14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Λίγο οι απεργιακές κινητοποιήσεις, λίγο οι έφοδοι της Χρυσής Αυγής που θορύβησαν τους Ευρωπαίους, λίγο ο φόβος για το ντόμινο της Ευρωπαϊκής κατάρρευσης, συγκίνησαν φαίνεται τους Ευρωπαίους σκληρούς ή όχι και θα μας δώσουν την δόση. Εξ άλλου τα παινέματα των δανειστών μας πέφτουν βροχή στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκθειάζοντας τον σωστό δρόμο που οδηγούμαστε.
-Όχι βέβαια ως Έλληνες, αλλά ως δανειζόμενοι. Και μπατίρηδες. Και άμα σε παινεύουν οι Τραπεζίτες και οι δανειστές, μάλλον δεν το κάνουν επειδή σε αγαπούν και ενδιαφέρονται για σένα, αλλά καθαρά για τα δικά τους συμφέροντα. Και εκεί η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα, όπως παλιότερα και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και μετά τα «ωσαννά» καταλήγουν στο «άρον – άρον σταύρωσον αυτόν».
-Και με αυτή την κινδυνολογία πάλι τα μέτρα θα είναι γεγονός σε λίγο. Παρόλο που μια χθεσινή μελέτη της Alpha Bank εκτιμά ότι είναι ανώφελη για την ελληνική οικονομία η πλήρης υιοθέτηση του πακέτου των 11,5 δις.
Το παραμύθι όμως του ψεύτη βοσκού που φώναζε για πλάκα ότι ήρθαν οι λύκοι στο μαντρί, έχει άσχημο τέλος, για όσους το ξεχνούν. Οι τσομπάνηδες ας προσέχουν λοιπόν τι λένε, γιατί και τα πρόβατα με τόση αγανάκτηση και ψεύδη θα αρχίσουν να βγάζουν δόντια και θα δαγκώνουν άσχημα. Και τους τσομπάνηδες αλλά και τους λύκους.
Άρχισαν οι συνελεύσεις των ιδιοκτητών και ενοίκων των πολυκατοικιών, με το επίμαχο ερώτημα αν φέτος θα λειτουργήσουν την κεντρική θέρμανση ή όχι. Γιατί ως γνωστόν το πετρέλαιο θέρμανσης θα φθάσει σχεδόν στο 1,5 ευρώ, που καθιστά πλέον ασύμφορο να έχει κάποιος την ζέστη και την θαλπωρή των προηγούμενων ετών.
-Θα χρειάζεται μια οικογένεια σχεδόν ένα μισθό για να ζεσταθεί. Και απ’ ότι πληροφορούμαστε ακόμα και σε πολυκατοικίες που οι ιδιοκτήτες έχουν τον τρόπο τους και το οικονομικό τους απόθεμα, αποφασίζουν όχι στην κεντρική θέρμανση και προσανατολίζονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
-Βέβαια δεν χρειάζεται και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για να το αποδείξεις, αφού ήδη βλέπουν οι Κομοτηναίοι ακόμα και σε οικοδομές του κέντρου να ξεφορτώνονται τα ξύλα. Και οι πωλήσεις στα κλιματιστικά να συνεχίζονται αμείωτα. Ίσως η Κομοτηνή το χειμώνα με την υγρασία που θα έχει στην ατμόσφαιρα και της δέσμευσης της αιθαλομίχλης θα θυμίζει τόπο καρβουνιάρηδων.
-Μπρος στην φτώχεια όμως τι είναι η βρώμα. Ακόμα και αυτοί που επιλέγουν την κεντρική θέρμανση, δεν είναι σίγουρο ότι θα το διατηρήσουν μέχρι τέλους. Αφού πολλά είναι τα «φέσια» από απλήρωτα κοινόχρηστα από πέρυσι. Και όσοι επιλέγουν την κλασική μέθοδο, ήδη οι ώρες που θα ανάβουν τα καλοριφέρ θα μειωθούν στο ήμισυ.
Για τα επιδόματα θέρμανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση μην αυταπατάστε, γιατί λίγοι θα είναι οι τυχεροί με τις προδιαγραφές που βάζουν. Και δεν ίδρωσε το αφτί κανενός υπουργού για την επιστολή του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ότι η περιφέρειά μας θα υποφέρει από το κρύο φέτος.
Ένα ωραίο παράδειγμα διαφορετικής νοοτροπίας και σκέψης ευρωπαϊκών λαών, ανέφερε στην προχθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο στο Εμπορικό ? Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Στάθης Κεφαλίδης.
-Οι Αγγλοσάξονες είπε είναι λαός της μελέτης και της σκέψης και πριν ενεργήσουν προγραμματίζουν και φτιάχνουν σχέδια και μελέτες. Οι Γερμανοί είναι άνθρωποι της δράσης και ενεργούν ταχύτατα στον σχεδιασμό τους με το σκηνικό «φτιάχνουμε ένα πόλεμο, στήνουμε δέκα επιχειρήσεις στα Βαλκάνια ή στην Ασία».
-Αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι της στιγμής, του στυλ έχω μια ιδέα ποιος θα την υλοποιήσει. Και συνήθως ξεκινάμε μια προσπάθεια χωρίς να λαμβάνουμε υπ? όψιν την χρονική περίοδο, τα αντικειμενικά δεδομένα, την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, την χρηματοδότηση και την διάθεση.
-Αυτά τα βλέπουμε στην πορεία, όταν ήδη είναι αργά και δεχόμαστε τις πρώτες κατραπακιές. Προσπαθώντας να μπαλώσουμε καταστάσεις και να μαζέψουμε πλέον τα ασυμμάζευτα. Και αν αυτός ο τρόπος σχεδιασμού και επιχειρηματικής σκέψης στο πόδι έχει και είχε επιτυχία μέχρι πριν λίγα χρόνια, τώρα είναι καιρός να προσγειωθούμε γιατί δεν οδηγεί πουθενά.
-Μόνο με προσεκτικά βήματα και σωστό σχεδιασμό μπορεί να κτιστεί μια επιχείρηση σε εποχές κρίσης. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς.
Ένα απλό παράδειγμα διεθνούς επιχειρηματικότητας μπορεί να σας πείσει για το πώς λειτουργούν οι αγορές και πως η Κίνα επηρεάζει και την περιφέρειά μας. Το περίφημο σχέδιο «Ήλιος» των 200.000 στρεμμάτων για φωτοβολταϊκά που θα έστηνε η Μέρκελ για αγορά ηλιακής ενέργειας από την χώρα μας το γνωρίζαμε. Μάλιστα είχαν επιλεγεί γι? αυτό τον σκοπό και εκτάσεις από την περιφέρειά μας όπως και το οικόπεδο της «Φωνής της Αμερικής».
-Όμως ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται ότι ναυαγεί αφού ξύπνησαν οι Κινέζοι και δεν προμηθεύουν πλέον πυρίτιο στην Γερμανία, αλλά μόνο έτοιμα φωτοβολταϊκά πάνελ που ήδη κατασκευάζουν οι ίδιοι κερδίζοντας την διεθνή αγορά.
-Και οι Γερμανοί μετά από αυτήν την εξέλιξη και αφού πλέον τα φωτοβολταϊκά πάνελ που ήθελαν να πουλήσουν μάλλον δεν θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά με τον πόλεμο των Κινέζων, σταμάτησαν τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς τους. Και έτσι πάνελ της Μέρκελ δεν θα δούμε στην Θράκη. Φταρνίστηκε δηλαδή ο Κινέζος και την πλήρωσε ο Θρακιώτης. Αυτή είναι η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές.
-Βέβαια η προχειρότητά μας στο σχεδιασμό όπως λέγαμε ξέρετε πού βρίσκεται; Ότι αν η χώρα μας θέλει να αξιοποιήσει τον ήλιο της και να τον πουλήσει με κέρδη το πρώτο που έπρεπε να σκεφθούν, ήταν να φτιάξει βιομηχανίες με ελληνικά φωτοβολταϊκά πάνελ.
-Αλλά το όλο παιχνίδι στην Ελλάδα ήταν να πλουτίσουν δύο ? τρεις εισαγωγείς και όχι να παράξουμε ενέργεια από τον ήλιο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News