Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Γράφει ο Αλέξανδρος Κολαΐτης, ιστορικός, διεθνολόγος, μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης «Ιωάννης Καποδίστριας» Ιστορίας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.)
Ολοκλήρωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού κύκλου 2023-2024 της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας: «Ιωάννης Καποδίστριας», με τους καλύτερους οιωνούς
Η περάτωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού κύκλου 2023-2024 της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας: «Ιωάννης Καποδίστριας» (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.), πραγματοποιήθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα (Σπίτι της Κύπρου), την Πέμπτη 27/06, έλαβε χώρα με παράλληλη αναμετάδοση σε όλο το Κόσμο μέσω του Συστήματος «Δίαυλος», η ημερίδα με τίτλο: «Πού βρισκόμαστε ως Ελληνισμός μετά από 50 χρόνια κατοχής;», την οποία κι είχα τη χαρά να συντονίσω. Με ομιλητές τους κ. Ιωάννη Μάζη, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ και κ. Κυριάκο Κενεβέζο, π. Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τ. Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε πτυχές της τρέχουσας πραγματολογικής κατάστασης του Ελληνισμού και δη το δημογραφικό παράγοντα και πολιτισμό, καθώς επίσης μια συνολική αποτίμηση της διπλωματικής διαχείρισης του μείζονος Κυπριακού Ζητήματος.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η προβληματική εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών, σε συνδυασμό με τη παράλληλη πληθυσμιακή εκροή ανθρωπίνου δυναμικού (Brain Drain), καθώς κι οι διαχρονικές αγκυλώσεις του συνόλου του πολιτικού συστήματος ως προς την εναργέστερη και ενεργητικότερη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, με στόχο πρωτίστως την προάσπιση των ήδη κεκτημένων και παράλληλα την επίλυση του Ζητήματος.
Από τις ενδεικτικές κατευθύνσεις που προτάθηκαν ξεχωρίζω: την αξιοποίηση του πολιτισμικού πυλώνα ως άξονα γεωπολιτικής στο δίπολο Ελλάδος-Κύπρου και με πεδίο εφαρμογής τη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την δυναμική επαναφορά κι εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου (ΕΑΔΕΚ) και το εγχείρημα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).
Ακολούθησε το ποιητικό μέρος με έργα των Βασίλη Γεωργιάδη και Ιωάννη Μάζη σε έξοχη απαγγελία της κας Σπυριδούλα Ιωαννίδου-Ρήγα Ιατρού, εικαστικού, ποιήτριας και μέλους της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, κ. Διομήδης Νικήτα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, κος Νεόφυτος Κωνσταντίνου, εκπροσωπώντας τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Σταύρο Αυγουστίδη.
Τον συνολικό απολογισμό του τρέχοντος κύκλου δράσεων της Εταιρείας, απηύθυνε ο Νομικός, Ιστορικός και Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Ανδρέας Κούκος, τον οποίο επιθυμώ να ευχαριστήσω και δημοσίως, καθώς και τα λοιπά μέλη της Εταιρείας, για την εμπιστοσύνη που μου επέδειξαν στην ανάληψη του γενικού συντονισμού μεγάλου μέρους των φετινών διαλέξεων κι ημερίδων.
Τέλος, δεν θα μπορούσα από μέρους μου να παραλείψω τις θερμές ευχαριστίες ξεχωριστά στον Διευθυντή και το προσωπικό του Σπιτιού της Κύπρου για την άρτια συνεργασία κι όλους φυσικά του προσκεκλημένους μας, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, Απόστρατους Αξιωματικούς, Ερευνητές κι Εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις εισηγήσεις τους σε κάθε μας δράση. Όπως επίσης και το σύνολο των καλλιτεχνών, που απάλυναν μουσικά τις -πνευματικά απαιτητικές πολλές φορές- συνδιαλέξεις μας.
Η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας: «Ιωάννης Καποδίστριας», με τους κόπους του Προέδρου, του Διοικητικού Συμβουλίου, των Μελών και Φίλων της, συνεχίζει την παρουσία της στην ευρύτερη «Κοινωνία των Πολιτών», ως επιστημονικός φορέας κι αρωγός της εκπαίδευσης, με σκοπό την ενημέρωση κι ανάδειξη πολλών πτυχών της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του τόπου, της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων, διαπνεόμενη από τα ιδανικά του Ελλαδίτη και Κυπραίου στη καταγωγή, Ιδρυτή και πρώτου Κυβερνήτη του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News