Ο διάσημος γητευτής αλόγων 5 μέρες στην Κομοτηνή «Επιστρέφω στην Ελλάδα γιατί με θέλουν τα άλογα» λέει ο Στηβ Βεργής | xronos.gr
ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΑΙΟΛΟΣ»

Ο διάσημος γητευτής αλόγων 5 μέρες στην Κομοτηνή «Επιστρέφω στην Ελλάδα γιατί με θέλουν τα άλογα» λέει ο Στηβ Βεργής

24/01/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

…Το πρώτο μου άλογο δεν ήξερα να το φροντίσω, μου ψόφησε μετά αναγκάστηκα να διαβάσω ενώ είχε την αγαθή τύχη να με έχει υπό την προστασία του ο καλύτερος γητευτής αλόγων της Αυστραλίας από τον οποίο έμαθα πολλά

«Επέστρεψα εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα για να αφοσιωθώ σε αυτό που αγαπώ: στα άλογα αλλά και για να μάθω στους ανθρώπους πώς να αξιοποιήσουν τις τεχνικές τους και να επικοινωνούν καλύτερα μαζί τους» μας λέει ένας από τους πιο διάσημους γητευτές αλόγων ο Στηβ Βεργής που είναι για τρεις μέρες στην πόλη μας.  
Η προσωπική σχέση του  ιδιοκτήτη του ιππικού κέντρου Αίολος στην Κομοτηνή Σταύρου Καπούτσου με τον παγκοσμίου φήμης Ελληνοαυστραλό γητευτή αλόγων Στηβ Βεργή λειτούργησε σαν καταλύτης κι έτσι τον έφερε στην Κομοτηνή όπου ο ιππικός όμιλος της πόλης έκανε την πρόσκληση και σε συνεργασία μαζί του η όλη δράση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου ιππικού Ομίλου. Ο χώρος, μας μεταφέρει στην άγρια Δύση με τους καοϋμπόυδες τα λάσα, το ροντέο, τα άλογα. Αυτό που λείπει είναι οι κάκτοι. Άλογα μεγαλόσωμα και πανέμορφα, με εντυπωσιακές χαίτες, στιλπνό δέρμα, διαφορετικά χρώματα, στιβαρά καπούλια, κινούνται στο φυσικό τους χώρο.
«Σαν σύλλογος είμαστε υπερήφανοι που φέραμε τον Στηβ να μας κάνει σεμινάρια για άλογα που έχουν ελαττώματα και πρέπει να στρωθούν ή για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα καινούργια άλογα» θα πει ο Παναγιώτης Καραφύλλης πρόεδρος του ιππικού Ομίλου Κομοτηνής. Τα νέα σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου των 40 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στον Όμιλο δεν είναι ευχάριστα αφού δεν κινείται φύλλο. «Θέλουμε την βοήθεια του περιφερειάρχη ώστε να ξεκινήσουμε κάτι για την Κομοτηνή. Είμαστε  ήδη 120 άτομα όλοι με τα άλογά τους ενώ θέλουν να εγγραφούν και πολλοί φίλοι που δεν έχουν άλογο αλλά στην πορεία γνωρίζοντας την ιππασία να αποκτήσουν» θα πει ζητώντας να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτού του φιλέτου δίπλα στο δάσος. Η παρότρυνσή του στον κόσμο είναι να γνωρίσουν το άλογο, να το αγαπήσουν κερδίζοντας πολλά αποφεύγοντας το στρες, εξασφαλίζοντας την ηρεμία τους. 
Ο  εκπαιδευτής Στηβ Βεργής δίνει παραγγέλματα στα ελληνικά τα ζώα έχουν μια ειδική σχέση μαζί του κι αυτό φαίνεται. Μας μιλά απλά, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να  πλησιάσουν το άλογο που μας βλέπει σαν νάμαστε από τον Άρη, του βάζουμε ένα  σκοινί και θέλουμε να μας υπακούει, ενώ το μυαλό του είναι  κομμένο στην μέση.  Έχει το νοητικό  τμήμα που είναι πολύ μικρό και το αντιδραστικό τμήμα. Αυτό που αισθάνεται είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον μας». Με τον τρόπο του μίλησε για το ρόλο του εκπαιδευτή δίνοντας στοιχεία πως   να πλησιάσουμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αλλά κυρίως τον σεβασμό ενός φοβισμένου ή πολύ νέου αλόγου θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη τακτική την οποία θα προσαρμόζουμε κάθε φορά ανάλογα με τον χαρακτήρα του ζώου που θέλουμε να πλησιάσουμε.
Μοναδικός καθοδηγητής μας σε αυτή την προσπάθεια είναι το ένστικτό μας και η εμπειρία που αποκτάμε από την επαφή μας με τα άλογα. Χωρίς φόβο και χωρίς βία αλλά με υπομονή και επιμονή δεν θα καταφέρουμε στο τέλος απλά να βοηθήσουμε ένα φοβισμένο πλάσμα αλλά να κερδίσουμε έναν πολύτιμο φίλο.
Ανατρέξαμε στην δική του πρώτη επαφή με τα άλογα ενώ αποκάλυψε ότι πιτσιρικάς ακόμη έδειχνε υπερβολική αγάπη για τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα. «Όταν ήμουν παιδάκι η μάνα μου έλεγε ότι δεν μπορούσε να με περάσει από κάποιοι γαϊδουράκι ή άλογο, αν δεν το χαϊδέψω. Ξεσήκωνα τον κόσμο,  υπήρχε μια έμφυτη λατρεία γι΄αυτά». Από τον Περισσό στην Αθήνα όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε  στην Μελβούρνη της μακρινής Αυστραλίας. Ταξίδεψα πολύ στην ζωή μου, ασχολήθηκα με το εμπόριο για πολλά χρόνια, και όταν αποφάσισα να πάρω το σπίτι μου πήγα σε χωριό και το πρώτο που αγόρασα ήταν ένα άλογο. Ήμουν όπως όλος ο κόσμος  αμάθητος, καβάλησα το ζώο, ανέβηκα πάνω, έπεσα κάτω και το πρώτο μου άλογο μου ψόφησε γιατί δεν ήξερα να το προσέξω. Πήρα άλλο, διάβασα αλλά στο χωριό που έμενα ήταν ο καλύτερος εκπαιδευτής αλόγων και με πήρε υπό την προστασία του. Αυτό ήταν. Έμαθα τα πάντα κι ακόμη μαθαίνω…».
 Σήμερα διδάσκει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις με σεμινάρια που δεν προλαβαίνει να ανταποκρίνεται αφού οι προσκλήσεις έρχονται απ΄ολη την Ελλάδα. Στην Κομοτηνή είναι για πρώτη φορά. «Με θέλουν τα άλογα και μάλλον θα μείνω στην Ελλάδα» θα πει, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια ζει περισσότερο στην χώρα μας. Διδάσκει Ground Work για έλεγχο, σεβασμό και ηγεσία, αρχική εκπαίδευση πουλαριών (σπάσιμο), επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, τεχνικές Ridding, τεχνικές round pen και συρραγωγέα, εξοπλισμός και εφαρμογή, μυστικά & πληροφορίες ιππικής αντοχής, για  μετεκπαίδευση ιπποδρομιακών αλλά και για το ζήτημα όταν έχουμε ένα άλογο και θέλουμε να πάρουμε δεύτερο?

Είναι ανεξάντλητος, με φοβερή υπομονή και αυτοπεποίθηση. Θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή βοηθώντας όσους θα ήθελαν να εκπαιδεύσουν τα άλογά τους αλλά και οι ίδιοι να διδαχθούν πολλά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr