Περιβαλλοντολογικό πολιτισμικό σοκ το «κλάδεμα» των πλατάνων | xronos.gr
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

Περιβαλλοντολογικό πολιτισμικό σοκ το «κλάδεμα» των πλατάνων

12/03/11 - 12:00
kladema_platania_0.jpg

Μοιραστείτε το

Τοπίο νεκρής φύσης, που προβληματίζει...

Κύριε διευθυντά

Επειδή, η αδιαφορία είναι εθνικό μας σπορ και παρόλο που δεν διαφωνώ ότι άλλα που συμβαίνουν γύρω μας είναι σαφώς σοβαρότερα, εν τούτοις επιτρέψτε μου να σας κοινοποιήσω τα παρακάτω:

Πρόσφατα κοντά στον τόπο εργασίας μου, διαπίστωσα ότι «κλαδεύανε» έναν πλάτανο μπροστά στην είσοδο του Αμφιθέατρου του Παπανικολάου. Δεν είναι κάτι κακό το να περιορίζεις ένα δένδρο, αλλά ούτε όλα τα δένδρα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά επικινδυνότητας και καλλωπισμού. Όμως, γενικά το δένδρο πλάτανος (όχι το συγκεκριμένο), είναι ένα δένδρο που έχει ιστορία σε αυτή την χώρα όπως και σε πολλές άλλες. Και είναι γνωστό ότι ο πλάτανος είναι δυνατό δένδρο και δεν κινδυνεύουν από το σπάσιμο των κλαδιών του οι άνθρωποι, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο κλάδεμα του κλαδιού που έχει πρόβλημα. Σε άλλες χώρες που σέβονται στ’ αλήθεια τα δένδρα γίνεται υποστήριξη των ασθενών κλάδων. Θα ήθελα να σας έδειχνα μια κοντινή φωτογραφία από έναν κέδρο στο μουσείο ζωγραφικής της Γαλλικής πόλης Tour.



Όμως, στην προκειμένη περίπτωση της πόλης μας δεν γίνεται απλό συμμάζεμα στα κλαδιά, αλλά καταστροφή των δένδρων. Γίνεται ολοσχερή κοπή των κλάδων  φυλλώματος. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι και στην πρόσφατη ιστορία δεν είχαμε παρόμοιες πρακτικές. Θυμάστε τον πλάτανο της πλατείας τον οποίο τον περιορίσαμε αναπτύσσοντας τα τραπεζοκαθίσματα και τις τέντες με τις θερμάστρες στην θέση του.

Αυτή είναι η συμπεριφορά μας. Όπως με τα οικονομικά μας φροντίζουμε και το αστικό περιβάλλον μας.  Παρακαλώ δείτε την φωτογραφία του πλάτανου στο ίδρυμα Παπανικολάου και φανταστείτε αύριο να συμβεί το ίδιο στην Πλατεία της πόλης. Πια δικαιολογία θα υπάρχει να μην συμβεί στην Πλατεία ?

Όταν πλησίασα μια κυρία που έδινε τις εντολές εκ μέρους του δήμου και της έκανα παρατήρηση για τον τρόπο που «κλαδεύει», (θα ήθελα να πω ξυλεύει), μου είπε ότι η αιτία είναι η επικινδυνότητα. Μα το δένδρο αυτό δεν είχε περισσότερη επικινδυνότητα από τα δένδρα της πλατείας. Κάθε μέρα περνούσα από κάτω και το θαύμαζα. Σας παρακαλώ κ. διευθυντά να δημοσιεύσετε  την επιστολή, μήπως και αποφασίσουν να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν. Και ο δήμος έχει επιστήμονες για την δουλειά αυτή. Παρακαλώ να μου απαντήσουν οι αρμόδιοι εάν είναι επιστημονικά αποδεκτός ο τρόπος αυτός κλαδέματος σε Πλάτανο.

Δεν αναφέρομαι σε Μουριές που κλαδεύονται αλλιώς. Αναφέρομαι στα Πλατάνια. Φυσικά θυμάμαι και τι έγινε παλιότερα και με τις Λεύκες στην περιοχή Νέας Μοσινούπολης.
Σας παραπέμπω και στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  «Το Έθνος»  27 Δεκεμβρίου 2010,  του αναπληρωτή καθηγητή Δασοκομίας και Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Θεοχάρη Ζάγκα .



Θυμάμαι τις φωνές του συμβολαιογράφου Νικόλαου Παπανικολάου που ακούγονταν σε όλη την οδό Παπαδήμα όταν κάτι πήγαινε στραβά στο γραφείο. Αλλοίμονο αν ζούσε και το έβλεπε αυτό. Επειδή γνωρίζω τον κ. δήμαρχο (ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολλά συσσωρεμένα προβλήματα και νοοτροπίες), πιστεύω κύριε διευθυντά ότι  θα σταματήσει ο τρόπος αυτός κλαδέματος, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων ήτοι η χαοτική στάθμευση, τα τραπεζοκαθίσματα και ο περιορισμός των πολιτών από την καλή χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένους ποιοτικούς διαχωρισμούς . Είναι άλλο πράγμα η προστασία του πολίτη από ενδεχόμενο τραυματισμού και άλλο ο αφανισμός  του φυλλώματος των πλατάνων.
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο στην πλατεία, όχι εξ αιτίας αυτής της παρέμβασης, αλλά επειδή την πλατεία την προσέχουν περισσότεροι και εκεί παρόλο που υπάρχει ο ίδια επικινδυνότητα  (και περισσότερη) εν τούτοις θα ήταν περιβαλλοντολογικό, αισθητικό και πολιτισμικό  σοκ. Το κάνουν εκεί που δεν περιμένουν έντονη αντίδραση. Πρέπει να σημειώσω, ότι αναφέρομαι σε χώρο πάρκου και όχι σε  κατοικίες. Επιπλέον είναι γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά, ότι  δεν έχουν τον ίδιο τρόπο κλαδέματος όλα τα δένδρα ή τα ίδια δένδρα σε διαφορετικούς χώρους. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας μας σε τι δίνουμε προτεραιότητες.

Θέλω να πω ότι: Δεν κόβεις τα δένδρα του Προσκοπισμού (150 ετών πλατάνια) για να βάλεις στη θέση τους αυθαίρετα σπιτάκια (βλέπε παράβαση γραμμής δόμησης κ.λ.π.), αλλά επιλέγεις αλλού να κατασκευάσεις  αυτό που σου χρειάζεται σαν κοινωνία. Αυτά είναι εγκλήματα αυτών που διατείνονται ότι προστατεύουν το περιβάλλον. Έλεος.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιαγκίνης Αχιλλέας

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr