Οργάνωση ενόψει βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων | xronos.gr
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οργάνωση ενόψει βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων

13/12/18 - 10:00
2342354376-13.jpg

30 αιτήσεις πλημμυροπαθών σε Κομοτηνή και οικισμούς κατατέθηκαν πέρσι τον Δεκέμβριο, θέλουν να αποφύγουν τις πλημμύρες φέτος οι αρμόδιοι

Η απαραίτητη οργάνωση ενόψει βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων και παγετού αλλά και η διαπίστωση των όποιων αστοχιών συνέβησαν πέρσι και θέλουν να προλάβουν φέτος, απασχόλησαν το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου, στο δημαρχείο της πόλης. Το όργανο συντόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας Θέμης Τζενετίδης, ενώ παρόντες ήταν ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας Π.Ε. Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου, ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Κώστας Παπάζογλου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δέσποινα Πάσσου, η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης Μαρίνα Γκοτζαρίδου, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Τρύφωνας Καρούντζος και ο ειδικός σύμβουλος του Σωματείου Θεοδόσης Θεοδοσίου, ο αρχηγός του παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ιμανιμίδης, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ.

Νωπές οι μνήμες από τις περσινές πλημμύρες
Την προηγούμενη χειμερινή περίοδο στον Δήμο Κομοτηνής καταγράφηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία περιελάμβαναν θυελλώδεις ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις, παγετό και χιονοπτώσεις, τα οποία παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Χ.Υ.Τ.Α. καθώς και στοιχεία από άλλο μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή της Κομοτηνής, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Μαρτίου 2018, αλλά κυρίως κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2017. Ειδικότερα, στις 16, 17 και 29 Δεκεμβρίου 2017, το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης των τριών αυτών ημερών, ήταν μεγαλύτερο από το σύνολο της βροχόπτωσης κάθε προηγούμενου μήνα των τελευταίων ετών. Για τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 κατατέθηκαν 30 αιτήσεις πλημμυροπαθών από τις περιοχές (Κομοτηνής οδός Μαραθώνος, Παραδημής, Αγ. Θεοδώρων, Νέας Καλλίστης, Ανθοχωρίου). Στους πλημμυροπαθείς περιλαμβάνονταν και επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων διαβιβάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Π.Ε. Ροδόπης. Χιονοπτώσεις παρουσιάστηκαν στις 26-2-2018 σε περιοχές του Δήμου Κομοτηνής αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα με τον αποχιονισμό και την έγκαιρη ρίψη άλατος στο δημοτικό οδικό δίκτυο και σε σημαντικά σημεία όπως Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Αστυνομία κλπ.

Τι έγινε και τι γίνεται ενόψει κακοκαιρίας
Ο δήμαρχος Κομοτηνής με έγγραφο προέτρεψε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, χιόνια και παγετός) που ενδέχεται να εμφανισθούν τη χειμερινή περίοδο 2018-2019 να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με προσωπικό και μηχανήματα, σύμφωνα με τις ενέργειες που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε περίπτωση πλημμύρας, χιονοπτώσεων, παγετού. Λαμβάνοντας υπόψη και των οδηγιών των σχετικών εγκυκλίων τις περσινής περιόδου 2017-2018 και το εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του Δήμου για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες χιονοπτώσεις και παγετό και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Μουρτίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ  Δημήτρη Καρασταύρου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής παράλληλα πραγματοποίησαν ή πραγματοποιούν αυτό το διάστημα τις παρακάτω ενέργειες:

  • Διενέργεια αυτοψιών σε σημεία όπου παρουσιάστηκαν πέρυσι προβλήματα (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τοπικοί Σύμβουλοι).
  • Καθαρισμός με μηχανήματα του Δήμου ή αναδόχων αντιπλημμυρικών έργων ρεμάτων, οχετών ομβρίων κλπ (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών).
  • Ανάθεση έργου σε ιδιώτη καθαρισμού χανδάκων οχετών ομβρίων αρμοδιότητας Δήμου Κομοτηνής (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών).
  • Καθαρισμός σχαρών των δικτύων ομβρίων από φύλλα, σκουπίδια με προσωπικό και σάρωθρα του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος).
  • Κοπή ξερών δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικά κτίρια και κοπή επικίνδυνων κλαδιών δένδρων (Δ/νση Περιβάλλοντος).


Καθαρισμό δικτύου ομβρίων με ειδικό αποφρακτικό μηχάνημα (ΔΕΥΑΚ).
Λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο των πλημμυρών στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών κτιρίων, Κτιρίων Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των αντλιοστασίων και των υδραγωγείων (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, ΔΕΥΑΚ).
Προμήθεια και αποθήκευση απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού (π.χ. αλάτι κ.τ.λ.). (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών).
Θέση σε ετοιμότητα μηχανημάτων και προσωπικού για τον αποχιονισμό του Δημοτικού οδικού δικτύου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ/νση Περιβάλλοντος).

Ανάθεση εργασίας αποχιονισμού σε  ιδιώτες (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών).
Καταγραφή και θέση σε πλήρη ετοιμότητα του διαθέσιμου προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών φαινομένων και την υποστήριξη του έργου των λοιπών επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία κλπ και Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών).
Συνεχή ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις παγετό (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).

Επικαιροποίηση μνημονίου ενεργειών (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).
Λειτουργία αίθουσας φιλοξενίας αστέγων κατά τη διάρκεια φαινομένων παγετού. (Η προσωρινή φιλοξενία των αστέγων θα γίνεται σε αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής στην οδό Γ. Μαρασλή 1, επί 24ώρου βάσεως) με σχετική απόφαση αντιδημάρχου Κατερίνας Ιωαννίδου.

Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου. (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΤΕΛ για την έγκαιρη διάθεση λεωφορείων σε περίπτωση άμεσης απομάκρυνσης πολιτών λόγω επικίνδυνων φαινομένων. (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).

Ενέργειες για την κατάρτιση μητρώου ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων για εργασίες που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας έως τις 31/12/2019. (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας).

Ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου για την έγκριση πρώτον του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης (EL12) και δεύτερον την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Επιμέρους σημαντικά ζητήματα και συμβουλές πολικής προστασίας
Την παραδοχή πως τα χιονολάστιχα είναι απαραίτητα, ιδίως στο ΚΤΕΛ τα λεωφορεία του οποίου πραγματοποιούν πολύ πρωινά δρομολόγια, προτού δηλαδή βγουν τα μηχανήματα, έκανε ο Δημήτρης Παπαλεξίου και ζήτησε να γίνεται έλεγχος ιδίως στα λεωφορεία, ώστε να πειθαρχούν. Ζήτησε, στο πλαίσιο της συζήτησης, και από τους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να βρουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα της πολιτικής προστασίας civilprotection.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής komotini.gr

Την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής να επέμβει όπου κληθεί ανέδειξε ο Κώστας Παπάζογλου. "Είμαστε προετοιμασμένοι σε παγετό και πλημμύρες, πάει καλά ο καιρός, αλλά μπορεί να ξεσπάσει απότομα σε κάποιο σημείο", είπε. Ζήτησε καλύτερο συντονισμό, ώστε να κλείνει η κυκλοφορία στις ιρλανδικές διαβάσεις, όταν αυτές πλημμυρίζουν, προκειμένου ο κόσμος να μην διέρχεται από αυτές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Πως η Αστυνομία εκτρέπει την κυκλοφορία, όταν της ζητηθεί και είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, σημειώνοντας όμως ότι πολλές φορές η Τροχαία τοποθετεί εμπόδια διακόπτοντας την διέλευση από τις ιρλανδικές διαβάσεις, αλλά οι διερχόμενοι τα απομακρύνουν.

Το ότι δεν υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές στον δασικό όγκο του Δήμου Κομοτηνής τα περασμένα χρόνια, ανέδειξε η Μαρίνα Γκοτζαρίδου, δίνοντας όμως έμφαση στο σημείο που κυρίως προβληματίζει την Διεύθυνση Δασών, ήτοι την λεκάνη του Βοζβόζη, που προκαλεί πλημμύρες στις μεγάλες βροχοπτώσεις.

Την ετοιμότητα των εθελοντών Σαμαρειτών, ανέδειξε από θέσης του ο Κώστας Ιμανιμίδης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ συνόψισε τα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα - όπως αυτό στην περιοχή των Στρατώνων - αλλά κι επιμέρους ζητήματα που θα δούμε σε προσεχές δημοσίευμα, αναφορικά με τις γέφυρες εισόδου/εξόδου Κομοτηνής και άλλα σημεία εντός Κομοτηνής που πλημμυρίζουν. 

Η Δέσποινα Πάσσου ανέδειξε ότι προχωράει το έργο αξίας περί των 300.000 ευρώ στις ιρλανδικές διαβάσεις του Δήμου Κομοτηνής, ενώ ο Θέμης Τζενετίδης έδωσε τάξη μεγέθους πως έχει ολοκληρωθεί κατά 60-70% και κατά προτεραιότητα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα πιο επικίνδυνα σημεία. Το 2019 θα βγει νέο έργο για τις ιρλανδικές διαβάσεις, πρόσθεσε ο δήμαρχος.


Πρόταση για ταχύτερη ενημέρωση των δημοτών από την Φ. Καζάκου
"Εδώ ακούμε πάντα τα καλύτερα, ότι είμαστε σε όλα έτοιμοι, χωρίς αυτό να μην είναι υπονοούμενο πως δεν είμαστε", είπε η Φελίνα Καζάκου, σημειώνοντας "υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες, αλλά αυτό που βιώνουμε στα μεγάλα γεγονότα είναι πως λείπει ο συντονισμός όλων των φορέων". 

Η κα Καζάκου  έθεσε μια σειρά ζητημάτων, κυρίως σχετικά με το τρέχον έργο στις ιρλανδικές διαβάσεις αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου και ταχύτερης διάδοσης της πληροφορίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Ζήτησε, συγκεκριμένα, από τον Δήμο Κομοτηνής να είναι καλύτερα προετοιμασμένος σε επίπεδο ψηφιακό, φέροντας ως πρόταση το να στέλνονται γραπτά sms σε κατοίκους περιοχών, όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, κάτι το οποίο θα κοιτάξει ο Δήμος Κομοτηνής σε πιλοτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr