ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΙΟΣ: «Η επόμενη μέρα έρχεται, αλλά η Ελλάδα τώρα βιώνει τους πόνους της γέννας» | xronos.gr
Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΙΟΣ: «Η επόμενη μέρα έρχεται, αλλά η Ελλάδα τώρα βιώνει τους πόνους της γέννας»

13/12/12 - 12:00
566756675.jpg

Μοιραστείτε το

«Ελληνικοί και διεθνείς προβληματισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», είναι το νέο βιβλίο, μέσα από το οποίο αναλύει τους λόγους της παγκόσμιας κρίσης σε όλα τα επίπεδα

«...Στους καιρούς τούτους η λέξη "παγκοσμιοποίηση" ηχεί καθημερινά. Τείνει να γίνει κοινότοπη, όμως το φορτίο που κουβαλάει μαζί της ακουμπά και στους δικούς μας ώμους». Ο Γιάννης Μήτσιος πριν από δέκα χρόνια χρησιμοποιούσε τον αγγλικό αντίστοιχο όρο globalization, που τότε ξένιζε. Και σήμερα ο στοχασμός του γυροφέρνει τα έντονα προβλήματα του τόπου μας και του κόσμου. Και μέσα στο τόμο αυτό κλείνει άρθρα και προβληματισμούς που από το 1996 και μετά έχει δημοσιεύσει. Εξοπλισμένος με μια στιβαρή δυτική πανεπιστημιακή παιδεία, αξιοποιεί την ερευνητική μεθοδολογία στις διεθνείς σχέσεις. Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η μακρινή Ιαπωνία, η ηγεμονική Αμερική μέσα σ' ένα πλέγμα προβλημάτων κυριαρχούν στη θεματολογία του. Θλίψη νιώθουμε για την καθίζηση του ελληνικού πολιτισμού, ενός κόσμου που ξεκινώντας από την τοπική κοινότητα, με τόλμη, ελεύθερα ξανοίγονταν στην οικουμένη, έχοντας όμως βαθιά επίγνωση του πλούτου του, της πρότασης ζωής που κουβαλούσε από τον Όμηρο ως τον Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη. Όμως απάντηση δεν μπορεί να είναι η μιζέρια, οι φτηνές διαπιστώσεις και οι άκοπες δεοντολογίες. Πώς να γίνει ξανά η καθημερινότητα ένα μυστήριο, πώς να βλαστήσει ξανά πολιτισμός σε τούτο τον τόπο; Και ο Γιάννης Μήτσιος βρίσκεται στο δρόμο ανιχνεύοντας. Μια "στρατηγική σκέψη" με αυθεντικότητα είναι το μέλημά του. Ευχή είναι να συνεχίσει στην οδό αυτή της αναζήτησης ριζωμένος στον τόπο του και στον ελληνικό τρόπο, ανοικτός στην οικουμένη"

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του Γιάννη Μήτσιος, με τίτλο: «Ελληνικοί και διεθνείς προβληματισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος μέσα από το βιβλίο, θέτει τους προβληματισμούς του και μιλά για την παγκοσμιοποίηση, τις αγορές, την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο κ. Μήτσιος μίλησε για το παρόν της Ελλάδας και πως έφτασε να αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. 
«ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ»

 «Βρισκόμαστε σε μία φάση κατά την οποία οι εσωτερικές μας αδυναμίες και όλα αυτά που δεν καταφέραμε χρόνια, -τα αυτονόητα- την οργάνωση, τις μεταρρυθμίσεις, έρχονται να βρεθούν αντιμέτωπα με μία πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από το 2008 και μετά, με τις αγορές, τις τράπεζες. Αποτέλεσμα είναι όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί εμείς οι ευρωπαίοι να αρχίσουν να να συγκρούονται. Αντιδρούν και βγαίνουν στην επιφάνεια και έπρεπε η Ευρώπη να αντιδράσει με κάποιο τρόπο, να προστατέψει το νόμισμα, την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα να βρεθεί σε ισορροπία το παγκόσμιο σύστημα». Αυτά σημείωσε ο κ. Μήτσιος  μιλώντας για τους λόγους που ξεκίνησε η κρίση η οποία ταρακούνησε όλες τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. «Να σκεφτείτε ότι κάθε μέρα που μιλάμε μόνο οι ενδο-ατλαντικές οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι 2 δις δολάρια. Το εμπόριο που γίνεται κάθε μέρα, ιδιαίτερα στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι της τάξης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Άρα για να κρατηθεί αυτό το σύστημα θα έπρεπε να αντιδράσουν με πολύ αυστηρό τρόπο και οι Ευρωπαίοι και βέβαια και οι πολιτικές ηγεσίες, δεν είχαν εναλλακτικό σχέδιο.  Κατά την άποψη μου δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Αποτέλεσμα ήταν να μπούμε στο μνημόνιο ίσως απροετοίμαστοι, ίσως βιαστικά και μέσα σε όλο αυτό το γενικό χαμό να πρέπει κάποια προνόμια των ελίτ κυρίως και της χώρας μας και του Ευρωσυστήματος να διατηρηθούν ανέπαφα». 

Κατά τον κ. Μήτσιο η Ελλάδα πληρώνει τη φοβία της Ευρώπης, ότι μπορεί να «ξηλωθεί» το ευρώ. Γι΄ αυτό εξάλλου όπως είπε, η ΕΕ διαχειρίζεται την κρίση στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, με αυστηρότητα. «Διακυβεύονταν μεγάλα συμφέροντα όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά για την ίδια την ευρωζώνη. Κάποιοι από αυτή την ιστορία έβγαζαν τρελά χρήματα, γινόντουσαν επενδύσεις και εκβιασμοί».  Κατά τον συγγραφέα του βιβλίου, η οικονομική κρίση από την Ελλάδα, ακόμα και αν πάρει τη δόση, θα χτυπήσει Ισπανία και την Ιταλία. Εκεί θα γίνει το μεγάλο μπαμ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. «Το πρόβλημα μας είναι δομικό, δεν ξέρουμε τι Ευρώπη θέλουμε και που θα πάει. Είναι η ευρωπαϊκή Γερμανία ή η γερμανική Ευρώπη; Ούτε αυτοί το έχουν λύσει».

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όλα αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν και γεωπολιτικές εξελίξεις σημείωσε ο κ. Μήτσιος. Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται σε μία περιοχή όπου δεν υπήρχε ποτέ σταθερότητα είπε και εξήγησε πως, «εμείς έχουμε και ένα άλλο κακό ή καλό χαρακτηριστικό. Είμαστε σε μία γειτονία όχι όπως το Λουξεμβούργο ή η Ιρλανδία. Είμαστε σε μία περιοχή όπου τέμνονται τρεις ήπειροι. Που τέμνονται εμπορικοί, ενεργειακοί, στρατηγικοί οδοί διέλευσης αγαθών και είναι μία περιοχή που έβγαζε πάντα προβλήματα, δεν υπήρχε σταθερότητα». 

Όσον αφορά στη χώρα μας, η επόμενη μέρα έρχεται είπε, απλά τώρα  η Ελλάδα,  «βιώνει τους πόνους της γέννας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούριο αύριο. Τώρα νιώθουμε τους πόνους της γέννας, αλλά δεν το ξέρουμε. Πεθαίνει κάτι που ξέραμε. Έχει εντελώς απαξιωθεί και ο πολιτικός κόσμος και οι οικονομικές επιλογές. Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική μακροπρόθεσμη που θα μας οδηγήσει στο αύριο. Δεν μπορεί κάποιος να πει, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση και δε θα έχουμε πρόβλημα με τους γείτονες. Η πολιτική και οι πολιτικοί της χώρας δε θα έλεγα ότι είναι σε μία φάση σταθερότητας. Είναι πολύ ασαφές και αβέβαιο το σκηνικό και σε αυτό το σκηνικό σίγουρα και οι γείτονες και όσοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα από εμάς  το αξιοποιούν».   
  
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Ο Γιάννης Μήτσιος γεννήθηκε το 1970 στα Γρεβενά. Αφού τελείωσε το Α΄ Λύκειο Γρεβενών σπούδασε  Δημοσιογραφία και Πολιτικές Επιστήμες  στην Αθήνα και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νόρθήστερν στη Βοστώνη των ΗΠΑ λαμβάνοντας το Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες με ειδίκευση στη Συγκριτική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις. Είναι απόφοιτος επίσης της Ευρωαμερικανικής Θερινής Ακαδημίας, του Μπρέγκενζ στην Αυστρία, την Ακαδημία Ηγεσίας (Leadership Αcademy) στην Ιαπωνία και του Γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών και Διπλωματικών Ερευνών (CEDS) . Εργάζεται ως στέλεχος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Αρθρογραφεί για θέματα Πολιτικού, Οικονομικού, Πολιτισμικού και Διεθνών Σχέσεων-αναλύσεων στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, σε έντυπα της Ομογένειας και σε επαρχιακές εφημερίδες, ενώ έχει επισκεφθεί πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γαι συνέδρια, σεμινάρια και συμμετοχή σε δημοσιογραφικές αποστολές. Είναι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής, Μέλος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Νόρθήστερν Βοστώνης, Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και Επίτιμο Μέλος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε ακριτικές μονάδες στη Θράκη και στη Φλώρινα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Έχει εκδώσει δύο βιβλία:

«Γρεβενά: Κείμενα Ευθύνης», εκδόσεις ΡΕΚΟΣ 1996 και «Ελληνικοί και Διεθνείς Προβληματισμοί στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», εκδόσεις ΑΤΡΑΠΟΣ, 2002.

Δήμος Μπακιρτζάκης 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr