14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Μπορεί να είμαστε αγροτικός νομός και περιφέρεια που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην αγροτική παραγωγή και να ισχυρίζονται πολλοί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από αυτούς που θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμα για να υποβάλουμε ολοκληρωμένα σχέδια στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
-Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός όμως που πρέπει να γίνει για έργα στον αγροτικό τομέα αλλά και για χρηματοδοτήσεις στις καλλιέργειες, θα είναι καθοριστικός για την γεωργική μας παραγωγή, από δω και πέρα.
- Ήδη όπως πληροφορούμαστε η περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει κατά πολύ, όπως και οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Ηπείρου, κάνοντας τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες προκειμένου να στηρίξουν τις καλλιέργειες και το εισόδημα των αγροτών τους, καθώς και τις επενδύσεις που θα κάνουν στον πρωτογενή τομέα.
-Όλα αυτά τα αναφέρουμε, γιατί αν δεν γίνει έγκαιρα ένας σωστός σχεδιασμός και επειδή τα χρήματα είναι συγκεκριμένα που θα πηγαίνουν ανά περιφέρεια, υπάρχει στην νέα ΚΑΠ τα παραθυράκι ότι μπορούν να γίνονται και εσωτερικές μετακινήσεις κονδυλίων.
-Δηλαδή για παράδειγμα η περιφέρεια Κρήτης που έχει και μεγαλύτερη πείρα σε τέτοιους σχεδιασμούς, ενδεχομένως να απορροφήσει κονδύλια από άλλες περιφέρειες που καθυστερούν να υποβάλουν προτάσεις.
-Μήπως πρέπει για ένα τόσο σοβαρό θέμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα, να αφιερώσουν έστω και ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να βρεθούν οι επιτροπές και οι τεχνικοί που θα καταρτίσουν ένα περιφερειακό πρόγραμμα και θα φτιάξουν τις ανάλογες μελέτες στηρίζοντας τις καλλιέργειες σε κάθε νομό;
-Γιατί πώς θα σας φαινόταν αν από το 2015 και μετά το βαμβάκι θα γινόταν μια ασύμφορη καλλιέργεια για την περιοχή μας αν δεν υπάρξουν προτάσεις συγκεκριμένες, η ακόμα να μην έχουμε προτάσεις για να στηρίξουμε άλλες καλλιέργειες που είναι σημαντικές για τον τόπο, όπως τα καπνά, το καλαμπόκι και το λάδι.
-Καιρός δεν είναι αυτά να ειπωθούν όλα αυτά σε ένα περιφερειακό συμβούλιο, αφού μέχρι τώρα τόσα θέματα ελάσσονος σημασίας έχουν συζητηθεί κατά κόρον και αφιερώνουν ώρες ολόκληρες ακόμα για ζητήματα που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.
Σε δεινή κατάσταση ως γνωστόν είναι η άλλοτε κραταιά βιομηχανία Σέλμαν και Χατζηλουκάς, με εφαρμογή της διαθεσιμότητας και την εκ’ περιτροπής εργασία για τους εργαζομένους της. Μάλιστα τα μεροκάματα πολλών δεν υπερβαίνουν τις 5 ημέρες το μήνα και το μέλλον της πλέον εξαρτάται από την διαχειρίστρια τράπεζα.
-Μια ελπίδα όμως αισιοδοξίας παρουσιάστηκε την Πέμπτη, όπου στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκαν μαζί με την διαχειρίστρια τράπεζα και εκπρόσωποι Τούρκων επενδυτών, που ήρθαν στην Κομοτηνή με αφορμή την έκθεση Θράκη.
-Και από ότι φαίνεται υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την εξαγορά των δύο εργοστασίων στην Κομοτηνή. Είδαν τους χώρους, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό και ενημερώθηκαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση αυτό τον καιρό.
-Μένει βέβαια να τα βρουν στο τίμημα και στη διαχείριση των χρεών, καθώς και στη κατοχύρωση των εργαζομένων. Πάντως η κίνηση αυτή των Τούρκων επιχειρηματιών δείχνει ακόμα μια φορά, ότι το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη Θράκη, είναι μέσα στις προτεραιότητες τους. Και όχι μόνο οι επισκέψεις σε θεσμικούς και επιμελητήρια.
Εκεί που χαρήκαμε ότι η κινεζική εταιρεία COSCO εκτός από το λιμάνι του Πειραιά θα έκανε και επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,
έρχονται οι πονηροί ευρωπαίοι και η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, που ερευνούν τις συμβάσεις που αφορούν την συμφωνία για την παραχώρηση, να μας προβληματίσουν περισσότερο.
-Και έτσι οι πρώτες πληροφορίες από τη ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι ότι τα τσιράκια των πολυεθνικών, που προφανώς θέλουν να εμποδίσουν την ελληνική αγορά από την συνεργασία με τους Κινέζους, μιλούν για δήθεν δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος από τη COSCO και ότι οι συμφωνίες αυτές αντίκεινται στους κανονισμούς της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό.
-Οι ίδιοι δηλαδή που μας κατηγορούν ότι καθυστερεί η Ελλάδα στις αποκρατικοποιήσεις, όταν έρχεται η ώρα μπλοκάρουν κάθε εξαγορά που αφορά Κινέζους η ακόμα και Ρώσους επενδυτές, όπως έγινε και με την ΔΕΣΦΑ . Ο λόγος είναι προφανής.
-Η Ελλάδα να μην έχει επενδυτικές συνεργασίες με κανένα άλλον, να φτωχοποιηθεί περισσότερο η κοινωνία μας, να κατέβουν και άλλο οι τιμές και οι μισθοί, για να έρθουν οι Γερμανοί επενδυτές να αγοράζουν αντί πινακίου φακής.
-Ποιος λόγου χάριν τους εμποδίζει όταν κάνουν προσφορές οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, να δώσουν αυτοί καλύτερες προσφορές, να πλειοδοτήσουν και να τα πάρουν; Από αυτό ακόμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να ανασάνει η ελληνική οικονομία και οι πολίτες της, παρά μόνον τους νοιάζουν τα δικά τους συμφέροντα.
Δεν είναι και τόσο ρόδινα τελικά για την νεολαία μας που μεταναστεύει στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης και για αναζήτηση ευκαιριών και μιας καλύτερης ζωής.
-Οι ευκαιρίες και οι ανοικτές πόρτες για επιστήμονες ορισμένων ειδικοτήτων πάντοτε βέβαια υπάρχουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που ψάχνει για καλύτερη τύχη στις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά, μάλλον περνάει από την διαδικασία μιας ιδιότυπης εκμετάλλευσης.
-Γιατί οι μισθοί σε πολλές από αυτές τις χώρες, με το ζόρι επαρκούν να πληρώνεις τα ενοίκια που είναι διπλά και τετραπλά από την Ελλάδα, να ανταπεξέρχεσαι στο υψηλό κόστος ζωής και να σου δίνουν συγχρόνως το περιθώριο για το ευ ζην.
-Θαρρείς και οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες ήταν έτοιμοι από καιρό για την νέα αυτή εκμετάλλευση όχι απλών εργατών, αλλά επιστημόνων με προσόντα που οι ελληνικές οικογένειες και το ίδιο το κράτος επένδυσαν πολλά πάνω τους.
-Φυτοζωούν εν ολίγοις οι περισσότεροι νέοι που πήγαν στο εξωτερικό και οι εξαιρέσεις βέβαια δεν αναιρούν τον κανόνα. Αφού οι αγορές εργασίας των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη κλείσει. Έτσι το παράδοξο φαινόμενο που υπάρχει τον τελευταίο καιρό είναι να επιστρέφουν εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα πολλά παιδιά, προσπαθώντας να κάνουν μια νέα αρχή στην πατρίδα τους.
- Ήδη και στην Κομοτηνή αλλά και στα χωριά της Ροδόπης έχουν επιστρέψει πολλοί νέοι που πήραν το βάπτισμα του πυρός στην ζούγκλα της δυτικοευρωπαϊκής αγοράς, πρώτον γιατί δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν, αλλά και γιατί δεν τα κατάφεραν να εγκλιματιστούν στον νέο τρόπο ζωής.
- Έτσι θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πάλι μικρές επιχειρήσεις , αφού το μεροκάματο που θα βγάζουν σαφώς θα τους αποδίδει περισσότερα και καλύτερη ποιότητα ζωής, από αυτή που είχαν ονειρευτεί στο εξωτερικό. Γιατί η Ελλάδα έχει τελικά προοπτική και μέλλον, παρόλο που όλα μέχρι τώρα δείχνουν να είναι μαύρα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News