10/07/2012 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

10/07/2012

11/07/12 - 0:00

Μοιραστείτε το

Η Αλεξανδρινή και Θρακιώτικη ποίηση των Καβάφη και Βάρναλη είχε την τιμητική της στην ποιητική βραδιά της Βουλής και στην κόντρα Σαμαρά – Τσίπρα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ξέχασε ο Θεός τον Αντώνιο, αλλά εμείς οι μοιραίοι, οι άβουλοι αντάμα με τέτοιες πολιτικές προσωπικότητες μάλλον βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

-Χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ποιητής ανέφερε αυτό το τελευταίο. Αφού έχουν διάθεση όμως για χιούμορ ενώ βρισκόμαστε δύο βήματα πριν από τον Ζάλογγο πάλι καλά. Μήπως με την ίδια διάθεση δεν πρέπει να αφήσουν και τον Φωτόπουλο να κατεβάσει τους διακόπτες που δεν του ανήκουν και τον έκαναν πάλι ήρωα και πρόσωπο της ημέρας;

-Και αφού είναι καλαμπουρτζήδες και οι δύο μονομάχοι μπορούν άνετα να τα βρουν και να διαγνώσουν ότι τα κομματικά κατεστημένα τους και οι γιαλαντζί κοκορομαχίες έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί. Και τα δεξιά και νεοφιλελεύθερα καλαμπούρια, αλλά και τα αριστερά και κεντροαριστερά συνασπιζόμενα λογοπαίγνια.

-Οι πολίτες απαιτούν κάτι διαφορετικό και αν αυτοί συνεχίσουν τα ίδια, θα τους πετάξει η ίδια η κοινωνία σαν στημένες λεμονόκουπες πριν το καταλάβουν. Και τότε θα δούμε τι στίχους και ποιανού άραγε ποιητή θα βρουν για να διακωμωδήσουν το πολιτικό τους χάλι.

-Εκτός αν ζωντανέψει ο Σουρής και τους περιλάβει με την πένα του.

 Αναφερθήκαμε χθες στις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας και πρώην υπουργού Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ, που κόντρα στα παιχνίδια της Άγκυρας δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ραντικάλ» ότι «μπορεί σε ένα 24ωρο να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης γιατί είναι δικαίωμα που απορρέει από την συνθήκη της Λοζάνης».

-Τόνισε μάλιστα ότι γι’ αυτό αντιδρούν περίεργοι κρατικοί μηχανισμοί που κακώς συνδέουν όλα αυτά με την αμοιβαιότητα, γιατί στην «κρατική διοίκηση δεν μπορεί να ισχύει ο θεσμός της ανταλλαγής των καιρών». Προχωρώντας πιο βαθιά αποκάλυψε και αυτά που προσπαθούν όλοι να κρύψουν χρόνια και ανέφερε ότι «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως …άλλοι στην Τουρκία, γιατί τα ντροπιαστικά γεγονότα όπως ο φόρος περιουσίας και το πογκρόμ της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 δεν μας τιμούν».

-Και για να στεναχωρήσει προφανώς περισσότερο πολλούς ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε στην συνέντευξή του την αλήθεια που πονάει, λέγοντας: «Όταν συστάθηκε το τουρκικό κράτος υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 100.000 Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν μόνο 1.500. Θα έφευγαν αν ζούσαν άνετα;», διερωτήθηκε ο  Χουσεΐν Τσελίκ.

-Βέβαια το 2003 επί θητείας του ο κ. Τσελίκ τα έλεγε λίγο διαφορετικά μιλώντας για κινήσεις αμοιβαιότητας που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα σε Τουρκία, Κύπρο αλλά και στην μειονότητα της Δυτικής Θράκης για να λυθούν πολλά ζητήματα.

-Απογαλακτισμένος όμως τώρα από την άσκηση εξουσίας επαινεί στην Ευρώπη, αναφέροντας  ότι λειτουργούν 5.000 τζαμιά και ότι στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με Τούρκο πρύτανη και με 500 φοιτητές που σπουδάζουν ισλαμολογία.

-Έστω και αργά ανακάλυψε την αλήθεια και είχε την τόλμη βέβαια να το πει δημόσια.

 Κατάρ?αμένη φτώχεια για τους ευέλπιδες  του Κατάρ που ήρθαν να κάνουν σκληρές ασκήσεις σε πυκνοφυτεμένες περιοχές στην Μαρώνεια από κοινού με τα δικά μας φαντάρια.

-Με βοηθητικό προσωπικό που χρειάζεται να έχει ένας μάχιμος που διαμένει σε σκηνή, αφού ο Καταριανός φαντάρος θέλει το ξενοδοχείο και το κλιματιστικό του.

-Επιτέλους οι Κομοτηναίοι επιχειρηματίες είδαν να κυκλοφορεί στην πόλη μας μαζικά και πάλι το 500ευρω, ακόμα και στα στέκια της οδού Βενιζέλου που προσέλκυσαν τους υψηλούς επισκέπτες μας.

-Και βέβαια για να διεκπεραιώσουν την σκληρή άσκηση που τους περιμένει, είχαν μαζί και τους βοηθούς τους που περίμεναν υπομονετικά στο μάρκετ για να κουβαλήσουν τα ψώνια τους. 

-Τους άρεσε φοβερά η Κομοτηνή όπως πληροφορούμαστε και ευκαιρία είναι να ενδιαφερθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια να κάνει μια προσπάθεια για να διαφημίσει και τον τόπο μας, όπως το έπραξε και ο δήμος Κομοτηνής. 

-Τι κάθετοι άξονες, εκθέσεις και δημοσιογράφοι του εξωτερικού μου λέτε, αφού καμία προσπάθεια δεν αποδίδει τόσα όσα κατανάλωσαν οι Καταρινοί ευέλπιδες και αξιωματικοί σε δύο ημέρες.

-Μήπως τελικά πρέπει να προσανατολιστούμε να φέρνουμε υψηλούς επισκέπτες από τις αραβικές χώρες, που θα αφήσουν και κάτι στον τόπο μας ως προστιθέμενη αξία;

-Τα γεγονότα και η ίδια η ζωή πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε και τους σχεδιασμούς μας. Δεν μας θέλουν οι Ευρωπαίοι ας ρίξουμε και λίγο το βάρος στον Άραβα τουρίστα που δεν αρκείται στο κουλούρι και τον καφέ που φέρνει από  την χώρα του.

- Όσο για το ΚΚΕ που γκρινιάζει για ιμπεριαλιστικούς στρατούς και σχέδια, γιατί δεν κάνουν τον κόπο να πουν στον σύντροφο Πούτιν να λοξοδρομήσει λίγο κοτζάμ αρμάδα ρώσικων πλοίων που διέρχεται από τη περιοχή και από τα στενά του Ελλήσποντου πηγαίνοντας για την Συρία, ώστε  να έρθει και αυτή να καταναλώσει στην Κομοτηνή

 Και μια και ο τουρισμός από ότι φαίνεται θα είναι η κυρία πηγή εσόδων  τους υπόλοιπους δύο καθοριστικούς μήνες για την χώρα μας, διαβάζουμε στην εφημερίδα «Απογευματινή» που κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη ότι 100.000 Τούρκοι μαθητές αναμένεται να μας επισκεφθούν στο πλαίσιο των σχολικών τους εκδρομών.

-Κυρίως βέβαια την Θράκη και την Μακεδονία που προτιμούν οι περισσότεροι, αφού 800 σχολεία ήδη ζήτησαν να ταξιδέψουν έχοντας ως πρώτη επιλογή την δική μας Περιφέρεια.

-Αυτά βέβαια έγιναν επειδή η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να απαλλάξει από την θεώρηση της βίζας τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που κόστιζε μέχρι τώρα 120 ευρώ.

-Αποτρεπτικό βέβαια ποσό για να προτιμήσει ένας Τούρκος μαθητής να επισκεφθεί την χώρα μας. Δεν θέλουμε όμως να συμμεριστούμε την αισιοδοξία των συναδέλφων της «Απογευματινής» αλλά κάποιο όφελος θα έχει και η περιοχή μας. Το ζήσαμε αυτό και επί υπουργίας  Ευριπίδη Στυλιανίδη που πολλά σχολεία στην Ελλάδα προτίμησαν και την Ροδόπη ως τόσο διακοπών. Δεν μπορεί όλοι να ταξιδεύουν σε Ρόδο και Κρήτη;

-Άρα λοιπόν πολλά προβλήματα μπορούν αν λυθούν με απλές πρακτικές αποφάσεις που δεν θα μπλοκάρονται στο γράμμα του νόμου και των διεθνών αποφάσεων τύπου Σένγκεν. Αφού  τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν φροντίσει να την ξεπεράσουν με διάφορα τερτίπια για να δεχθούν τουρίστες από γειτονικές τους χώρες εκτός Ε.Ε.. 

-Ενώ εμείς που υποτίθεται ότι την εφαρμόζουμε γεμίσαμε με λαθρομετανάστες από την γείτονα χώρα. Καιρός είναι να έρθουν και πραγματικοί τουρίστες.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr