Φιλμογραφικά | xronos.gr
Καζαμπλάνκα (Casablanca) του Μάικλ Κέρτιζ

Φιλμογραφικά

11/02/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Γράφει η Δανάη Παπαχριστοπούλου

Πόλεμος, έρωτας, δολοφονίες. Ένας ιδεαλιστής σύζυγος, ένας σκληρός και κυνικός άνδρας, μια όμορφη και εύθραυστη γυναίκα. Ένα ερωτικό τρίγωνο που αποτέλεσε την υπόθεση στην πιο κλασική ρομαντική χολιγουντιανή ταινία, που όσο περνάει ο καιρός μοιάζει να γίνεται όλο και καλύτερη. 

Η «Καζαμπλάνκα» είναι ένα κινηματογραφικό φαινόμενο, γεγονός που αποδεικνύεται από πολλά επιμέρους στοιχεία. 

Το κυριότερο, ίσως, είναι το έξυπνο και γεμάτο ειρωνείες και υπονοούμενα σενάριο των αδερφών Έπστιν, συμπληρωμένο από τον Χάουαρντ Κοχ, καθώς επειδή η ταινία δε θεωρήθηκε προτεραιότητα του στούντιο, οι σεναριογράφοι απομακρύνθηκαν για να ασχοληθούν με ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε ο Φρανκ Κάπρα. Οι σεναριογράφοι κληροδότησαν στον κινηματογράφο (και όχι μόνο) τις περισσότερες και ωραιότερες ατάκες που έχουν βρεθεί ποτέ μαζεμένες σε μία ταινία.  Στα λόγια κάθε χαρακτήρα μπορεί να βρει κανείς κλασικά λεγόμενα που έχουν μείνει και έχουν επηρεάσει πολλές μεταγενέστερες ταινίες. 


Το σενάριο,  όμως, από μόνο του δε θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει. Οι πρωταγωνιστές και γενικά το εξαιρετικό καστ (διεθνές, ομολογουμένως, καθώς μόνο τρεις ηθοποιοί είναι αμερικάνοι) απογείωσε το γραπτό κείμενο και χάρισε αξέχαστες ερμηνείες.  Οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν θα αποτελούν για πάντα το έμβλημα του ανεκπλήρωτου έρωτα, το ζευγάρι που μέσα στο χάος του πολέμου, αγαπήθηκε στο Παρίσι, χάθηκε και ξαναβρέθηκε στην Καζαμπλάνκα για μια τελευταία φορά.  
Οι δυο ηθοποιοί σε μια από τις καλύτερες στιγμές τους, με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν υπέροχη στην αποτύπωση του διλλήματος μεταξύ των δύο ανδρών. Άλλωστε, και η ηθοποιός στην πραγματικότητα μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήξερε με ποιον θα καταλήξει, γεγονός που κάνει την ερμηνεία της αυθεντική. 

Υπό τους ήχους του «As time goes by», ενός από τα γνωστότερα πλέον τραγούδια στον κινηματογράφο, το τραγούδι του Ρικ και της Ίλσα, η ερωτική ιστορία ξετυλίγεται με φλας μπακ, και οι θεατές ζουν τον βασανισμένο- γεμάτο εμπόδια έρωτα δύο ανθρώπων που τελικά μάλλον βρέθηκαν μαζί τη λάθος στιγμή κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. 

Η ωραιότερη ρομαντική ταινία κατευθείαν από τα σπλάχνα της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ. Γι’ αυτούς που αγαπάνε το κλασικές ιστορίες, τους ανεκπλήρωτους έρωτες και τις μαυρόασπρες ταινίες!

Σκηνοθέτης:


Μάικλ Κέρτιζ (1886-1962):
Αμερικάνος σκηνοθέτης, ουγγρικής καταγωγής. Ξεκίνησε την καριέρα του στη γενέτειρα του Ουγγαρία, και μετά από μία «στάση» στην Αυστρία, έφτασε στην Αμερική και έγινε από τους πρωτοκλασάτους σκηνοθέτες του Χόλυγουντ. Συνεργάστηκε με το στούντιο Warner Brothers και ασχολήθηκε κυρίως με ταινίες δράσης και θεάματος. Σκηνοθέτησε περισσότερες από 150 ταινίες, γνωστότερες από τις οποίες είναι: «Οι περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών» (1938), «Καζαμπλάνκα» (1942), «Λευκά Χριστούγεννα» (1954). Κέρδισε ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Καζαμπλάνκα».

Υπόθεση:


Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η ελεύθερη Αμερική ήταν το καταφύγιο των ανθρώπων της κατεχόμενης Ευρώπης. Για να φτάσουν εκεί, όμως, έπρεπε να περάσουν πρώτα από την Καζαμπλάνκα και να εξασφαλίσουν με τύχη και χρήματα, βίζα. Ο Ρικ Μπλέιν, εξόριστος από την Αμερική, είναι ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην Καζαμπλάνκα. Κυνικός και αδιάφορος για τις πολιτικές και πολεμικές καταστάσεις που διαδραματίζονται μπροστά του, θα αναγκαστεί να εμπλακεί, όταν τη στιγμή που δύο πολύτιμες άδειες διακίνησης βρίσκονται στα χέρια του, φτάνει στην πόλη η παλιά του αγάπη Ίλσα μαζί με το σύζυγό της και αρχηγό της αντίστασης, Βίκτορ Λάζλο, αναζητώντας τρόπο διαφυγής. 

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κέρτιζ
Σενάριο: Τζούλιους Έπστιν, Φίλιπ Έπστιν, Χάουαρντ Κοχ
Πρωταγωνιστές: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν
Έτος Παραγωγής: 1942

Βραβεία

Κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ
• Καλύτερης Ταινίας
? Καλύτερης Σκηνοθεσίας
? Καλύτερου Σεναρίου

Ήταν υποψήφιο για άλλα 5
? Α? Ανδρικού Ρόλου
? Β? Ανδρικού Ρόλου
? Φωτογραφίας
? Μοντάζ
? Μουσικής

Παραλειπόμενα

? ΠΠοτέ δεν αποκαλύπτεται γιατί ο Ρικ δεν μπορεί να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Τ. Έπστιν είπε αργότερα, ότι προσπάθησαν να βρουν κάποιο λόγο, αλλά τίποτα δεν ταίριαζε και έτσι αποφάσισαν να μην δώσουν καμία εξήγηση. 
? Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είναι λίγους πόντους πιο ψηλή από των Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Επειδή, όμως, ο σκηνοθέτης ήθελε να δημιουργήσει την αντίθετη εντύπωση, έβαζε τον Μπόγκαρτ να στέκεται σε κουτιά ή μαξιλάρια.
? Επειδή η ταινία γυρίστηκε μέσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επιτρεπόταν να γυρίζουν σκηνές τη νύχτα, για λόγους ασφαλείας. Έτσι, για την τελευταία σκηνή χρησιμοποίησαν ένα χάρτινο αεροπλάνο και μικρά ανθρωπάκια για να μοιάζει πραγματικό.
? Η πιο διάσημη ίσως ατάκα της ταινίας, «Play it again, Sam», στην πραγματικότητα δεν ειπώθηκε ποτέ έτσι ακριβώς από τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr