Καθημερινές στιγμές | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Φανφάνης

Καθημερινές στιγμές

08/12/11 - 12:00
kathimernies_stifgmes.jpg

Μοιραστείτε το

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μείωση 4% περίπου, ενώ μέσα στους τελευταίους 35 μήνες, εξαφανίστηκαν 60 ολόκληρα δισεκατομμύρια. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σχεδιάγραμμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής (4 Δεκεμβρίου 2011), και μέρος αυτού αναδημοσιεύουμε σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νούμερα των καταθέσεων  Δεκέμβριο του 2008 – Ιούλιος 2011, και τα ποσοστά που αποτυπώνονται. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά της Θράκης, και ιδιαίτερα της Ροδόπης. Η ιδιομορφία της περιοχής μας, την ξεχωρίζει από το χάρτη, καθώς εμφανίζει τα μικρότερα κατατεθειμένα ποσά το 2008 από τον αντίστοιχο νομού Ξάνθης, και Έβρου, αλλά εκτός αυτού το ποσοστό  μεταβολής του ποσού των καταθέσεων, μέσα στα 2.5 αυτά χρόνια, είναι το μόνο που σημειώνει αύξηση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ και του Έθνους, το τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο αποτελούσαν χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς, όψεως, Ταμιευτηρίου και προθεσμίας, στο Νομό Ροδόπη το 2008 ήταν 939 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2011, έφτασε τα 962 εκατ. ευρώ. Στο Νομό Ξάνθης από 1,12 δις ευρώ που ήταν οι καταθέσεις το Δεκέμβριο του 2008, τον Ιούνιο του 2011 έπεσαν στα 949 εκατ. ευρώ, ενώ τέλος, στον Νομό Έβρου, τα 1,96 δις ευρώ του 2008, μειώθηκαν στα 1,73 δις ευρώ το 2011. 

Σε όλη τη Βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ο μόνος νομός ο οποίος φαίνεται να παρουσιάζει άνοδο των καταθέσεων από το Δεκέμβριο του 2008, μέχρι τον Ιούλιο του 2011 είναι η Ροδόπη. Αυτό από μόνο του γεννά ερωτήματα. Πώς μέσα σε ένα γενικευμένο μαύρο οικονομικό πλαίσιο, η Ροδόπη κατάφερε να έχει ένα αυξητικό ρυθμό καταθέσεων της τάξης του 2,4%; 

Κρούσματα αναλήψεων στο άκουσμα της χρεωκοπίας είχαμε πανελλαδικά, και ο νομός μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Εκτός αυτού, χρήματα βγήκαν στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή λογαριασμοί έκλεισαν από την ανάγκη πληρωμής των έκτακτων φόρων και χαρατσιών. Πώς λοιπόν δικαιολογείτε το θετικό πρόσημο της μεταβολής, την ώρα η Κομοτηνή αλλά και ο νομός γενικότερα είναι θύματα της οικονομικής κρίσης;

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr