12/12/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

12/12/2013

13/12/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Στην εποχή των πληροφοριακών συστημάτων και του γρήγορου ιντερνέτ, που τα πάντα μπορεί να βρεθούν με το πάτημα ενός πλήκτρου, να διασταυρωθούν και να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος, βλέπουμε πάλι να κυριαρχεί το απόλυτο αλαλούμ και να μην μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρο. 

-Δεν μπορεί να διαπληκτίζονται κυβέρνηση, υπουργοί, δήμαρχοι και ΔΕΗ, για το ποιος είναι φτωχός, ποιος είναι άνεργος, ώστε να προχωρήσουν και να συνδέσουν άμεσα τα κομμένα ρεύματα. 

-Απλώς αυτό που δεν λένε όλοι είναι τελικά και το ποιος θα αναλάβει το κόστος. Ενώ αντίθετα ισχυρίζονται με το γελοιωδέστερο επιχείρημα, ότι πλήττονται δήθεν τα προσωπικά δεδομένα. 

-Θαρρείς και ο φτωχός καίγεται τόσο πολύ για τα προσωπικά δεδομένα και όχι για να έχει ρεύμα, θέρμανση και φαί στο σπίτι του .Το παραμύθι των προσωπικών δεδομένων φτιάχτηκε για όσους έχουν περιουσία και χρησιμοποιείται για να φοροδιαφεύγουν και να κρύβουν εισοδήματα. 

-Εξάλλου τράπεζες, εφορία, δήμοι και όλες οι υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα στοιχεία μας. Και δυστυχώς με την γραφειοκρατία και για ασήμαντα ποσά, καταστρέφονται κυριολεκτικά οικογένειες.

 Στον αντίποδα όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και προφανώς θα συζητηθεί έντονα, το πολύ καλό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, για τις ευρυζωνικές υποδομές σε χωριά με 8 κατοίκους στην ορεινή Ροδόπη, που μόνο στην περιφέρεια ΑΜΘ το καλό υπουργείο Μεταφορών μέσω ΣΔΙΤ  θα ξοδέψει πάνω από 161 εκατομμύρια ευρώ. 

-Προφανώς είναι το περίφημο WI FI για όλη την Ελλάδα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό. Και έτσι εδώ γίνεται πραγματικά πράξη το …όνειρο των κατοίκων  της ορεινής Ροδόπης.

-Που μπορεί να μην έχουν να φάνε, τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό, οι δρόμοι να αποκλείονται με τα πρώτα χιόνια, οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν τροφές για τα ζωντανά τους,  αλλά θα είναι όλοι με ένα υπολογιστή στο χέρι και θα σερφάρουν ως χάκερ στον υπέροχο κόσμο της ευρυζωνικότητας. 

-Και την ίδια ώρα στις παραλιακές και τουριστικές περιοχές όπως είναι το Φανάρι και η Μαρώνεια, το ιντερνέτ θα σέρνεται με τέτοιον τρόπο, που μέχρι να πας από την μια ιστοσελίδα στην άλλη, μπορείς να φτιάξεις και τον καφέ σου. 

-Μήπως εδώ έπρεπε να γνωρίζουμε τα προσωπικά δεδομένα, των εταιρειών που αναλαμβάνουν αυτό το έργο και αυτών που αποφασίζουν μέσα στα υπουργεία χωρίς να γνωρίζουν ένα τόπο; -Αφού εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο  ποσό που θα μπορούσαν να κτιστούν τρία νοσοκομεία στην Κομοτηνή σαν αυτό που προσπαθούν χρόνια. Λεφτά υπάρχουν λοιπόν, αλλά μάλλον για πέταμα. 

  Ένας θεσμός που ξεκίνησε μεγαλεπήβολα και αυτός όπως  και άλλοι και δήθεν θα προστάτευε τον πολίτη και θα συμπαραστέκονταν στον δημότη, έληξε άδοξα όπως γίνεται πάντα. 

-Ίσως ο Λάζαρος Τσακμακίδης ως συμπαραστάτης του πολίτη στην περιφέρεια μας, ήταν από τους τελευταίους που παραιτήθηκε  επικαλούμενος λόγους υγείας. Αφού όπως πληροφορούμαστε μόνο μία γυναίκα έμεινε σε μια τέτοια θέση σε όλη την Ελλάδα. 

-Έτσι ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη, ανάγκασε ανθρώπους σοβαρούς πανελλαδικά να επικαλούνται λόγους υγείας, η προσωπικούς λόγους για να παραιτηθούν και τυπικά. 

-Ο  βαθύτερος λόγος των παραιτήσεων όμως  είναι οι οικονομικές απολαβές. Γιατί όταν ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων ο θεσμός, οι συμπαραστάτες του πολίτη αμείβονταν με την μηνιαία αντιμισθία του αντιπεριφερειάρχη. 

-Λόγω των συνεχών όμως περικοπών από την πλευρά του υπουργείου για τέτοια θεσμικά όργανα, ο μισθός τους έφτασε στα όρια του ανειδίκευτου εργάτη και πιο χαμηλά. Έτσι φυσικά για τους περισσότερους, ήταν αδιανόητο να καθίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εις βάρος της οικογένειας τους. -Αφού για να παίρνεις αυτόν τον μισθό, έπρεπε να αρνηθείς την σύνταξη σου και τις απολαβές από άλλους φορείς. Επειδή όμως οι περισσότεροι που μπήκαν σε αυτές τις θέσεις έχουν καλύτερες συντάξεις και απολαβές από τις πρώην υπηρεσίες τους, προτίμησαν να φύγουν, να βρουν την ησυχία στο σπίτι τους και  να ευτελιστεί ο θεσμός.

- Έτσι οι πολίτες και οι δημότες έμειναν ορφανοί από προστάτες και συμπαραστάτες στις αυθαιρεσίες των αυτοδιοικητικών θεσμών και την πολιτείας. Μέχρι να οριστούν οι νέοι, όσοι βέβαια τους συμφέρει, εκεί που φθάσαμε.

 Τώρα που δεν είναι υπουργός ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βρίσκει συχνά χρόνο να καρφώνει τους αντιπάλους, να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και να κάνει έντονη κριτική μέσω του τουίτερ που τελευταία έγινε της μόδας. 

-Στην τελευταία του ανάρτηση, αναφέρει ότι «η κινητικότητα είναι απαραίτητη συνταγή όχι μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για την διοίκηση, την αγορά και την πολιτική». Εδώ πρωτοπορεί ο πρώην υπουργός, αφού νομίζουμε ότι είναι ο πρώτος που ζητάει κινητικότητα και στην πολιτική. 

-Τι εννοεί όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε,  γιατί η κινητικότητα στην δημόσια διοίκηση, είναι το γεγονός να παίρνεις έναν υπάλληλο από μια υπηρεσία και να τον μετακινείς σε κάποια άλλη, όπου έχει ανάγκες και μπορεί να αποδώσει καλύτερα. 

-Στην πολιτική όμως πως μπορεί να γίνει αυτό; Να πάρεις δηλαδή πρώην  υπουργούς και βουλευτές και να τους αναβαθμίσεις σε άλλες θέσεις στο κόμμα, καρατομώντας κάποιους πιο υψηλόβαθμους τώρα; Η να κινηθούν κάποιοι από το κόμμα τους σε άλλα κόμματα, που χρειάζεται να αναβαθμιστούν ιδεολογικά; 

-Και να εμπλουτισθούν με νέες παρουσίες για να αποδώσουν καλύτερα, όταν διαλυθούν οι υπάρχοντες σχηματισμοί εξουσίας. Άρα μάλλον λάθος όρο χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός, γιατί στην πολιτική δεν χρειάζεται ούτε κινητικότητα ούτε καν διαθεσιμότητα, αλλά απευθείας απολύσεις, για πολλούς.

-Με την διαδικασία του ξαφνικού θανάτου, όπως έγινε στην ΕΡΤ και όπως θα ακολουθήσουν και σε άλλες υπηρεσίες. Γιατί η κινητικότητα απλώς θα ανακυκλώνει τις πολιτικές που μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση. 

 Απογοητεύτηκαν πολλοί υποψήφιοι στην Ροδόπη στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ξεκάθαρα προχθές ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, ότι οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. 

-Και στους τέσσερις δήμους της  Ροδόπης υπήρχαν υποψήφιοι που περίμεναν να εφαρμοστεί ο καινούργιος νόμος, ώστε να τους απαλλάξει από τα γνωστά  κρυφά έξοδα και δαπάνες, που χρειάζονται για να εκλεγείς. 

-Όπως και το μέτρο του 42% που έδινε μια μεγάλη ευκαιρία και πιθανότητα να εκλεγούν κάποιοι υποψήφιοι, εκμεταλλευόμενοι τις κόντρες των αντιπάλων τους, χωρίς να μπουν στον κόπο να κουραστούν και ιδιαίτερα,  για την δημιουργία ενός ψηφοδελτίου. 

-Γιατί έτσι και αλλιώς το ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβούλων θα ήταν ενιαίο και μέσα στην γενικότερη αυτήν σύγχυση, ευελπιστούσαν μόνο στην δυναμικότητα και το προφίλ της δικής τους υποψηφιότητας.

- Έτσι θα δούμε και  στους τέσσερις δήμους της Ροδόπης, κάποια πρόσωπα και  υποψήφιοι που είχαν ξεκινήσει και έκαναν ήδη τις επαφές τους, να αποτραβιούνται προς τα πίσω. 

-Και να βρίσκουν πλέον συμμαχίες σε συμπράξεις με άλλους υποψηφίους, για να αρχίσει πάλι το γνωστό αλισβερίσι που μάθαμε χρόνια, κάνε με  αντιδήμαρχο για αν αποσύρω την υποψηφιότητα μου. Δύσκολοι καιροί για υποψηφίους δημάρχους, τουλάχιστον και για αυτές τις εκλογές.  

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr