Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας αποστερεί αναγκαίους πόρους που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις συνδρομές των επιχειρήσεων-μελών τους και ανέρχονται σε 60 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως χωρίς μάλιστα εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης τους Η πολιτεία φοβάται εδώ και χρόνια τα Επιμελητήρια και δεν παρέχει σε αυτά αρμοδιότητες, γιατί η αγορά θα αποκτήσει φωνή, ενώ το μόνοκομμάτι που προασπίζεται και φοβάται είναι το δημόσιο, σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης
Με κατάργηση της φωνής του επιχειρηματία και της αγοράς ισοδυναμεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από 1/1/2015 την υποχρεωτική εγγραφή στο Επιμελητήρια της χώρας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης σχολιάζοντας στο «Χ» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015
-Μειώνεται το ελάχιστο όριο κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ σε 24.000 ευρώ (από 60.000 που ήταν τώρα) και ΕΠΕ σε 2.400 ευρώ (από 4.500 ευρώ).
-Από 1ης Ιανουαρίου του 2013 απελευθερώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με σκοπό να αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία οι μειώσεις διδάκτρων που γίνονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
- Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια. Η εγγραφή καθίσταται προαιρετική.
Σημειώνεται ότι το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων (minimum capital requirement), σύμφωνα με την έρευνα Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο εισόδου στην αγορά και, κατά συνέπεια, να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το κόστος για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 20,5 % του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έναντι 4,5 % που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Η φετινή έκθεση, στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων κατατάσσει την Ελλάδα στην 146η θέση μεταξύ 185 χωρών. Με τη μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ αποσκοπούμε αφενός στη διευκόλυνση του επιχειρείν και αφετέρου στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στο διεθνή ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4072/2012 θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία με ελάχιστο κεφάλαιο ένα ευρώ.
ΟΙ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Είμαστε κομμάτι του υπουργείου Ανάπτυξης και της Πολιτείας και αν δε θέλει τα Επιμελητήρια θα πάρει μέτρα αποδυνάμωσής τους, είπε με απογοήτευση ο κ. Αγγελίδης, σημειώνοντας ότι η προαιρετική εγγραφή δεν είναι απαραιτήτως κακό μέτρο, καθώς «θα εκτιμήσει την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που πληρώνει ο επιχειρηματίας και θα κρίνει αν θέλει να πληρώσει ή όχι». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, ο επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να λησμονεί ότι μέσω αυτού του θεσμού, γίνεται η διεκδίκηση αιτημάτων συλλογικά, η πληροφόρηση. «Το Επιμελητήριο αποτελεί τη φωνή του επιχειρηματία, ακόμα και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργάνων γίνεται μέσω των Επιμελητηρίων», ανέφερε σχετικά. Με τέτοια μέτρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, προέβλεψε πως «πολύ εύκολα θα αποδυναμωθεί ο θεσμός. Την ίδια στιγμή οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν ισχυρούς επιμελητηριακούς θεσμούς. Δυστυχώς η πολιτεία εδώ και χρόνια φοβάται τα Επιμελητήρια και δεν παρέχει σε αυτά αρμοδιότητες, γιατί η αγορά θα αποκτήσει φωνή. Το μόνο κομμάτι που η Πολιτεία προασπίζεται και φοβάται είναι το δημόσιο. Το εμπορικό μητρώο που είναι η μεγάλη τομή και με αυτό μπορούμε να ιδρύουμε επιχειρήσεις σε πολύ σύντομο χρόνο πως θα λειτουργήσει, αναρωτήθηκε ο κ. Αγγελίδης σημειώνοντας ότι ναι μεν
ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ασυνέπεια ή προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της χώρας, αναρωτιέται το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών σχολιάζοντας επίσης την επίμαχη Πράξη Περιεχομένου.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του η συμπερίληψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης της κατάργησης της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1-1-2015, προκαλεί εύλογη έκπληξη αλλά και οργή στον Επιμελητηριακό χώρο για τους παρακάτω λόγους:
1 Μετά την ανακίνηση του θέματος, στην αρχή του τρέχοντος έτους, από επισπεύδοντες άτυπους εγχώριους συμβούλους της τρόικα υπήρξε συνεννόηση της επιμελητηριακής κοινότητας με τους αρμόδιους εκπροσώπους της Πολιτείας για την παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης περί του επιμελητηριακού θεσμού στις νέες συνθήκες, με χρονικό ορίζοντα την διετία και επομένως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκαταλαμβάνει το περιεχόμενο της πρότασης αυτής.
2 Η Πολιτεία ήδη από το περασμένο έτος έχει αρχίσει και υλοποιεί την πολιτική της μεταφοράς υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα από την κεντρική διοίκηση στα Επιμελητήρια (Υπηρεσία Μιας Στάσης για την έναρξη επιχείρησης, Γενικό Εμπορικό Μητρώο-Γ.Ε.ΜΗ., Έλεγχος Αυτοαπογραφής επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ., τα Επιμελητήρια Αδειοδοτούσες Αρχές, κλπ.) καθιστώντας έτσι τα Επιμελητήρια ολοκληρωμένα σημεία εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.
3 Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια αποστερεί από αυτά τους αναγκαίους πόρους που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις συνδρομές των επιχειρήσεων-μελών τους (60 € κατά μέσο όρο ετησίως) χωρίς μάλιστα εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης τους και κατά συνέπεια η παραπάνω στρατηγική της Πολιτείας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, με συνέπεια τη δημιουργία χαοτικής κατάστασης στους σημαντικότερους τομείς άσκησης της επιχειρηματικότητας τη στιγμή που είναι από όλους διαπιστωμένη η ανάγκη διευκόλυνσης της για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συμπερασματικά, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια χωρίς διασφαλισμένη την χρηματοδότηση της λειτουργίας τους με τις νέες αρμοδιότητες δημόσιου χαρακτήρα που τους ανατίθενται συνεχώς, αν δεν αναδεικνύει προχειρότητα ερασιτεχνισμό και πλήρη ασυναρτησία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής τότε αποδεικνύει το ψευδεπίγραφο των διακηρύξεων περί διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας ως κρίσιμο παράγοντα για την έναρξη της διαδικασίας ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Η Επιμελητηριακή κοινότητα και το επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας αναμένουν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους πραγματικούς της στόχους για τα παραπάνω.
Οι αλλαγές θα συζητηθούν αύριο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου σε συνάντηση επιμελητηρίων (ΚΕΕ) στο ΕΒΕΑ.
ΕΒΕ ΡΟΔΟΠΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ, ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΤΡΙΝΑ
Οι αλλαγές στον τρόπο δράσεις των Επιμελητηρίων δεν επιβάλλονται όμως μόνο από κυβερνητικές πράξεις, αλλά προωθούνται και με ενέργειες των διοικήσεων τους. Έτσι η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αποφάσισε φέτος να μην πραγματοποιήσει την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, όπου καλούνταν πολιτικοί και τοπικού φορείς να συζητήσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νέας χρονιάς, αλλά και να κάνουν μία αποτίμηση των πεπραγμένων τους. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν είναι ίδια τα πράγματα», είπε ο κ. Αγγελίδης ερωτώμενος γι’ αυτή την απόφαση, προσθέτοντας ότι «δε θα θέλαμε να νομίζουν ότι είναι ένας τρόπος προβολής του Επιμελητηρίου τη στιγμή που μαγαζιά κλείνουν.
Κάνουμε γεγονός την περικοπή των εξόδων, ώστε να στραφεί η προσοχή στην αγορά. Άλλωστε μέχρι σήμερα τα μηνύματα που στέλναμε μέσω της πίτας δεν εισακούγονταν». Τα χρήματα που εξοικονομούνται θα προωθηθούν για άλλες δράσεις, όπως ο νέος θεσμός που εγκαινιάζει το Επιμελητήριο με τη βράβευση της πιο όμορφα στολισμένης βιτρίνας της αγοράς ενόψει των εορτών.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News