Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Παρουσίασαν δύο ιδιαίτερες εργασίες που ανέδειξαν την πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της περιοχής μας σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου το 3ο Πειραματικό Λύκειο Κομοτηνής είχε την τιμή να συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη φορά, διαδικτυακά αυτή τη φορά, στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εργασίες που ανέδειξαν την πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της περιοχής μας.
«Μαθαίνω την ιστορία παίζοντας»
Η πρώτη εργασία, με τίτλο «Μαθαίνω την ιστορία παίζοντας», επικεντρώθηκε στη βιωματική μάθηση της τοπικής ιστορίας μέσα από διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Όμιλου Τοπικής Ιστορίας σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα «Κυνήγι Θησαυρού πολιτιστικών μνημείων» της Κομοτηνής, κι έγιναν οι ίδιοι ψηφιακοί δημιουργοί και δημιούργησαν βίντεο με τα σημαντικότερα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της πολύς μας. Επίσης, οι μαθητές του Ομίλου Ρομποτικής δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων με τίτλο Arduino History Game που προγραμματίστηκε σε μία ρομποτική διάταξη με τον μικροελεγκτή Arduino UNOR3. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, οι μαθητές και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Βερρή Ανδρονίκη ΠΕ86, Μαργαρίτης Χουρμούζης ΠΕ03, Τσαρδακλής Αθανάσιος ΠΕ02 και Χατζηγιαννάκη Έλενα ΠΕ02.
«Κομοτηνή: Μια επίσκεψη στο μουσείο του Κων. Καραθεοδωρή!»
Η δεύτερη ομάδα, με την εργασία με τίτλο: «Κομοτηνή: Μια επίσκεψη στο μουσείο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή!» παρουσίασε φωτογραφικό υλικό, βιβλία, χειρόγραφες επιστολές και μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, όλα εκθέματα του Μουσείου, που ιδρύθηκε το 2004 στην πόλη μας και στεγάζεται στην Τσανάκλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν: α) Σπάνιες οικογενειακές φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές από τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, όπως αυτή της γιαγιάς του και της μητέρας του. β) Βιβλία του που βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου, όπως οι σειρές «Gesammelte Mathematische Schriften» και «Reele Funktionen Band 1». Παρουσιάστηκαν εξώφυλλα εργασιών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η διατριβή του με θέμα: «Περί ασυνεχών λύσεων στον λογισμό των μεταβολών», η οποία συνοδεύεται με έπαινο που γράφει: «αγχίνοια του εφευρίσκειν περιφανής», καθώς και κριτικές στις εργασίες των μαθηματικών Χρίστου Παπακυριακόπουλου και Erhard Schmidt. Όλα εκθέματα του μουσείου. γ) Χειρόγραφες επιστολές με κυριότερη την αλληλογραφία με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του, όπως οι AlbertEinstein, A. Rosenthal και Kneser. Επίσης, η αλληλογραφία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον ακαδημαϊκό Γεώργιο Ιωακείμογλου. δ) Μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως η πένα του και τα γυαλιά του, προσωπικά δηλαδή αντικείμενα που χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά του και εκτίθενται στο Μουσείο.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Χαράλαμπος Καραγεωργίου ΠΕ02, Έλλη Κυρμανίδου ΠΕ06, Ανδρέας Λύκος ΠΕ03, Κυριακίτσα Παιδαράκη ΠΕ02.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News