Καθημερινές στιγμές | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Φανφάνης

Καθημερινές στιγμές

02/12/11 - 12:00
kathimerines_stigmes_0_0.jpg

Μοιραστείτε το

Με τη φωτογραφία του νέου ισχυρού διδύμου της ευρωζώνης και με το ερώτημα «MERKOZY - μοιάζει με τη νέα Ευρώπη;» η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρεται στο σχηματισμό του «πυρήνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλεί τον γαλλο-γερμανικό άξονα.
Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της Γερμανίας στις επιλογές της ίδιας  της Καγκελαρίου τους, έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά να ακούγονται. Η Α. Μέρκελ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο να στρέψει τα μισά και πλέον κράτη της Ε.Ε. ενάντια στις επιλογές της, καθώς η ψυχρή, μονόπλευρη και αντιευρωπαϊκή πολιτική που χαράζει έχει σαν γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της Γερμανίας, εις βάρος των υπολοίπων χωρών.

Στο κυριαρχικό παιχνίδι της Γερμανίας εντάχθηκε και η Γαλλία, η οποία σαν δεύτερη δύναμη, με τον Νικολά Σαρκοζί στην πρωθυπουργία, επέλεξε να ακολουθήσει την Γερμανία και τα σχέδια της Μέρκελ. Κάτι το οποίο, την ανήγαγε σε δεύτερη κυρίαρχη δύναμη στην Ε.Ε., κάτω από τη Γερμανία και πάνω από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά από την άλλη την έμπλεξε σε ένα κυκεώνα οικονομικών προβλημάτων.
Η επιλογή της Γαλλίας να στηρίξει, κατέχοντας το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ΔΝΤ, όλες τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες, της έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η Νο2 χώρα στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Εξ Αμερικής, οικονομικές εταιρίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν ξεκινήσει να κάνουν προσομοιώσεις του δολαρίου με (πιθανή) δραχμή, προσπαθώντας να ταράξουν το ήδη τεταμένο κλίμα της ευρωζώνης. Η διάσπαση, ή διχοτόμηση, οικονομική ή και γεωγραφική, είναι κάτι το οποίο συζητιέται ανοιχτά.

Με την εικόνα του «Merkozy», η Bild παρουσιάζει το νέο πρόσωπο που βγάζει προς τα έξω η Ε.Ε. Ένα πρόσωπο που θέλει  να σώσει την Ευρώπη και προετοιμάζει με επιμέλεια ένα «Ευρω- πραξικόπημα» όπου θα δημιουργηθεί μια σύμβαση ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης  για περισσότερη σταθερότητα με γερμανική υπογραφή. «Είναι κάτι αντίθετο με τη συνήθη διαδικασία όπου τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε αποφάσιζαν από κοινού» σημειώνει στο κείμενο της η εφημερίδα.
Oπως και να έχει, η πραγματικότητα παραμένει κάπως έτσι….

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr