14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Μπορεί πολλές φορές την εγκληματικότητα, τις κλοπές και τα δεινά μας να τα φορτώνουμε εύκολα στους λαθρομετανάστες, αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά στα γεγονότα. Είναι αυτή της άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης συνήθως αυτών των ανθρώπων, που γίνεται εσκεμμένα από κάποιους υποτίθεται νοικοκύρηδες.
-Πάνω από ένα χρόνο ένας μετανάστης από το Πακιστάν έμενε σε χωριό του δήμου Κομοτηνής, σε ένα δωματιάκι που του πρόσφερε ένας συμπολίτης μας. Που τον χρησιμοποιούσε βέβαια στις δουλειές του προσφέροντας του και συγχρόνως ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.
-Τον είχαν μάθει όλοι στην γύρω περιοχή και όταν τον χρειάζονταν για κάποια δουλειά τον φώναζαν και συνήθως του έδιναν και περισσότερα από όσα ζητούσε, γιατί οι απαιτήσεις του ήταν πολύ μικρές σε σχέση με αυτά που πρόσφερε.
-Υπήρχαν όμως και πολλοί εκμεταλλευτές και μάλιστα τέσσερις νοικοκύρηδες και μεγαλοκτηματίες από γειτονικό χωριό. Που πήγε και δούλεψε στα κτήματα τους το καλοκαίρι και τον χρώσταγαν συνολικά περίπου 2.500 ευρώ.
-Μια ωραία πρωία όμως, ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές που γνώριζαν την παρουσία του εδώ και ένα χρόνο, ότι ο φιλήσυχος αυτός άνθρωπος που δεν πείραζε κανέναν και όλοι τον αγαπούσαν, έπρεπε να συλληφθεί και να τον κλείσουν στην σχολή αστυφυλάκων, ως παράνομα διαβιούντα στην χώρα μας.
-Μάταια προσπάθησαν να τον βοηθήσουν αυτοί που τον γνώριζαν και μάλιστα ήθελαν να εγγυηθούν για αυτόν, αλλά ο νόμος είναι απρόσωπος όπως πάντοτε και έτσι πήρε τον δρόμο προς τα κρατητήρια.
-Ο συντοπίτης μας που του είχε προσφέρει τροφή και στέγη επισκέφτηκε όσους τον χρώσταγαν για τις δουλειές που έκανε, προκειμένου να του τα δώσει, αλλά αυτοί μόλις έμαθαν ότι συνελήφθη το βρήκαν ως μεγάλη ευκαιρία να γλιτώσουν τα 500 η 600 ευρώ ο καθένας.
-Δηλαδή ο μετανάστης αυτός που χρειάζεται τα χρήματα αν και έγκλειστος, πώς το αντέχει άραγε η χριστιανική τους συνείδηση και η νοικοκυροσύνη, να του συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο; Άραγε τι να νοιώθει τώρα μέσα στο κέντρο κράτησης, χωρίς χρήματα που στο κάτω- κάτω ήταν δουλεμένα;
-Και ας υποθέσουμε ότι με το καλό περνάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αποφυλακίζεται, δεν θα πάει άραγε να τους δει και να ζητήσει τα χρήματα του; Και αν αρνηθούν γνωρίζει κανείς τι μπορεί να κάνει κάποιος από απόγνωση και αγανάκτηση; Φταίει ο μετανάστης μετά σε αυτές τις περιπτώσεις;
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο ακούμε και ιστορίες κυριολεκτικά για αρκούδες. Για δήθεν νέες δημοσκοπήσεις που μοιράζονται κρυφά σε πολιτικά και αυτοδιοικητικά γραφεία και δείχνουν τον εκλεκτό και τον προστάτη τους σπουδαίο, νικητή, πρώτο, ασυναγώνιστο και πολλές άλλες τέτοιες αηδίες. Που από μακριά βέβαια μυρίζουν συναλλαγή.
-Μάλιστα πληροφορούμαστε και για διαδικτυακά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις στο πόδι, που θα δώσουν τον δικό τους …αγώνα στην περιφέρεια, ενημερώνοντας δήθεν σωστά για τα ανδραγαθήματα και τα μεγάλα έργα και έπη του κάθε προστάτη και εργοδότη.
-Τα καραγκιοζιλίκια αυτά που μάλλον σε ηλιθίους απευθύνονται για να γίνουν πιστευτά, κυοφορούνται τελευταία και διαφημίζονται. Προφανώς ακολουθούν την μεγάλη προπαγανδιστική μέθοδο του Γκαίμπελς που έλεγε, ότι για να σε πιστέψει ο λαός πρέπει να λες μεγάλα ψέματα και να είσαι απροκάλυπτος και απόλυτος. Αλλά τι να πει κανείς για κάποιους που προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσον να βγάλουν το προεκλογικό ψωμάκι τους;
-Εξάλλου τον επόμενο καιρό θα δούμε να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νέες εκδοτικές προσπάθειες, διαδικτυακά μέσα που τα παρακολουθούν μόνο δέκα φίλοι και να ενεργοποιούνται πάλι ιστοσελίδες που έχουν σταματήσει να ενημερώνονται από τις προηγούμενες εκλογές. Οι καιροί όμως άλλαξαν και το μόνο που προκαλούν όλα αυτά είναι το λιγότερο γέλιο, ποντάροντας σε αφελείς .
Χωρίς Τούρκους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθεί η έκθεση μας και γενικότερα όλες οι εκθέσεις που θα γίνονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο επιμελητήριο της Σμύρνης, που μάλιστα όπως πληροφορούμαστε έστειλαν και επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.
-Γιατί θεώρησαν ότι η χώρα μας μεροληπτεί και στηρίζει το Ντουμπάι ως χώρα που διεκδικεί την διεθνή έκθεση EXPO 2013 . Για τον ίδιο λόγο εξάλλου ακυρώθηκε και η συνάντηση των επιμελητηρίων της Σμύρνης και της Ροδόπης, που ετοιμάζονταν καιρό πριν.
-Ήταν γνωστή βέβαια η διαμάχη μεταξύ του Ντουμπάι και της Σμύρνης, όπως είναι γνωστή και η μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα των μαρμάρων της Δράμας, Θάσου και της Καβάλας στο Ντουμπάι, για να καλύψουν τις ανάγκες που απαιτούνται από την τεράστια οικοδομική δραστηριότητα.
-Και έτσι ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της Τουρκίας όπως αυτό της Σμύρνης που φιλοδοξούσε να πάρει την μεγάλη αυτή διεθνή έκθεση, βρέθηκε να είναι σε κόντρα με Δραμινούς και Καβαλιώτες εξαγωγείς μαρμάρων, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να δώσει στήριξη στην επιλογή του Ντουμπάι ως διοργανώτρια της μεγάλης διεθνούς έκθεσης.
-Και έτσι ο ιδιόμορφος αυτός πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων και εξαγωγών έφερε τα καρντάσια της Σμύρνης, να μην είναι και τόσο φιλικοί απέναντι μας. Και πολλές φορές το μάρμαρο το πληρώνουν και άλλοι που δεν φταίνε.
Κοτζάμ ανακοίνωση έβγαλε η νομαρχιακή οργάνωση Ξάνθης του μειονοτικού κόμματος DEP, για τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων παίδων «ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΑΟΚ ΞΑΝΘΗΣ» και «Α.Ε. ΞΑΝΘΗΣ».
-Γιατί η δεύτερη ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα, μετά τις αντιδράσεις του προέδρου της πρώτης ομάδας και κάποιων γονέων των παιδιών στον προπονητή.
-Ο λόγος ήταν ότι συνέχιζε να δίνει εντολές κατά την διάρκεια του αγώνα στους παίκτες του στην τουρκική γλώσσα, παρόλο που του έκαναν παρατήρηση αρκετές φορές.
-Και η ανακοίνωση του DEP Ξάνθης λέει ότι «όλο αυτό το κλίμα είναι λυπηρό και ανησυχητικό επειδή έγινε σε παιδιά 6 με 7 χρονών» και αναρωτιούνται «τι επιπτώσεις θα αφήσει αυτή η ενέργεια».
-Με το σκεπτικό ότι «τέτοιες πράξεις βλάπτουν την κοινωνική ειρήνη, προκαλούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και ότι καταλύεται ο σεβασμός σε άλλες γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμούς. Γιατί ο αθλητισμός είναι ειρήνη, αδελφοσύνη και φιλία».
-Πριν φτάσει όμως αυτή η υπόθεση ίσως σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ, με το δακρύβρεχτο στυλ ότι για όλα φταίνε ο πρόεδρος και οι γονείς της άλλης ομάδας, άραγε το DEP γιατί δεν αναρωτήθηκε το μόνο απλό και φυσιολογικό πράγμα.
- Ότι τα παιδιά είναι Έλληνες, παίζουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ελλάδα και ο κάθε προπονητής είναι υποχρεωμένος σε επίσημες διοργανώσεις να μιλάει την ελληνική γλώσσα, που τα παιδιά βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά. Είτε του αρέσει, είτε όχι.
-Γιατί το ανησυχητικό και το λυπηρό όπως και το πονηρό συγχρόνως είναι να προσπαθείς σώνει και καλά, ακόμα σε απλά αθλητικά γεγονότα η πολιτιστικές εκδηλώσεις που πρέπει να μάς ενώνουν όπως λένε, να επιβάλεις την τουρκική γλώσσα.
-Το βλέπουμε να γίνεται παντού και τακτικά, ακόμα και σε ορισμένα δημοτικά συμβούλια μειονοτικών δήμων, οι οποίοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την επίσημη ελληνική γλώσσα. Μήπως τελικά οι ίδιοι καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News