Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Διαρκώς πρέπει να στηρίζει ένα τέτοιο πανεπιστήμιο η πολιτεία δηλώνει η Μ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπληρώνει το 2023 μισό αιώνα ζωής και για αυτό το λόγο έκανε την πρώτη εκδήλωσή του το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου. Αποτελούσε μια εκδήλωση που πραγματικά ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς παρουσιάστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πανεπιστήμιο της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το Συμπόσιο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Δεκεμβρίου 1972, με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και εκπροσώπων των φορέων της Ροδόπης, με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών για τη διεκδίκηση ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη.
Η εκδήλωση της Τετάρτης έλαβε χώρα στη Λέσχη Κομοτηναίων με πλήθος ακαδημαϊκών και εκπροσώπων φορέων να τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Το θέμα ήταν: «Διεκδικώντας την ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης -50 χρόνια από το Συμπόσιο Εργασίας της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 1972».
Κοινό συμπέρασμα είναι ότι το ΔΠΘ αποτελεί ένα “στολίδι” για την περιοχή μας που σε μισό αιώνα ζωής έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία. Για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει να συνεχίζει να το στηρίζει διαρκώς και με όποιες δυνάμεις κατέχει.
Ο Αρ. Μανούδης για τις προσπάθειες υποστήριξης των τοπικών παραγόντων
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρύτανης του ΔΠΘ καθηγητής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης που στάθηκε σε ιδιαίτερα ιστορικά γεγονότα κατά την διάρκεια του Συμποσίου Εργασίας, ενώ στη παρουσίασή του έδειξε και ένα πρωτοσέλιδο του Χρόνου, που αναφερόταν στην ίδρυση του ΔΠΘ.
Το πάνελ όμως των ομιλητών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτό συμμετείχαν ο Άρης Γ. Μανούδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών υποστήριξης, από τοπικούς παράγοντες, της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη και τον συντονισμό τους από τον Γεώργιο Μανούδη, τον πατέρα του. Επίσης παρούσα ήταν η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη που κατέθεσε την προσωπική μαρτυρία της για τις προσπάθειες πανεπιστημιακών καθηγητών για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή. Το πάνελ «έκλειναν» οι κοσμήτορες της Νομικής Σχολής καθηγητής Μιχάλης Χρυσομάλλης, και της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Βασίλειος Παπαδόπουλος που συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν του ΔΠΘ.
Ο κος Μανούδης είπε πως «συμπληρώθηκαν ακριβώς 50 χρόνια από την προσπάθεια των τοπικών παραγόντων της Κομοτηνής που αποκορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 1972, στην προσπάθεια να γίνει πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή. Έχω αναμνήσεις γιατί παρακολούθησα την προσπάθεια αυτή από το 1960 και μετά».
Όπως περιγράφει «ευτύχησα να παρακολουθήσω την πρόοδο της απαίτησης (σ.σ. να ιδρυθεί το πανεπιστήμιο). Κατάφεραν οι τότε παράγοντες της πόλης να κινητοποιήσουν πανεπιστημιακούς καθηγητές για να φανεί ότι το πανεπιστήμιο θα συμπλήρωνε πανεπιστημιακές ανάγκες της χώρας. Ευτύχησα ο πατέρας μου Γεώργιος Μανούδης να έχει μέρα-μέρα στοιχεία από αυτά χρόνια. Μέτα τον θάνατό του έχω εκδώσει το αρχείο του Γεώργιου Μανούδη. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες από το 1960 έως το 1972 […]».
Η Μ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη θέλει περαιτέρω στήριξη του ΔΠΘ
Η κα Νεγρεπόντη-Δελιβάνη επίτιμη διδάκτορας του ΔΠΘ τόνισε ότι το τοπικό πανεπιστήμιο αυτήν την στιγμή είναι από τα κορυφαία της Ελλάδος και «παίζει το ρόλο που ήλπιζαν ότι θα παίξει οι πρωτεργάτες του. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός το πανεπιστήμιο αυτό θα γίνει και “μοχλός” για μεγαλύτερη ανάπτυξη και θωράκιση αυτής της περιοχής».
Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν έκρυψε το παράπονό της λέγοντας «δεν είμαι ικανοποιημένη από την πολιτεία που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο κοντά σε αυτήν την περιοχή και να κάνει ότι καλύτερο υπάρχει για την περιοχή».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News