14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Μέλος του ιατρικού συλλόγου Ροδόπης, της ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, της ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας και του ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης δημιούργησε ένα σύγχρονο ιατρείο προσφέροντας τις υπηρεσίες του Παρακολούθησε στο Έλενα Βενιζέλου το ιατρείο κύησης και το ανδρολογικό ιατρείο για να μπορεί να βοηθήσει πιο ουσιαστικά τις εγγύους με διαβήτη και διαταραχές του θυρεοειδή Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου
Γέννημα θρέμμα Κομοτηναίος ο ειδικός γιατρός διαβήτη-μεταβολισμού ενδοκρινολόγος Απόστολος Ζαπανδιώτης, μετά από ένα εξειδικευμένο κύκλο σπουδών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, επέστρεψε στην Κομοτηνή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του βοηθώντας τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορούν να υποστηριχθούν ουσιαστικά μετά την πρόοδο της επιστήμης στους τομείς αυτούς αποκτώντας μια άλλη ποιότητα ζωής.
Η συζήτηση μαζί του γίνεται στο ιατρείο του στο Μαρώνειο μέγαρο όπου ξεδιπλώνουμε αναμνήσεις και προσπαθούμε να τον γνωρίσουμε ως άνθρωπο και ως επιστήμονα. Απόφοιτος του 2ου δημοτικού, του δεύτερο Γυμνάσιου και του πρώτου γενικού λυκείου μεγάλωσε στο Αρμενιό, περιοχή Ζυμβρακάκη και φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Ούντινε στην βόρειο Ιταλία σε μια καινούργια ιατρική σχολή. «Ήμουν ο πρώτος Έλληνας και ο πρώτος ξένος φοιτητής. Οι σπουδές ήταν δύσκολες αλλά στέφθηκαν με επιτυχία αφού τελείωσα με άριστα και αποφάσισα ναρθώ στην Ελλάδα για να κάνω την ειδικότητα μου πάνω στην ενδοκρινολογία στην Πολυκλινική Αθηνών, μια κλινική με παράδοση στον τομέα αυτό που είχε ένα από τους πρώτους διευθυντές τον Αλεβιζάτο, από τους ιδρυτές της ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα».
Ακολούθησε μια πορεία σε βουνό και θάλασσα όπως θα πει. «Βρέθηκα στις Κυκλάδες στην Κύθνο όπου η ζωή ήταν μια φοβερή εμπειρία. Ξεκινούσα με το καράβι από Πειραιά για δυτικές Κυκλάδες. Να μένεις σ΄ένα αιγαιοπελαγίτικο σπίτι και ν΄αγναντεύεις το Αιγαίο ήταν κάτι φανταστικό. Μου παραχώρησαν το σπίτι και ήμουν ο μοναδικός γιατρός στο νησί. Έτσι όλα τα περιστατικά κατέληγαν σε μένα. Μου έτυχε το πιο σοβαρό ατύχημα που έγινε στην Κύθνο, όπου ένας κρεοπώλης ενώ όργωνε, μπλέχτηκε το πόδι του στις λάμες και υπέστη ακρωτηριασμό… Τον βοήθησα όσο γινόταν ενώ ειδοποιήθηκε σουπερ πούμα για την έγκαιρη μεταφορά του και μετά από 40 μέρες στην εντατική και έξι μήνες νοσηλείας επέζησε. Δεν ξέχασε μετά από καιρό ναρθεί να με ευχαριστήσει. Μπήκε στο ιατρείο με τις πατερίτσες με τεχνητό μέλος και ήρθε να με ευχαριστήσει»? Ο κ. Ζαπανδιώτης έχει μια έμφυτη χάρη να εξιστορεί γεγονότα να κατακτά τον συνομιλητή του, νάναι ήρεμος κι επεξηγηματικός με τους ασθενείς του, πράγμα που λείπει από τους σύγχρονους γιατρούς. Εκεί, στο νησί ζυμώθηκε στην πράξη με όλων των ειδών τα περιστατικά. Αντιμετώπισα εμφράγματα αλλά και παιδικές λοιμώξεις, ατυχήματα με πτώσεις που χρειαζόταν ράμματα, επιληπτικές κρίσεις, κρίσεις παράνοιας, υπερβολική δόση ναρκωτικών, εγκεφαλικά μέχρι και πνευμονική εμβολή σε μια γυναίκα, ή οξεία σκωληκοειδίτιδα σε μικρό παιδί. Τί να πρωτοθυμηθώ. Δέθηκα με τους ανθρώπους, δημιούργησα σχέσεις μέχρι και κουμπαριά. Ήρθε σε μια στιγμή μια συνάδελφος ορθοπεδικός για να δουλέψει γνώρισε τον μελλοντικό άνδρα της παντρεύτηκαν και μετά βάφτισα το αγοράκι τους το Νίκο κι έτσι η σχέση διατηρείται. Ο κ. Ζαπανδιώτης υπηρέτησε και στα πομακοχώρια στην Ξάνθη με έδρα το Κέντρο υγείας Εχίνου και ευθύνη τα χωριά Γλαύκη και Σάτρες. «Ένας άλλος κόσμος», θα πει. Εκεί στο κέντρο υγείας οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Όλοι προσπαθούσαν να προσφέρουν τα περισσότερα. «Οι μουσουλμάνοι καλοί άνθρωποι ευγενείς, μας προσκαλούσαν στα σπίτια τους να μας φιλέψουν στα πανηγύρια, στις γιορτές τους, μέχρι και προξενιό ήθελαν να με κάνουν? Γνώρισα τους ανθρώπους κι ένοιωσα απογοήτευση για το πόσο εγκαταλελειμμένοι ήταν. Μου μιλούσαν για την μπάρα που πριν λίγα χρόνια είχε καταργηθεί και ήταν τότε σε πλήρη απομόνωση».
Μετά κατέβηκε ως γιατρός στην Ξάνθη για τρία χρόνια όπου έκανε ειδικότητα παθολογίας στην κλινική του νοσοκομείου και ένα χρόνο στο καρδιολογικό τμήμα, αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία για υπηρετήσει για τα επόμενα 4 χρόνια στην Αθήνα για την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας Έλενα Βενιζέλου. Εκεί ο κ. Ζαπανδιώτης θα παρακολουθήσει επιπλέον το ιατρείο κύησης και το ανδρολογικό ιατρείο για να μπορεί να βοηθήσει πιο ουσιαστικά τις εγγύους με διαβήτη και διαταραχές του θυρεοειδή. Αποφεύγουμε τους πολύ ιατρικούς όρους προκειμένου από την πρώτη συνέντευξη γνωριμίας μαζί του να εστιάσουμε στο εξειδικευμένο επίπεδο σπουδών και στην θέλησή του να καλύψει σφαιρικά όλες τις απαιτήσεις της ειδικότητάς του. «Η ανδρολογία ασχολείται με τις διαταραχές του γενετικού συστήματος του άνδρα και με ενδιαφέρει ουσιαστικά να αποκτήσω περεταίρω εξειδίκευση όπως και με την ενδοκρινολογία αναπαραγωγής που αναφέρεται σε υπογονιμότητα των ζευγαριών. Στις μέρες μας το ζήτημα αυτό αφορά το 20-25% των νέων ζευγαριών όταν ο διαβήτης αφορά το 10% ενώ ένα στα πέντε ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Αυτό οφείλεται στο στρες, στις μεταλλάξεις κάποιων γονιδίων, στην μετάθεση της ηλικίας γονιμότητας, σε πολλά άλλα ζητήματα που πρέπει να ψαχθούν γιατί η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά σε πολλές περιπτώσεις. Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να συνδυάσει τις ειδικότητες του γυναικολόγου και του ουρολόγου να λειτουργήσει σαν πολύ χρήσιμος σύμβουλος και για τους δύο, βοηθώντας το ζευγάρι κυρίως αν υπάρχει ορμονική διαταραχή».
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η επιστροφή στην Κομοτηνή ήταν προσωπική επιλογή του ενδοκρινολόγου κ. Ζαπανδιώτη. «Η Κομοτηνή είναι η πατρίδα μου, εδώ διαμένουν οι γονείς μου και το πρώτο που σκέφθηκα ήταν να επιστρέψω στην Κομοτηνή επιλογή για την οποία δεν μετάνιωσα. Έτσι εδώ άνοιξα το ιατρείο μου υπηρετώντας την ενδοκρινολογία μια ιατρική ειδικότητα που δεν ήταν καινούργια αλλά ήταν αναδιπλωμένη στον εαυτό της. Δεν ξέραμε πολλά στοιχεία για τους αδένες και τις ορμόνες ή τον τρόπο παραγωγής και δράσης τους. Τώρα μαθαίνουμε με λεπτομέρεια και το μοριακό τρόπο δράσης τους».
Επηρεάζεται από την διατροφή μας;
-Η διατροφή είναι καταλύτης σε κάποιες φάσεις ενώ διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία και η παχυσαρκία επηρεάζουν και το πως παράγονται και το πώς δρουν οι ορμόνες. Σε μας κάποιος δεν έρχεται για συνταγογράφηση αλλά για διάγνωση. Για να ελεγχθεί. Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε διαταραχές θυρεοειδούς, διαβήτη, οστεοπόρωσης κι άλλες πιο σπάνιες ορμονικές διαταραχές. Πού συχνά έρχεται για να βρει λύση για το θέμα της παχυσαρκίας και είναι η αιτία ορμονική ή γονι9διακή και οι επιπτώσεις στο μεταβολισμό πολύ σημαντικές. Είναι πολύ καλό ότι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων καρδιολόγοι ή γυναικολόγοι, εντοπίζουν ορμονικές διαταραχές και παραπέμπουν τον ασθενή σας μας. Είναι πολύ σημαντικό να επεκταθεί αυτή η νοοτροπία στους γενικούς γιατρούς και τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Να κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο αφού ήδη οι νέοι γιατροί δεν χαρακτηρίζεσθε από τον στείρο ανταγωνισμό αλλά διέπονται από το πνεύμα συνεργασίας;
-Ναι όλα αλλάζουν και πλέον είδα ανταπόκριση και από παλαιούς γιατρούς όταν άνοιξα και ως νέο ενδοκρινολόγο θέλησαν να με γνωρίσουν. Η δουλειά μου είναι να εξηγήσω, να απλοποιήσω κάποια δύσκολα ιατρικά θέματα και να δώσω ελπίδα τις περισσότερες φορές στον ασθενή. Να μειώσω τον φόβο και την αμηχανία που έχει απέναντι στον ενδοκρινολόγο. Στο θέμα της διερεύνησης των όζων υπάρχει η δυνατότητα παρακέντησης για ασφαλή διάγνωση την οποία εφαρμόζω και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σίγουρη θεραπευτική λύση σε συνεργασία με κυτταρολόγο.
Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σε σχέση με την συνεργασία σας με την ελληνική Διαβητολογική εταιρεία και το ελληνικό ίδρυμα Οστεοπόρωσης όπου μετέχετε;
-Η πανελλήνια ενδοκρινολογική εταιρία θέλει να κάνει μια εκδήλωση στην Θράκη να μιλήσουμε για διαβήτη και θυρεοειδή ευαισθητοποιώντας το ευρύ κοινό μέσα από ένα συμπόσιο όπου θα μετέχουν οι νέοι ενδοκρινολόγοι της περιοχής.
Ο κ. Ζαπανδιώτης ταξιδεύει για εκπαιδευτικούς λόγους κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και προσπαθεί να ενημερώνεται για την ειδικότητά του. Ήταν στο Βερολίνο στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τον διαβήτη, στο παρελθόν έχει δει τα συστήματα Υγείας στην Στοκχόλμη, παρακολούθησε το ευρωπαϊκό συνέδριο ενδοκρινολογίας στο Πόρτο στην Πορτογαλία και βέβαια τακτικά επισκέπτεται τα συνέδρια στον ελλαδικό χώρο. «Ένας σωστός ενδοκρινολόγος οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις έτσι διαρκώς παρακολουθώ τα επιστημονικά περιοδικά και τις εξελίξεις και μέσω ίντερνετ ενώ επισκέπτομαι νοσοκομεία και είμαι σε διαρκείς μετεκπαιδεύσεις» θα πει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News