14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Η υπόθεση εισήχθη πρωτόδικα χθες, αλλά αναβλήθηκε για τις 13 Ιουνίου 2013 Η ανακοίνωση της αναβολής βρήκε τον πατέρα του θανόντος Ελευθέριο Τσιτσόπουλο απογοητευμένο έξω από το δικαστήριο της Κομοτηνής, αλλά ακόμα πιο αποφασισμένο να διεκδικήσει τη παραδειγματική, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στο «Χ», τιμωρία του γιατρού
«Στις 26/5/10 χάσαμε τον Γιώργο, ένα νέο 27 ετών. Υπήρξε θύμα της αμέλειας και της αδιαφορίας, μιας αμέλειας και αδιαφορίας που εκδηλώνεται στα πλαίσια του συστήματος παροχής φροντίδας υγείας. Το πρόσωπό του έκτοτε συμβολίζει τον αγώνα και το καθήκον να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε τα λάθη και να μη τυγχάνουν ασυλίας οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Εάν δεν γίνει αντιληπτή και αποδεκτή, η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ απέναντι στον άρρωστό του και η δέσμευσή του να θέτει στην πρώτη γραμμή το συμφέρον και τις ανάγκες του αρρώστου του και μόνον, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η υγεία του αρρώστου και η ευζωία θα προστατεύονται μέσα στο σύστημα. Ο Γιώργος ζει για να θυμίζει σε όλους ότι η συγκάλυψη του ιατρικού λάθους αποτελεί το βαρύτερο διανοητικό αμάρτημα και η κοινωνία και οι ιθύνοντές της δεν πρέπει μοιρολατρικά να περιμένουν το επόμενο θύμα. Ευχόμαστε η θυσία του να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι στη συνείδηση του ελληνικού λαού». Η ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε το 2011 με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον απρόσμενο θάνατο του Γιώργου Τσιτσόπουλο συνοδευόμενη από μία εικόνα του, όπου αναγράφονταν «όχι στη συγκάλυψη του ιατρικού λάθους», είχε συγκλονίσει και είχε κάνει μία ολόκληρη κοινωνία να συζητά για την αιτία θανάτου του νεαρού Γιώργου.
ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από δύο χρόνια και χθες στο δικαστικό μέγαρο της Κομοτηνής, το προσωπικό δράμα της οικογένειας του Ελευθέριου Τσιτσόπουλου τέως γενικού γραμματέα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Κατηγορούμενος φέρεται ο συνταξιούχος πλέον ιατρός της χειρουργικής κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Δημήτρης Γυμνόπουλος, τον οποίο η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου αποφάσισε να παραπέμψει στη δικαιοσύνη θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον θάνατο του 27χρονου Γιώργου και καταλογίζοντας του ιατρική αμέλεια. Ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας και ψευδή βεβαίωση είναι η κατηγορία που βαρύνει τον κ. Γυμνόπουλο. Η υπόθεση εισήχθη πρωτόδικα χθες, αλλά δε συζητήθηκε, αφού ο δικηγόρους του κατηγορουμένου έπρεπε να παραστεί σε άλλη δίκη στην Ξάνθη, αιτιολογία που έγινε δεκτή από την έδρα και έτσι η δίκη αναβλήθηκε για τις 13 Ιουνίου 2013.
ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ
Η ανακοίνωση της αναβολής βρήκε τον πατέρα του θανόντος Ελευθέριο Τσιτσόπουλο φανερά απογοητευμένο έξω από το δικαστήριο της Κομοτηνής, αλλά ακόμα πιο αποφασισμένο να διεκδικήσει τη παραδειγματική, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στο «Χ», τιμωρία του γιατρού. Εκείνο που πρέπει να βγει από όλη αυτή την ιστορία και αυτό που με έχει αγανακτήσει είναι η αμέλεια και η απανθρωπιά, ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας, «πως το λάθος μπορεί να γίνει, αλλά το να μη γίνει τίποτα αμέσως μετά το χειρουργείο αυτό είναι το πιο καταδικαστέο. Η σήψη θεραπεύεται τις δύο πρώτες ώρες». Ο πατέρας του 27χρονου ζητά από τη δικαιοσύνη «να μη συγκαλύψει το ιατρικό λάθος. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αν είναι αυτός είναι ανεπαρκής ή έχει κάνει αμέλεια να τιμωρηθεί παραδειγματικά και ενδεχομένως έτσι να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοια περιστατικά». Ο πόνος αβάσταχτος για τον πατέρα, που δε μπορεί να συνειδητοποιήσει πως «ένας νέος που δεν έχει τίποτα και μπαίνει στο νοσοκομείο με έναν ελαφρύ πόνο να πεθαίνει είναι άδικο, δεν πρόκειται ούτε για τροχαίο, ούτε για καρκίνο, από το τίποτα το παιδί μου χάθηκε».
Η οικογένεια μιλά για παραλείψεις εκ μέρους του ιατρού που πραγματοποίησε το χειρουργείο σε σημείο του εντέρου του νεαρού, με αποτέλεσμα να προκληθεί σηψαιμία την οποία ο θεράπων ιατρός αμέλησε, εδώ υπάρχει και ο αντίλογος της άλλης πλευράς. Ο νέος χειρουργήθηκε στο Σισμανόγλειο αλλά μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης όπου και παρέμεινε για εβδομάδες. Κατέληξε 72 μέρες μετά. Από το γεγονός αυτό «έχει αλλάξει η φιλοσοφία της ζωής μου», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου, «έχω συνταξιοδοτηθεί από τη δουλειά μου γιατί δεν μπορούσα να προσφέρω πλέον τις υπηρεσίες μου». Ως μάρτυρας της οικογένειας κλήθηκε να καταθέσει χθες μεταξύ άλλων και ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος πρώην πρύτανης ΔΠΘ καθηγητής χειρουργικής.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Πάντως η υπόθεση της οικογένειας Τσιτσόπουλου δεν είναι η πρώτη που φτάνει στη δικαιοσύνη και αφορά ιατρούς του νοσοκομείου Κομοτηνής. Θυμίζουμε την υπόθεση του Ζαφείρου Χατζηαντωνίου, στην περίπτωση του οποίο το Εφετείο Θράκης με απόφαση στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 έκρινε υπεύθυνους για θάνατο εξ αμελείας τρεις γιατρούς του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα η δικαιοσύνη έκρινε ομόφωνα και τους τρεις γιατρούς ενόχους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και δια παραλείψεως μειώνοντας τις πρωτόδικες ποινές και επέβαλε στην Αιμιλία Αστερίου 15 μήνες φυλάκιση, στον Ιωάννη Βαβατσικλή 18 μήνες φυλάκιση, στο Νίκο Χατζηκωνσταντίνου 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.
«H ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΤΥΧΕ ΑΛΛΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ …ΑΠΕΒΙΩΣΕ»
Από το εξειδικευμένη ιατρική ιστοσελίδα «Ιατρικός Τύπος» μαθαίνουμε ότι σ Σύλλογος Θυμάτων Ιατρικών Λαθών που έχει ιδρυθεί στη χώρα μας και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη αριθμούσε μέχρι πριν τρία χρόνια τουλάχιστον 150 καταγγελίες. Τα ιατρικά λάθη συνεχίζουν να αποτελούν «πληγή» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Λάθος μαστεκτομές, λάθος συνταγογραφήσεις ακόμα και λάθος εκτιμήσεις σε περιπτώσεις καρκίνου είναι μερικά μόνο τα περιστατικά που καταγράφονται εις βάρος των πολιτών. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1.200-1.500 περιπτώσεις πολιτών που έχουν πέσει θύματα ιατρικού λάθους, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο περίπου ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι έχει στην οικογένεια του περιστατικό ιατρικού σφάλματος ή σοβαρής παρενέργειας από φάρμακο που συνταγογράφησε κάποιος γιατρός. Οι αληθινές ιστορίες που περιγράφονται στις αίθουσες των δικαστηρίων πραγματικά τρομάζουν, αφού πολλές φορές μία λάθος διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Ο αριθμός των περιστατικών που φτάνουν στη δικαιοσύνη παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ οι ειδικότητες των γιατρών που συνήθως κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι γυναικολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί και αναισθησιολόγοι. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης κυμαίνεται από επτά έως δέκα χρόνια.
Οι ποινές που επιβάλλονται συνήθως στους γιατρούς, εφόσον καταδικαστούν, είναι φυλάκιση δύο-τριών ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και 18-20 μηνών για σωματική βλάβη από αμέλεια. Βέβαια υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου ένας γιατρός καταδικάζεται από το δικαστήριο, αλλά αθωώνεται από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ή από το πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου στον οποίο ανήκει.
«Καταπέλτη» για το θέμα αυτό αποτελεί το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο διαπιστώνει ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των νοσοκομείων του ΕΣΥ και οι πειθαρχικές διαδικασίες των ιατρικών συλλόγων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά εγχώριο. Έγκυρα έντυπα όπως το «British Medical Journal» εκτιμούν ότι τα ιατρικά λάθη στη M. Βρετανία σκοτώνουν 30.000 πολίτες κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες τα σφάλματα των γιατρών αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News