«Εκπαίδευση και συμπεριφορά του σκύλου» | xronos.gr
Με τον Μπάμπη Κουκουζέλη

«Εκπαίδευση και συμπεριφορά του σκύλου»

31/03/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Εκπαίδευση και συμπεριφορά του σκύλου»

Οι περισσότεροι πελάτες μου με την ονομαζόμενη επιθετικότητα του σκύλου ως προς τα άλλα σκυλιά είχαν τραυματιστεί κάποια φορά προσπαθώντας να χωρίσουν τα σκυλιά από αυτό που βλέπουν ως μάχη μέχρι θανάτου. Όταν τους ρώτησα τι τραύμα έκανε το σκυλί τους στα άλλα σκυλιά, συνήθως δε μου ανέφεραν κανένα. Προτού όμως ξεκινήσω θα ήθελα να αφιερώσω την στήλη αυτή στην φίλη μου Αντωνία, με τον 3,5 χρονών Dogo Argentino (Μάλκο). Καθώς έγινε ένα περιστατικό με το σκυλί της, μου τηλεφώνησε τρομαγμένη και ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της βόλτας δέχτηκε επίθεση από έναν άλλο συνοδευμένο σκύλο. Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω και να επισημάνω τις λάθος κινήσεις και συμπεριφορές που έγιναν σε αυτό το περιστατικό.

Ως άμεσος απόγονος του λύκου, το κατοικίδιο σκυλί είναι ακόμα αρπακτικό κατά βάθος. Μέσα στο αρπακτικό του ένστικτο βρίσκεται εδραιωμένη η γνώση ότι, αν τραυματιστείς δεν μπορείς να κυνηγήσεις. Αν δεν μπορείς να κυνηγήσεις δεν τρως. Αν δεν φας, πεθαίνεις. Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλες οι επιδείξεις της επιθετικότητας από σκύλο σε σκύλο γίνονται συνήθως για επίδειξη. Αν το αφήσουμε στους μηχανισμούς των ίδιων των σκύλων, πολύ σπάνια καταλήγει ακόμα και ο πιο τρομακτικός σκυλοκαβγάς σε κάτι παραπάνω από μικροτραυματισμούς.

Τα σκυλιά δεν δημιουργούν καβγάδες, οι άνθρωποι το κάνουν. Μόλις το ένα ή το άλλο σκυλί δείξει σημάδια επιθετικότητας, σπεύδουμε ουρλιάζοντας και φωνάζοντας. Αυτό συνήθως τρομάζει τα σκυλιά, κάνοντας τα να δείχνουν λάθος στάση σώματος και να αρχίζουν το επόμενο στάδιο της αλληλεπίδρασης η οποία παίρνει συνήθως τη μορφή πυγμαχίας με τα μπροστινά πόδια και ξιφομαχίας με τα δόντια (ανοιχτό το στόμα ,τα χείλη πίσω, επαφή στόμα με στόμα). Αυτή η επίδειξη είναι τρομακτική όταν τη βλέπεις γενικά μας προκαλεί να εντείνουμε την ανάμειξή μας σε μεγάλο επίπεδο και ακόμα να μπούμε στον καβγά προσπαθώντας να πιάσουμε το ένα ή το άλλο σκυλί. Ξανά η ανάμειξή μας συγκρούεται με την ομαλή πορεία των γεγονότων και σπρώχνουμε το όλο θέμα ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτό συνήθως μας κάνει να αρχίσουμε να επιβάλλουμε πόνο, κλοτσώντας, γρονθοκοπώντας ή χτυπώντας με το λουρί. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι τραυματισμοί, μερικές φορές σε ένα από τα σκυλιά αλλά συνήθως σε εμάς.
Ο λόγος που το σκυλί τους είναι πιθανό να βγαίνει χειρότερα από τη μάχη είναι γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αρπάζουν το σκυλί τους πρώτα και το βγάζουν σε πιο τρωτή θέση.
Η θεωρία του ότι αν γυρίσουμε την πλάτη μας και φύγουμε από δύο σκυλιά που αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο συνήθως έχει ως αποτέλεσμα πολύ θόρυβο αλλά καθόλου τραυματισμούς, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στη πράξη.

Ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται από ιδιοκτήτες με σκυλιά που είναι επιθετικά σε άλλα σκυλιά είναι κατανοητός αλλά συχνά αυξάνει το πρόβλημα. Η άσκηση γίνεται μόνο με το λουρί και τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση χωρίς λουρί για την διανοητική διέγερση που τους παρέχεται. Όταν βλέπει να πλησιάζει κάποιο άλλο σκυλί ο ιδιοκτήτης σφίγγει το λουρί και μειώνει την κρίσιμη απόσταση της αλληλεπίδρασης του σκυλιού. Αυτό το σφίξιμο του λουριού έχει σαν αποτέλεσμα το σήκωμα του μπροστά μέρους του σκυλιού σε μία κυριαρχική στάση, και αντιπροσωπεύει απειλή για το σκυλί που πλησιάζει. Αν περάσετε με το σκύλο σας από αυτό που το σκυλί που πλησιάζει θεωρεί ως περιοχή του και το σκυλί σας δείχνει κυριαρχική συμπεριφορά, θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα σκέφτεται ο σκύλος σας είναι : «Για το όνομα του Θεού άσε με να κατεβάσω το κεφάλι μου. Εισβάλλω σε ξένη περιοχή και το ξέρω. Δεν θέλω να μαλώσω διεκδικώντας αυτή τη γη αλλά εσύ με αναγκάζεις».

Το να αλλάξεις τη συμπεριφορά ενός σκύλου που είναι επιθετικός με άλλα σκυλιά δεν απαιτεί μόνο προσεκτική έρευνα του ιατρικού του ιστορικού, της δίαιτας, της κοινωνικής του θέσης μέσα στην ομάδα του, τον αποτελεσματικό έλεγχο κτλ., αλλά χρειάζεται επίσης λεπτομερής διαβούλευση με τον ιδιοκτήτη του για το πώς ακριβώς αντιδρά το σκυλί με άλλα σκυλιά και πως αυτά ακούσια επηρεάζουν αυτή την αντίδραση και γι’ αυτό συνήθως συνθέτουν το πρόβλημα. Πάνω από όλα, απαιτείται η ενστάλαξη αυτοπεποίθησης στους ιδιοκτήτες ότι μπορούν να χειριστούν το πρόβλημα, πράγμα που είναι δύσκολο όταν επηρεάζονται και τα σκυλιά άλλων ανθρώπων.

Δυστυχώς μέσα στις ούτως ή άλλως περιορισμένες σελίδες τις εφημερίδας δεν μπορώ να καλύψω αναλυτικά όλο το φάσμα που αφορά την συμπεριφορά του σκύλου. Για όσους θέλουν να απευθυνθούν για πληροφορίες ή βοήθεια για τις πιο εξειδικευμένες απορίες σας σε θέματα εκπαίδευσης και συμπεριφοράς στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας  στο τηλέφωνο 6983504917.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr