ΙΜΒΡΟΣ: Μετά το σχολείο δόθηκε πράσινο φως για δημιουργία τελωνείων | xronos.gr
ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ

ΙΜΒΡΟΣ: Μετά το σχολείο δόθηκε πράσινο φως για δημιουργία τελωνείων

18/02/12 - 12:00
doldouris_1.jpg

Μοιραστείτε το

Ελπίζουν πάντως ότι σύντομα θα έχουν αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων

Την επαναλειτουργία ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο ενέκριναν οι τουρκικές αρχές, το προηγούμενο διάστημα. Η Τουρκία έδωσε την έγκριση της στο αίτημα αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο, που είχε υποβληθεί πέρυσι από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου. Μάλιστα, όταν έγινε γνωστή η απόφαση σε ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης, σημείωσαν ότι με την επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου στον τόπο τους, θα δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί και οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Ελλάδα. «Έτσι», πρόσθεσαν «αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες, τα τελευταία 10 χρόνια, κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός».

Πάντως για την επαναλειτουργία του σχολείου, απαιτούνται παιδιά, που σήμερα δεν υπάρχουν στο νησί. «Παιδιά προς το παρόν στην Ίμβρο, για δημοτικό σχολείο, δεν έχουμε. Μηδέν». Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο, του Ίμβριου Νίκου Δολδούρη, ο οποίος μίλησε στο «Χ». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επέστρεψε στην Κομοτηνή για να φροντίσει τη μητέρα του, όμως γύρισε πίσω στην ιδιαίτερη και πονεμένη πατρίδα του. 


Ελπίδα της ελληνικής μειονότητας είναι οι κάτοικοι της Ίμβρου να γεμίσουν και πάλι το νησί, καθώς τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους συρρικνώθηκε φτάνοντας σήμερα τα 250 άτομα, είπε  ο κ. Δολδούρης. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία στους Έλληνες, που ελπίζουν ότι θα ακούσουν και πάλι μετά από χρόνια παιδικά γέλια. «Ήταν μια καλή κίνηση και ελπίζω η καλή κίνηση να συνεχίσει και για τα κληρονομικά και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η Τουρκία από κανέναν». 

Ίμβρος και Τένεδος αποκτούν «πόρτα» προς Ελλάδα και Ευρώπη

Πάντως εκτός από το σχολείο, μία ακόμα είδηση έρχεται να χαροποιήσει την ελληνική μειονότητα. Και πως αλλιώς αφού πάρθηκε απόφαση για τη δημιουργία τελωνείων σε Ίμβρο και Τένεδο. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο περιοχές αποκτούν –πόρτα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Εξαιρετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν οι Ιμβριακοί σύλλογοι την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 28150 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της χώρας, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων αλλά και του Πατριαρχείου.


Σύμφωνα με τους ιμβριακούς συλλόγους «με την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις Αρχές τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και τα Ιμβριακά Σωματεία με σκοπό την συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους».

Στη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών Δυτικής Προποντίδας, με έδρα τη Ραιδεστό, θα υπάγονται οι τελωνειακές Αρχές των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Οι συγκεκριμένες τελωνειακές Αρχές ιδρύονται για πρώτη φορά. «Το τελωνείο αυτό είναι ευχής έργο.  Θα λειτουργήσει από φέτος και θα είναι καλό, θα έχουμε διασύνδεση με την Λήμνο, θα μπορεί να έρχεται ο καθένας, κατευθείαν στην Ίμβρο, δεν χρειάζεται ταλαιπωρία να πας στο Τσανάκαλε, να ταξιδέψεις μίλια ολόκληρα», σχολίασε. Ο ίδιος δεν συμφώνησε ότι η ενδεχόμενη τουριστική ανάπτυξη των δύο νησιών μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για τα γύρω νησιά της Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι η ποιότητα των υποδομών και η καλύτερη εξυπηρέτηση, μπορούν να κερδίσουν τον επισκέπτη. 

«Τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης έχουν πληρότητα χειμώνα ? καλοκαίρι πάνω από 80%. Χειμώνα ? καλοκαίρι. Έχουν συνεδριακό τουρισμό πάρα πολύ, επισκέπτες, η Αθήνα; Εμείς βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας, δεν μας φταίει κανείς». Οι Ίμβριοι χαιρετίζουν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία διορθώνονται, εν μέρει, κάποιες από τις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος, ενώ εκτιμούν πως αποτελεί βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην Ίμβρο, με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους της. 
Ελπίζουν πάντως ότι σύντομα θα έχουν αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς, όπου οι Ίμβριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων κ.α. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν, σχολίασε ο κ. Δολδούρης. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr