Το Αντάμωμα που ζωντάνεψε τους Ασκητές | xronos.gr
400 ΑΣΚΗΤΙΩΤΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

Το Αντάμωμα που ζωντάνεψε τους Ασκητές

28/07/15 - 11:00

Μοιραστείτε το

Στο αντάμωμα παραβρέθηκαν Ασκητιώτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό: από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Βέροια, την Αθήνα, την Κάρπαθο, καθώς και από τη Σουηδία και την Ολλανδία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο αντάμωμα Ασκητιωτών (Σοφουλαριωτών) και όχι μόνο το Σάββατο στον αύλειο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Ασκητών, που διοργάνωσε ο ομώνυμος πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών. Περί τα 400 άτομα βρέθηκαν στο αντάμωμα, θυμήθηκαν παλιές εποχές και γλέντησαν χορεύοντας υπό τους ρυθμούς παραδοσιακής ορχήστρας. Ο κόσμος πρόθυμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει καθημερινά. Στο αντάμωμα παραβρέθηκαν Ασκητιώτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό: από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Βέροια, την Αθήνα, την Κάρπαθο, καθώς και από τη Σουηδία και την Ολλανδία. 

«Δεν περίμενα προσωπικά να έχει τέτοια επιτυχία ο χορός ούτε στο καλύτερό μου όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γαβριήλ Μισαηλίδης, που μαζί με τον συντοπίτη του Γιώργο Μαντάκη διοργάνωσε το αντάμωμα. «Ζήλευα όταν άκουγα ότι το ένα χωριό κάνει αντάμωμα, το άλλο χωριό κάνει αντάμωμα και είπα γιατί και το δικό μας το χωριό να μην κάνει; Μετά έπεσε και μια ιδέα να βραβεύσουμε τους δασκάλους μας», είπε και εξήγησε πως προέκυψε το αντάμωμα. 

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 

Το αντάμωμα  εξάλλου έδωσε την αφορμή να τιμηθούν οι δάσκαλοι που πέρασαν από το χωριό κατά τα χρόνια της λειτουργίας του δημοτικού σχολείου στον οικισμό, από το 1953 έως το 1991. 
Συνολικά μπόρεσαν να παρευρεθον έντεκα, αν και στο σύνολό τους είναι δεκαπέντε. Όλοι τους πια σε μεγάλη ηλικία δεν ήταν εύκολο να ταξιδέψουν. Έτσι προτίμησαν να στείλουν μια ευχαριστήρια επιστολή. Δύο είναι από την Κρήτη και ένας από τη Ρόδο. Ωστόσο, μια δασκάλα ονόματι Βικτωρία Παντελίδου παρά τις προσπάθειες να βρεθεί, τελικά οι διοργανωτές δεν τα κατάφεραν. 

Πάντως στο πλαίσιο της γιορτής που στήθηκε για το αντάμωμα οι κυρίες του χωριού έφτιαξαν Μαντί, το παραδοσιακό φαγητό των Καππαδόκων και το μοίρασαν ως δώρο. Συνολικά φτιάχτηκαν 27 σακουλάκια χειροποίητου μαντί, έτσι ώστε σε κάθε τέσσερα άτομα να αντιστοιχεί ένα. 
Οι επαγγελματίες της Κομοτηνής προσέφεραν τα 220 δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά με την αξία τους να κυμαίνεται μεταξύ πέντε και ογδόντα ευρώ. Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο σύμβουλος Απόδημου Ελληνισμού, του υπουργείου Εξωτερικών Κοσμάς Παπαχρήστου.
Οι Ασκητές είναι ένα προσφυγικό χωριό γύρω στα 40 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής. Δημιουργήθηκε το 1922 μετά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών και κατοικείται σήμερα από Καππαδόκες και Σαρακατσαναίους. Αριθμεί πλέον ελάχιστους κατοίκους εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι μεγάλης ηλικίας. 

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 74, ενώ τους θερινούς μήνες με την έλευση παιδιών και εγγονιών αγγίζουν τους 110-120. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ασκητιωτών ιδρύθηκε το 1997 και είχε αρχικά 50 μέλη. Σύμφωνα με το καταστατικό του είναι γυναικείος σύλλογος αλλά πλέον εκφράζεται η επιθυμία και η ανάγκη να γίνει τροποποίησή του, ώστε να μπορούν να εγγραφούν και άντρες. 
Όσον αναφορά στους δασκάλους που τιμήθηκαν κατά την εκδήλωση τα ονόματα τους είναι τα εξής: Σουλτάνα Μπακαλούδη, Γεώργιος Γκαγκούλιας, Δημήτριος Μαναβάκης, Ζαφείρος Ουζουνίδης, Νικόλαος Φραγκόπουλος, Παναγιώτης Βουτσάς, Κωνσταντίνος Τζιώτζιος, Λαμπρινή Σκαμνού, Κομνηνός Ξανθόπουλος, Ιωάννης Γούναρης, Κωνσταντίνος Ζιακής. Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο Ευστράτιος Αλεξάκης από το Ηράκλειο, ο Νικόλαος Μαυροματάκης από τα Χανιά και ο Ιωάννης Μανουσάκης από τη Ρόδο. 

Άννα Μαυρίκου 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr