο επίπεδο ή έξω από την χώρα ή με διαδικασίες σκοτεινές και αδιαφανείς, προφανώς δεν εισακούγεται η άποψη μας. Εγώ όμως θεωρώ ότι το πρόβλημα της χώρας, όχι σήμερα, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ότι δεν είχε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Πηγαίναμε στο όραμα με βάρκα την ελπίδα. Αυτό μας οδήγησε στο να μην υπάρχει το επίπεδο που θέλαμε στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Να μην υπάρχει η ανάπτυξη, που θέλαμε σε πάρα πολλούς τομείς. Να μην υπάρχει καμία εκμετάλλευση ορθολογική και, σε ότι αφορά το περιβάλλον, να μην υπάρχει τελικά ευαισθησία.

Που πιστεύετε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον;

-Υπάρχουν και θεσμικά θέματα, δεν είναι δυνατόν η χώρα, 30 χρόνια τώρα να μην έχει ολοκληρώσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Να μην έχει προχωρήσει, για να μην πω να μην τελειώσει, το κτηματολόγιο, που είναι απαραίτητα εργαλεία και για την ορθολογική ανάπτυξη και για τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Πιστεύω ότι σ’ αυτούς τους τομείς, το Επιμελητήριο έχει εισφέρει και ευτυχώς σε κάποια νομοθετήματα εισακούστηκε η άποψη μας. Οπότε είναι βέβαιο, ότι με την υιοθέτηση και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και, της θεσμοθέτησης πραγμάτων που τα έχει προτείνει 30 χρόνια τώρα, το Επιμελητήριο θα βρούμε λύσεις.

Μιλάμε για πράγματα απλά, όπως η ταυτότητα του κτηρίου, όλα αυτά μπαίνουν σε μια σειρά, θα λυθούν, θα βρούμε λύσεις, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι δεν μπορεί να κινείται η χώρα είτε από τον σχεδιασμό που έχουν κάποια συμφέροντα, είτε από καταστάσεις που δεν είναι προγραμματισμένες, δεν είναι οργανωμένες, δεν είναι ιεραρχημένες.

Επομένως τι έργα υποδομής πρέπει να γίνουν, ποιες μελέτες πρέπει να

προχωρήσουν, σε ποιους τομείς;

-Εδώ για πάρα πολλά χρόνια είχαμε μεταφέρει το 15% του ΑΕΠ στην οικοδομή, χωρίς αυτό να αφήνει στην χώρα τις υπεραξίες που έπρεπε. Χωρίς να κοιτάμε, πως θα αναπτύξουμε ταυτόχρονα τη βιομηχανία δομικών υλικών, ορθολογικά όμως και κατάρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Το ίδιο ισχύει για τα δημόσια έργα ή για τα έργα που βγαίνουν και δίνονται προτεραιότητες, όχι με ορθολογικό κριτήριο, να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, αλλά με άλλα κριτήρια προκειμένου να υπηρετηθούν είτε συμφέροντα, είτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είτε άλλοι.

Αυτό που ζητάτε ως πρόεδρος του ΤΕΕ σε συνεργασία με τα περιφερειακά επιμελητήρια τι είναι;

-Η κρίσιμη περίοδος που τώρα διανύει η χώρα, δείχνει και το έλλειμμα σχεδίου σε όλα τα επίπεδα. Το δεύτερο είναι ένα τεχνοκρατικό έλλειμμα, για να μην πω και σκοπιμότητα που υπάρχει. Αν αυτή την στιγμή έτρεχε το ΕΣΠΑ και, είχαν προβλεφτεί οι απλοποιήσεις των διαδικασιών, όσο και το να υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, για να προχωρήσουν τα έργα, τα 19 δις που είναι να πέσουν στην αγορά, προφανώς θα βοηθούσαν και δεν θα περνούσαμε την κρίση όπως την περνάμε σήμερα. Όπως το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και με σειρά πολιτικών. Δηλαδή το να προσπαθεί κανείς, με λογιστικού τύπου προγραμματισμό, να κόβει μισθούς, συντάξεις και να μειώνονται συνεχώς τα έσοδα του κράτους, χωρίς σχέδιο πάλι, σπασμωδικά, δεν μας οδηγεί πουθενά. Μας οδηγεί στον γκρεμό, στην πτώχευση, είναι προφανές αυτό. Βέβαια μας οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή, όχι σε εργασιακή ειρήνη, μας οδηγεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας, την νεολαία μας, να ψάχνει διεξόδους στο εξωτερικό. Αυτά μπορούσαν και να έχουν αποφευχθεί και ο ελληνικός λαός την κρίση να την περνούσε πολύ πιο ανώδυνα. Να οδηγούσε την χώρα σε μια άλλου είδους ανάπτυξη. Ήταν βέβαιο, ότι όπως κινούμασταν τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, θα είχαμε προβλήματα, ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση. Για να τα κάνεις πάντως όλα αυτά, σημαίνει ότι έχεις σχέδιο, έχεις συντονισμό, το σχέδιο σου εξετάζεται πολύπλευρα και η παραγωγή σου, αυτό που σαν χώρα παράγεις, είναι κάτι που σου αφήνει υπεραξία, δεν είναι υπηρεσίες ή άλλου είδους δραστηριότητες που δεν αφήνουν τίποτα στην χώρα.

Υπάρχει θεωρείτε ελπίδα για την αλλαγή;

-Είμαι αισιόδοξος. Η χώρα έχει πολύ πλούτο και φυσικό και ανθρώπινο. Έχει το στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικό προσωπικό, έχει τις γνώσεις, έχει το φυσικό πλούτο έχει και το φυσικό κάλλος. Μπορούμε σε πάρα πολλούς τομείς και να είμαστε παραγωγικοί και κερδοφόροι.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr