«Οινοφιλικά» | xronos.gr
Επιμέλεια: Νεκτάριος Κεραμιτζής - http://oinofilos.blogspot.com

«Οινοφιλικά»

22/12/11 - 12:00

Μοιραστείτε το

Οινικός Οδηγός για το εορταστικό τραπέζι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Τι κρασί θα πιούμε λοιπόν τα Χριστούγεννα; Με τι θα ευχηθούμε και με τι θα γεμίσουμε τα ποτήρια μας την Πρωτοχρονιά; Επιλέξτε μέσα από τον πλούσιο ελληνικό αμπελώνα και δε θα χάσετε! Τα ελληνικά κρασιά έχουν ανέβει τόσο πολύ ποιοτικά, ώστε να μας δελεάζουν ακόμα και έναντι των πολύ καλών ξένων. Άρα η απάντηση εξαρτάται μόνο από τα φαγητά που θα έχουμε στο τραπέζι μας. Πάμε λοιπόν:

ΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ και καλή μας όρεξη.

Εδώ θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα φρουτώδες, ζωηρό, αρωματικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Ροδίτη της σοδειάς 2010 για να σταθεί δίπλα στις σαλάτες, τα τυριά, τις πίτες και τα υπόλοιπα ελαφρά μεζεδάκια. Για τα ορεκτικά όμως που περιλαμβάνουν και πιάτα με κιμά, κρέας, αλλαντικά, θα χρειαστείτε και ένα γεμάτο βορειοελλαδίτικο ροζέ από Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah για να τα συνοδεύσει. Προτάσεις : Ροζέ κτ. Τέχνη Οίνου (12ε), Θέμα λευκό κτ. Παυλίδη (12ε), Αμέθυστος Ροζέ κτ. Κ. Λαζαρίδη (12ε), Sauvignon κτ. Χατζηγεωργίου (12ε), Μαλαγουζιά κτ. Συμεωνίδη (10ε), Μαλαγουζιά κτ. Άλφα (10ε), Άβδηρος λευκό κτ. Βουρβουκέλη (9ε), Μοσχοφίλερο Μπουτάρη (7ε), Παράγκα λευκό κτ. Κυρ-Γιάννη (8ε), Chardonnay κτ. Κάρρου (8ε), Κανένας λευκό Τσάνταλη (10ε).

Για τους πιο τολμηρούς, ένα ελαφρύ ή πληθωρικό βαρελίσιο Chardonnay θα μπορούσε εύκολα να συνοδεύσει από την αρχή τα ορεκτικά αλλά και να συνεχίσει στο κυρίως γεύμα, αν πρόκειται για πουλερικό ή χοιρινό. Την ίδια επιτυχία έως ένα βαθμό, θα είχε και ένα παλαιωμένο Sauvignon Blanc. 

Προτάσεις: Κτήμα Κατσαρού (17ε), Κτήμα Κίκονες (11ε), Κτήμα Συμεωνίδη (17ε), Ήδυσμα δρυός κτ. Τέχνη Οίνου (15ε), Αρμύρα κτ.
Σκούρα(12ε), Κτήμα Βίβλια Χώρα (15ε), Μαγικό Βουνό κτ. Ν. Λαζαρίδη (19ε), Αμέθυστος Fume κτ. Κ. Λαζαρίδη (14ε), Μηλιά κτ. Τετράμυθος (15ε).

ΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Γαλοπούλα-Κότα: Προτιμήστε ένα ερυθρό κρασί της προσφιλούς ποικιλίας Αγιωργίτικο (Νεμέα) ή ένα κομψό Merlot που θα αναδείξει χωρίς να καπελώσει το γεύμα. Η πλούσια και μαλακή, φρουτώδης γεύση τους θα ταιριάξει ιδανικά με τη γλυκιά γεύση της γέμισης από ρύζι, σταφίδες, κάστανα, κιμά κ.ά. Επιλέξτε επίσης ένα ερυθρό που να βασίζεται στο Cabernet Sauvignon, οινοποιημένο μαζί με άλλες ποικιλίες, ώστε  να μην είναι πολύ βαρύ για το γεύμα. Τέλος, στο συγκεκριμένο πιάτο θα ταιριάξει αρκετά η λευκή ποικιλία Viognier με την υπόγλυκη γεύση της. Προτάσεις: Μέγας Οίνος κτ. Σκούρα (19ε), Νεμέα κτ. Παλυβού (13ε), Φολόη κτ. Μερκούρη, Λευκό (9ε), Merlot κτ. Ν. Λαζαρίδη (13ε), Κατώγι Αβέρωφ (9ε), Λημνιό κτ. Κίκονες (14.5ε), Λαγάρα κτ. Βουρβουκέλη (13ε), Viognier κτ. Γεροβασιλείου (18ε), Αγιωργίτικο κτ. Σκούρα (9ε), Μετόχι Τσάνταλη (9ε).

Χοιρινό: Για χοιρινό ρολό ή χοιρινό μπούτι ψητό προτείνω ένα πληθωρικό αλλά βελούδινο Merlot, ή ένα ώριμο, γεμάτο Αγιωργίτικο, ή εναλλακτικά συνδυασμούς αυτών των ποικιλιών με πιο τανικές όπως Ξινόμαυρο,  Ρεφόσκο, ιδίως αν συνοδεύει σάλτσα με δαμάσκηνα. Αν τώρα το χοιρινό είναι μαγειρεμένο με μέλι ή κυδώνια, τότε μια λευκή βαρελάτη Σαντορίνη θα αντισταθμίσει όμορφα την έντονη γλύκα του πιάτου. Τέλος, το χοιρινό με πρασοσέλινο συνδυάζεται με ένα δροσερό λευκό κρασί με βοτανικό χαρακτήρα, όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon που προτείναμε πριν.

Προτάσεις: Merlot  κτ. Κ. Λαζαρίδη  (18ε), Παλαιά Κλήματα/Μικροκλίμα κτ. Παπαϊωάννου (17/35ε), Merlot κτ. Χατζηγεωργίου (15ε), Refosco-Αγιωργίτικο κτ. Κ. Λαζαρίδη (20ε), Γιαννακοχώρι κτ. Κυρ-Γιάννη (13ε), Κτήμα Αργυρού Βαρέλι Σαντορίνη (15.5ε), Νυκτέρι συνετ. Σαντορίνης (9ε).

Μοσχάρι: Για τους οπαδούς του μοσχαρίσιου κρέατος (και ιδιαίτερα του φιλέτου), ενδείκνυται ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών, το Cabernet Sauvignon. Η στιβαρότητα του θα αναδείξει θαυμάσια το γευστικό πλούτο του κρέατος, που δεν είναι πολύ λιπαρό. Ο συνδυασμός του με λίγο Merlot διευρύνει τις επιλογές στο μαγείρεμα, χωρίς να αποδυναμώνει το κρασί. Προτάσεις: Κτήμα Κατσαρού (24ε), Κτήμα Χατζημιχάλη (17ε), Αμέθυστος κτ. Κ. Λαζαρίδη (16ε), Μαγικό Βουνό κτ. Ν. Λαζαρίδη (35ε), Φεγγίτες κτ. Οινογένεσις (16ε).
Αρνί-Κατσίκι: Προσανατολιστείτε προς την ερυθρή ποικιλία Syrah, ο «πιπεράτος» χαρακτήρας της οποίας συνδυάζει αρώματα καπνού και δέρματος και έτσι θα πλαισιώσει σωστά την ιδιαίτερη γεύση του κρέατος. Είναι πλούσιος, έντονος και ανταγωνίζεται επάξια τη λιπαρότητα του αρνιού. Ενδιαφέρον έχουν και τα χαρμάνια της ποικιλίας με Merlot, Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο. Προτάσεις: Κτήμα Άλφα (22ε), Κτήμα Κίκονες (18.5ε), Κτήμα Αβαντίς  (14.5ε), Θέμα κτ. Παυλίδη (15ε), Κτήμα Γεροβασιλείου (17ε).

Κυνήγι: Για όσους αγαπούν το σκούρο κρέας του κυνηγιού στο γιορτινό τραπέζι (αγριογούρουνο, ελάφι, φασιανός κλπ.), προτείνω ένα δυνατό, τανικό ερυθρό κρασί, δηλαδή ένα Ξινόμαυρο από τη Νάουσα, για να το «δαμάσει». Ανοίξτε λοιπόν μια παραδοσιακή  Νάουσα ή επιλέξτε ένα πιο μοντέρνο «γεροδεμένο» κρασί της ίδιας ποικιλίας που θα αντέξει τις γευστικές πιέσεις. Προτάσεις: Νάουσα Μπουτάρη (8ε), Διάπορος κτ. Κυρ-Γιάννη (25ε), Νάουσα κτ. Έλινος (11ε), Γη και Ουρανός κτ. Θυμιόπουλου (16ε).

ΤΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ, ο «επίλογος» του γεύματος.

Αν σερβίρουμε επιδόρπια πλούσια σε σοκολάτα (τούρτα, μους),τα συνδυάζουμε με γλυκό κόκκινο κρασί από τη χαρισματική ποικιλία Μαυροδάφνη ή το πιο συνηθισμένο Merlot. Προτάσεις: Μαυροδάφνη συνετ. Πατρών (7ε), Μελισσουργός κτ. Ν. Λαζαρίδη (18ε).
Αν προτιμήσουμε τα γλυκά ταψιού-σιροπιαστά, κορμό, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα θα τα συνοδεύσουμε με ένα πληθωρικό, πλούσιο σε επίγευση και αρώματα ξηρών καρπών Βινσάντο από τη Σαντορίνη, ή ένα αντίστοιχο λιαστό Κρητικό κρασί της ερυθρής ποικιλίας λιάτικο, ή ερυθρών ποικιλιών  της Σιάτιστας. Προτάσεις: Vinsanto Μπουτάρη (17ε), Ιουλιάτικο Μπουτάρη (25ε), Ηλιαστός κτ. Δύο Φίλοι λευκό (25ε).

Τα επιδόρπια με φρέσκα, ψημένα, γλασαρισμένα ή αποξηραμένα φρούτα (π.χ. τάρτες) θα τα ταιριάξουμε με ένα λευκό, γλυκό, ελαφρύ και πολύ αρωματικό κρασί, κυρίως Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο, ή άλλες αντίστοιχες ξενικές λευκές ποικιλίες. Προτάσεις : Moushk κτ. Ν. Λαζαρίδη (18ε), Κτήμα Βίβλια Χώρα (10ε), Samos Anthemis/Vin Doux συνετ. Σάμου (12/8ε), Κτήμα Xατζηγεωργίου/Ηφαίστου Γνώση (9/14ε).

Τέλος, τη βασιλόπιτα συνοδεύστε τη με ένα αφρώδες, κυρίως ξηρό, αρωματικό λευκό, από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο κ.ά. ,για να έχετε ένα δροσερό, ανάλαφρο και εορταστικό γευστικό αποτέλεσμα. Προτάσεις: Amalia Brut κτ. Τσέλεπου (15ε), Αμύνταιο Demi Sec Ροζέ/Λευκό συνετ., Ημίξηρος (12/11ε), Cair Demi Sec KΑΪΡ, Ημίξηρος (9ε), Blink Zibbibo Brut κτ. Πιερία Ερατεινή (12ε), Ζίτσα κτ. Ζοίνος (9ε).

Αντί των παραπάνω, οι πιο απλοϊκοί, μπορούν στο τέλος του γεύματος να συνοδεύσουν μια ποικιλία τυριών, φρουτοσαλάτες, ελαφρά επιδόρπια ή να απολαύσουν σαν απεριτίφ, έναν γλυκόπιοτο ημίξηρο οίνο. Προτάσεις: Joker κτ. Λαλίκου, Λευκό (10ε), Άβδηρος κτ. Βουρβουκέλη, Ροζέ (9ε), Σκέρτσο κτ. Οινογένεσις, Ροζέ (10ε), Κόκκινο φιλί κτ. Συμεωνίδη, Ερυθρό (10ε), Caramelo Τσάνταλη Λευκό/Ερυθρό (8ε).

 Υ.Γ. Αγαπητοί αναγνώστες, οι προτεινόμενες ετικέτες όπως και οι τιμές τους είναι ενδεικτικές, και επιλέχθηκαν κυρίως με γνώμονα το δυναμικό των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, εύχομαι σε όλους σας Καλές Γιορτές με υγεία, χαρά και ... καλά κρασιά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr