Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Σε εκδήλωση του συλλόγου, με αφορμή το τέλος της 22χρονής θητείας της ως πρόεδρος του Συλλόγου, της απένειμαν μια αναμνηστική πλακέτα μνημονεύοντας το έργο και τη συνδρομή της
Για τους ίδιους λόγους τίμησαν και την αντιπρόεδρο του συλλόγου Ελεονώρα Μπουρινάκη
Το παραδοσιακό τσούγκρισμα του πασχαλινού αυγού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αρκαδιουπολιτών «Το Γενέθλιον της Θεοτόκου» με γεύμα για όλα τα μέλη του Συλλόγου στο ξενοδοχείο Ανατόλια στην Κομοτηνή. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, στις οποίες για πρώτη φορά μετά από τα 22 χρόνια της στην προεδρία του Συλλόγου δεν έβαλε υποψηφιότητα η Χρυσούλα Γούλα.
Με αυτή την αφορμή και σηματοδοτώντας το τέλος της μακράς θητείας της στον Σύλλογο, τα μέλη του διοικητικού αποφάσισαν να της αφιερώσουν αυτή την εκδήλωση, τιμώντας τη με την απονομή μιας αναμνηστικής πλακέτας μνημονεύοντας το έργο και τη συνδρομή της όλα αυτά τα χρόνια.
Μαζί της, για τους ίδιους λόγους τίμησαν και την αντιπρόεδρο του συλλόγου Ελεονώρα Μπουρινάκη, αποδίδοντας και σε εκείνη αναμνηστική πλακέτα για το έργο και τη συνδρομή της στον Σύλλογο. Παράλληλα, νέα σε ηλικία μέλη του συλλόγου με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας, μοίρασαν τριαντάφυλλα σε όλες τις παρούσες μητέρες του συλλόγου.
Το έργο της Χρυσούλας Γούλα
Η Χρυσούλα Γούλα μίλησε στον «Χ» για την πορεία της στον σύλλογο από την γνωριμία της σε αυτόν, στις δράσεις και την κληρονομιά του. Όπως εξήγησε η ίδια, κεντρική προσπάθεια αποτέλεσε η διατήρηση και αναβίωση των εθίμων των προγόνων τους που ήρθαν από την Αρκαδιούπολη. Αφηγήθηκε πως ο σύλλογος πήγε πολλές φορές στην πόλη, που στα τουρκικά ονομάζεται Λουλέ Μπουργκάς, και βρήκε τα κτήρια στα οποία ζούσαν και φοιτούσαν οι πρόγονοί τους. «Βρήκαμε αγάπη από εκεί, από τον δήμαρχο. Μας έκανε δεξίωση», περιέγραψε η κα. Γούλα.
Συνεχίζει περιγράφοντας δράσεις όπως το έθιμο των καλάντων από το Λουλέ Μπουργκάς, όταν παραμονή Χριστουγέννων έβγαιναν το βράδυ με φαναράκια και έλεγαν τα κάλαντα σε όλη τη πόλη, τη μουσταλευριά τον Οκτώβριο, αρτοκλασία για το Γενέθλιο της Θεοτόκου και πολλά άλλα. Όπως ενημέρωσε, το όνομα της πόλης, Λουλέ Μπουργκάς, προέρχεται είτε από τα λουλούδια είτε από τους λουλάδες που παρήγαγαν στην περιοχή. Το «Μπουργκάς» αναφέρεται σε αψίδα που υπήρχε μπαίνοντας στην πόλη.
Όσον αφορά το ελληνικό όνομα «Αρκαδιούπολη» υπάρχουν 2 εκδοχές: μια που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και τον στρατηγό του Αρκάδιο και μία που παραπέμπει στον Μέγα Θεοδόσιο και την μετονομασία της πόλης προς τιμήν του γιού του, Αρκαδίου. Ωστόσο, γενικότερα οι απόγονοι αποκαλούν την πόλη με το τουρκικό όνομα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News