14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό μίλησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Και προσφιλής τακτική του είναι να βρίσκεται πάντα εκτός θέματος. Αντί να θέσει προτάσεις οικονομικού χαρακτήρα, για το μόνο που αναφέρθηκε ήταν η σύσκεψη για νοσοκομείο Κομοτηνής. Όλα αυτά βέβαια 10 αράδες.
-Γιατί στο υπόλοιπο κείμενο αναφέρονταν στα γνωστά προβλήματα που απασχολούν την μειονότητα της Θράκης και έχουμε βαρεθεί να τα ακούμε. Όπως το πρόβλημα της εκλογής του μουφτή, χωρίς να κάνει κουβέντα βέβαια και για τις δικαστικές του αρμοδιότητες και τα βακούφια.
-Και φυσικά το επόμενο πρόβλημα που αναφέρθηκε ήταν η μειονοτική εκπαίδευση και οι αντιδράσεις που υπάρχουν κατά την άποψη του για τους ιμάμηδες και τους ιεροδιδασκάλους.
-Και αποφάνθηκε ότι τα μεγάλα προβλήματα αυτά της μειονότητας, πρέπει να λυθούν για να φέρουν ηρεμία στην περιοχή μας. Και ότι είναι προβλήματα που λύνονται με πολιτική βούληση και δεν χρειάζονται χρήματα.
-Δηλαδή για να καταλάβουμε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό όπου μοιράζεται το χρήμα πανελλαδικά, δεν ζήτησε χρήματα για έργα που θα ανακουφίσουν την ανεργία στην περιοχή, θα φέρουν δουλειά στους νέους και της μειονότητας, ούτε να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα του τόπου.
-Για να μην είναι όμως εντελώς εκτός κλίματος έριξε και μια ατάκα μιας παραγράφου στο τέλος, ότι υπάρχει ανεργία μεγάλη στην περιοχή και ο δικός μας αγώνας είναι να εξασφαλίσουμε το μέλλον των νέων μας.
-Που αυτό βέβαια δεν φαίνεται πουθενά από τα αιτήματα που έθεσε ο βουλευτής. Αφού αναλώθηκε στα γνωστά αιτήματα του προξενείου, των ψευτομουφτήδων και της συμβουλευτικής για την μειονότητα.
-Με το δίκιο του ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο τέλος για να τον επαναφέρει στο κλίμα, του ανέφερε ότι, προφανώς κύριε βουλευτά εκπροσωπείτε και την μειονότητα αλλά και τους υπολοίπους στο νομό σας.
Δεν σταμάτησαν οι εντάσεις στην βουλή από τα πυρά που εξαπέλυσαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ κατά του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αυτός όμως που κυριολεκτικά δημιούργησε σάλο στην βουλή ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έβρου Γιώργος Ντόλιος.
-Ο οποίος τους άφησε εμβρόντητους όλους κάνοντας ένα πιο τολμηρό βήμα. Τούς παρότρυνε ότι «πρέπει να εξεταστεί σε μια λογική προσέγγιση από την κυβέρνηση, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ακόμα ενός έτους στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
-Μάλιστα το προχώρησε και λίγο πιο μακριά ο Γιώργος Ντόλιος και είπε ότι ακόμα «είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν στα χέρια των ξένων κορακιών».
- Ήταν μια έμμεση στήριξη του Γιώργου Ντόλιου στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, η απλώς ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Βαγγέλη Βενιζέλο να μην ταυτίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας;
-Και τελικά πρέπει να είσαι βουλευτής για να καταλάβεις ότι θέλουν να πάρουν τα σπίτια των πολιτών ακόμα τώρα που έχουν αξία τα διεθνή κοράκια και οι τράπεζες; Το αποδεικνύουν τα 400.000 κατασχεμένα σπίτια των Ισπανών και τα 7 εκ. σπίτια που τα πήραν οι τράπεζες που δημιούργησαν το πρόβλημα στις ΗΠΑ και τα εκποίησαν αντί πινακίου φακής.
-Βολές όμως εναντίον του Στουρνάρα εξαπέλυσε και ο βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο Αλέξης Δερμεντζόπουλος, που τάχτηκε κατά της υπερφορολόγησης, διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πολιτών όπως ανέφερε και συγχρόνως υπονομεύει την ανάπτυξη.
-Εμείς ως Ροδοπίτες περιμένουμε βέβαια και την τοποθέτηση στο ίδιο μήκος κύματος και του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη. Εκτός και αν αποδέχεται και συμφωνεί πλήρως με τις πολιτικές αυτές που εξοντώνουν τελικά τους πολίτες.
Τρεις γυναίκες έχει το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, την Σοφία Μενεσελίδου, την Φελίνα Καζάκου και την Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Θαρρείς και γνώριζε εκ των προτέρων ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ότι θα δώσει την μάχη στις επόμενες εκλογές έχοντας ως αντιπάλους …τρεις γυναίκες.
-Η πρώτη βέβαια που ήδη δραστηριοποιείται είναι η Σιμπέλ Μουσταφάογλου με το μειονοτικό της ψηφοδέλτιο. Και την δεύτερη ενδεχομένως θα την δούμε να ξεπηδά από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Ροδόπης.
-Ως τρίτη αντίπαλος γυναίκα φέρεται η Ελένη Λαφτσή που προτάθηκε προχτές το βράδυ στην συνεδρίαση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ανέστη Στρατιάδη, Που είχε αποσύρει βέβαια την δική του υποψηφιότητα του τις προηγούμενες ημέρες.
-Όλοι όμως περίμεναν ότι ενώ υπήρχαν αρχικά δυο υποψήφιοι που προέκυψαν από προηγούμενες συνεδριάσεις, με την απόσυρση του ενδιαφέροντος από τον Ανέστη Στρατιάδη υποψήφιος να είναι ο Κοσμάς Παπαχρήστου. Κάτι που δεν συνέβη όμως.
-Με αποτέλεσμα στην συνεδρίαση να υπάρχουν πολλές εντάσεις, ζωηρός διάλογος, κάποια καρφώματα και έτσι ο Κοσμάς Παπαχρήστου απέσυρε και αυτός την υποψηφιότητα του.
-Προτείνοντας όμως να αποσύρει την υποψηφιότητα της και η κυρία Λαφτσή όπως έγιναν τα πράγματα και να βρεθεί μια τρίτη λύση που δεν θα περιλαμβάνει κανέναν από τους δυο τους. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν έγινε αποδεχτό.
-Όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την καρατόμηση του Κοσμά Παπαχρήστου. Και έτσι επιλέχτηκε η δημοκρατική μέθοδος πάλι, να συνεδριάσουν από την αρχή με δεδομένη την υποψηφιότητα της κυρίας Λαφτσή και ότι προκύψει.
- Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρό κόμμα υπήρχε αυτή η πλέρια δημοκρατία όπως θα έλεγε και ο Βάρναλης και τα πρόσωπα έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο. Τώρα όμως που διέγνωσαν κάποιοι ότι ανοίγει ο δρόμος για την εξουσία σε κεντρικό επίπεδο, φαίνεται ότι τα πρόσωπα άρχισαν να παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο και τα μικροκομματικά τερτίπια θυμίζουν τακτικές κομμάτων εξουσίας.
-Όσο και αν θέλουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι τα πάντα γίνονται με διάλογο, δημοκρατία, διαφάνεια και συλλογικότητα, χωρίς σχεδιασμούς σε γραφεία. Πάντως αρκετοί ήταν οι σύντροφοι που προχτές έφυγαν δυσαρεστημένοι από όλον αυτόν τον δημοκρατικό διάλογο.
Συμπολίτης μας κάποια στιγμή είπε να ανοίξει τον κουμπαρά του που συγκέντρωνε τα ψιλά και τα κέρματα για ώρα ανάγκης. Και έτσι βάζοντας τα σε ένα σακουλάκι τα πήγε στην τράπεζα. Είχαν μαζευτεί περίπου 850 ευρώ και ήθελε να τα δώσει για να του δώσουν χαρτονομίσματα.
-Αφού περίμενε αρκετή ώρα στην ουρά, όταν έφτασε στα γκισέ άκουσε εμβρόντητος τον υπάλληλο να του λέει ότι τέτοιου είδους συναλλαγές δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά εάν θέλει να τα μετατρέψει σε χαρτονομίσματα πρέπει να κλείσει εκ των προτέρων ραντεβού για να πραγματοποιηθεί αυτό.
-Φυσικά ούτε ραντεβού έκλεισε αλλά έφυγε λέγοντας λίγα γαλλικά, τα πήγε σε δυο περίπτερα και έγινε η δουλειά του. Αυτό θυμίζει βέβαια ορισμένους άλλους συμπολίτες μας που θέλοντας να δυσκολέψουν το έργο τραπεζών και εφορίας για να πληρώσουν τις οφειλές μάζευαν πλήθος από ψιλά.
-Και τα προσκόμιζαν στο γκισέ και μάλιστα έκαναν και την σχετική φασαρία να τα αποδεχτεί η υπηρεσία, αφού και τα κέρματα είναι ευρωπαϊκά και ελληνικά χρήματα.
-Και δεν το απαγορεύει κανένας κανονισμός να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο. Μήπως είναι μια ευκαιρία να ταλαιπωρούμε και μείς όσους μας ταλαιπωρούν;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News